ΑρχικήinetIoT-AI: Οι τεχνολογίες που θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής!

IoT-AI: Οι τεχνολογίες που θα αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής!

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει διαμορφώσει ήδη κάθε πτυχή της ζωής μας. Δε θα μπορούσε να μην συμβεί το ίδιο και με την υγειονομική περίθαλψη. Σε όλες τις πτυχές της, από τον τρόπο διάγνωσης μιας ασθένειας μέχρι την αντιμετώπισή της. Έτσι, πολύ σύντομα θα δούμε τεχνολογίες όπως το IoT, η Artificial Intelligence και η 3D εκτύπωση να δεσπόζουν στις ιατρικές διαδικασίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 η παγκόσμια αγορά ψηφιακής υγείας εκτιμήθηκε σε 179,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2025 προβλέπεται να φτάσει στα 536,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

IoT

Διάγνωση με Artificial Intelligence(AI).

Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι η διάγνωση ενός ασθενή μπορεί να πραγματοποιηθεί 30 φορές ταχύτερα με τη AI σε σύγκριση με έναν γιατρό και με ποσοστό λάθους μόλις 1%. Ερευνητές εργάζονται στο να εντάξουν αυτήν την τεχνολογία στις μαστογραφίες, με σκοπό να μειωθεί τόσο ο χρόνος όσο και οι λάθος διαγνώσεις. Εκτός από τα παραπάνω, με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα υπάρχει η δυνατότητα απομνημόνευσης όλης της ιατρικής γνώσης και θα δίνεται στους γιατρούς η δυνατότητα να συνδυάζουν τη βάση δεδομένων με το ιστορικό του κάθε ασθενή.

Άμεσες ειδοποιήσεις με IoT.

To Internet of Things βρίσκεται ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά μας. Είναι καιρός τώρα να γίνει πιο συγκεκριμένο για την υγειονομική περίθαλψη, το Internet of Medical Things. Τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε για παράδειγμα να βοηθήσει στην αυτόματη χορήγηση φαρμάκου σε ανήμπορους ασθενείς. Ή με τις φορητές διαγνωστικές συσκευές στην παρακολούθηση των ζωτικών και καρδιακών επιδόσεων. Ίσως από τις πιο σημαντικές λειτουργίες, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συσκευές όπως βηματοδότες θα στέλνουν ακόμη και ειδοποιήσεις στο νοσοκομείο.

Ψηφιακή περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.

Με τις πιο μικρές και φορητές εξελιγμένες συσκευές, οι γιατροί εκτάκτου ανάγκης θα μπορούν να κάνουν διάγνωση ανά πάσα στιγμή, ακόμη και καθ’ οδόν για το νοσοκομείο. Επίσης, θα είναι εφικτή η επικοινωνία με κάποιον ειδικό από οπουδήποτε στον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθούν και οι αγροτικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν πολλές φορές πρόσβαση σε ειδικό γιατρό.

IoT

Χειρουργικές επεμβάσεις σε Augmented Reality.

Το AR μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τους ασθενείς σε πραγματικό χρόνο στους χειρουργούς κατά τη διάρκεια διαδικασιών. Ακόμα, θα είναι δυνατή η ακριβής απεικόνιση των οστών, των μυών και των εσωτερικών οργάνων χωρίς καν χρειαστεί να γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση στο σώμα.

Όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται καλύτερες διαδικασίες εργασίας για τους γιατρούς, βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και μακροπρόθεσμα μείωση της θνησιμότητας. Ωστόσο, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν ορισμένες σοβαρές προκλήσεις για την υγειονομική περίθαλψη.

Όταν μιλάμε για προκλήσεις, αναφερόμαστε κυρίως στο cybersecurity. Ειδικά οι συσκευές IoT, διέτρεχαν ανέκαθεν μεγάλο κίνδυνο, μόνο που όταν αυτός ο κίνδυνος αφορά ανθρώπινες ζωές, η λύση πρέπει να είναι άμεση. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πειράματα, κατά τα οποία ερευνητές έχουν αποκτήσει πλήρη έλεγχο μιας Internet of Medical Things συσκευής.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το προσδόκιμο ζωής θα είναι 4.4 χρόνια μεγαλύτερο, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2040. Η high-tech υγειονομική περίθαλψη αναμφίβολα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του αριθμού.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS