Τετάρτη, 27 Μαΐου, 00:02
Αρχική security Το 99% των επιθέσεων σε email βασίζεται στο άνοιγμα κακόβουλων links

Το 99% των επιθέσεων σε email βασίζεται στο άνοιγμα κακόβουλων links

email Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που βασίζονται στο email, είναι από τις πιο συνηθισμένες. Για να είναι επιτυχημένη μια επίθεση, το θύμα πρέπει (συνήθως) να ανοίξει κάποιο link, το οποίο τις περισσότερες φορές το μεταφέρει σε μια κακόβουλη σελίδα. Από εκεί και πέρα, ο hacker μπορεί να κάνει ό,τι έχει σχεδιάσει.

Πολλές φορές, οι hackers χρησιμοποιούν ευπάθειες και exploit kits για να καταφέρουν να παραβιάσουν τα συστήματα των θυμάτων. Όμως, για να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας χρειάζεται και η ανθρώπινη παρέμβαση. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Proofpoint, το 99% των hacking εκστρατειών βασίζονται στο ανθρώπινο λάθος, στο ότι δηλαδή ανοίγουν κακόβουλα συνημμένα.

Φυσικά, δεν είναι σωστό να κατηγορούμε τους χρήστες για το ότι πέφτουν θύματα phishing επιθέσεων. Οι hackers έχουν εξελίξει τις τεχνικές τους και οι επιθέσεις τους είναι όλο και πιο πολύπλοκες. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να διακρίνεις ένα κακόβουλο email από ένα κανονικό. Οι απατεώνες κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το μήνυμα να φαίνεται φυσιολογικό. Επιπλέον, φροντίζουν ώστε το email να προέρχεται από κάποιο έμπιστο άτομο, φίλο, συνάδελφο, διευθυντή, ή από κάποια γνωστή εταιρεία ή υπηρεσία, όπως η Microsoft ή η Google κ.ά.

Αυτή η τεχνική, το social engineering, είναι πολύ βασική για τη διεξαγωγή επιτυχημένων επιθέσεων.

Επιπλέον, η έκθεση της Proofpoint έδειξε ότι οι hackers, προτού επιτεθούν, μαθαίνουν κάποια βασικά πράγματα για την εργασία και την καθημερινότητα του θύματος. Αυτό το κάνουν για να δράσουν με τρόπο που δεν θα κινήσει υποψίες και να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Για παράδειγμα, εάν στείλουν ένα email στη μέση της νύχτας, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από το διευθυντή, μπορεί φανεί ύποπτο (αν ο διευθυντής δεν συνηθίζει να στέλνει τη νύχτα). Αν όμως το στείλουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς θα φανεί φυσιολογικό.

Οι phishing επιθέσεις είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Πολλοί hackers τις προτιμούν γιατί είναι φθηνές, εύκολες και έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

O Kevin Epstein, αντιπρόεδρος του τμήματος ηλεκτρονικών απειλών στη Proofpoint, δήλωσε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιλέγουν να επιτεθούν με αυτή τη μέθοδο γιατί η αποστολή ψεύτικων email με κακόβουλα συνημμένα και η κλοπή credentials είναι πολύ πιο εύκολη και πιο κερδοφόρα σε σχέση με τη δημιουργία ενός δαπανηρού και χρονοβόρου exploit, που τελικά μπορεί να μην είναι επιτυχημένο.

Στη συνέχεια είπε: “Για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος, οι οργανισμοί χρειάζονται μια ολιστική προσέγγιση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων σχετικά με την ασφάλεια και πολυεπίπεδη άμυνα».

Οι hackers εξελίσσουν τις τεχνικές τους ώστε τα emails να φαίνονται νόμιμα και φυσιολογικά. Ωστόσο, ένας υποψιασμένος χρήστης μπορεί να εντοπίσει μια κακόβουλη δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, emails που έρχονται απροειδοποίητα και ζητούν να γίνει κάτι άμεσα (πρόκειται δηλαδή για κάτι επείγον), μπορεί να είναι ύποπτα. Αν ο χρήστης ή ο υπάλληλος δεν είναι σίγουρος, μπορεί να επικοινωνήσει με τον αποστολέα για να διαπιστώσει αν είναι όλα καλά.

Επιπλέον, για την περίπτωση που το email προέρχεται από κάποια υπηρεσία cloud, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Microsoft ή η Google δεν ζητούν από τους χρήστες να μπουν σε άσχετα links και να βάλουν τα credentials τους.

Τέλος, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια των συστημάτων τους κάνοντας τακτικές ενημερώσεις και χρησιμοποιώντας προγράμματα προστασίας ώστε να αποφύγουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος ανοίξει ένα κακόβουλο συνημμένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Ο Linus Torvalds αναβάθμισε το PC του με επεξεργαστή της AMD

Κάποτε, για αρκετούς χρήστες, οι επεξεργαστές της AMD ήταν κατώτεροι σε σχέση με αυτούς της Intel. Με...

AirPods που θα παρακολουθούν την υγεία: Θα τα δούμε σύντομα;

H Apple έχει δείξει μέχρι στιγμής τις ικανότητές της και στον τομέα της υγείας, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρακτηριστικά διάγνωσης και...

Android bug επιτρέπει σε malware να μεταμφιέζονται σε πραγματικά apps

Οι ερευνητές ασφαλείας έχουν βρει μια μεγάλη ευπάθεια σε σχεδόν κάθε έκδοση του Android, η οποία επιτρέπει σε malware να μιμούνται νόμιμες...

Επιθέσεις RangeAmp προκαλούν προβλήματα σε sites και CDN servers!

Ομάδα Κινέζων ακαδημαϊκών κατάφερε να βρει νέο τρόπο παραβίασης πακέτων HTTP, που αυξάνει το web traffic και «ρίχνει» websites και CDNs (Content Delivery...

Ρώσοι κυβερνο-κατάσκοποι χρησιμοποιούν το Gmail για να ελέγξουν το ενημερωμένο ComRAT malware

Οι ερευνητές ασφαλείας της ESET ανακάλυψαν μια νέα έκδοση του ComRAT backdoor που ελέγχεται χρησιμοποιώντας το web interface του Gmail και χρησιμοποιήθηκε...

Συσκευές Windows δέχονταν επιθέσεις από την ομάδα Blue Mockingbird

Η ομάδα hacking Blue Mockingbird, αναπτύσσει payload εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Monero, σε υπολογιστές Internet-facing Windows πολλών οργανισμών, όπως...

Hacker πουλά βάσεις δεδομένων online καταστημάτων

Περισσότερες από 24 SQL βάσεις δεδομένων online καταστημάτων έχουν κλαπεί και έχουν τεθεί προς πώληση σε ένα...

Έρευνα: Ο COVID-19 δεν μεταδίδεται μετά από 11 ημέρες

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ο COVID-19 δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο ασθενή μετά από 11...

AIS: Διαρροή βάσης δεδομένων με Internet records χρηστών

Η έκθεση μιας βάσης δεδομένων της AIS στο διαδίκτυο επέτρεψε τη διαρροή Internet records δισεκατομμυρίων Ταϊλανδέζων χρηστών.

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...