ΑρχικήsecurityIoT: 9 Προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι συσκευές!

IoT: 9 Προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι συσκευές!

Ο αριθμός των IoT συσκευών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Gartner, θα υπάρχουν περισσότερες από 26 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές μέχρι το 2020 παγκοσμίως. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι μεγάλη, αφού το 2016 υπήρχαν μόνο 6 δισεκατομμύρια συσκευές IoT.

Αυτό εξηγείται εύκολα, αφού πρόκειται για τη βασική τεχνολογία πίσω από τα smart homes, τα self-driving αυτοκίνητα κτλ.

Παρόλα αυτά, πολλές συσκευές IoT έχουν γίνει στόχος επιθέσεων. Έτσι, επηρεάζεται αρνητικά η εμπιστοσύνη όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, θα δούμε τις 9 πιο κρίσιμες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι συσκευές IoT.

IoT

  1. Παλιό software και hardware.

Η πλειοψηφία των IoT δεν έχουν αρκετές ενημερώσεις, ενώ μερικές από τις συσκευές δεν κάνουν ούτε μία. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή κατά την αγορά, αλλά γίνονται ευάλωτα σε επιθέσεις, όταν οι hackers εντοπίσουν σφάλματα ή ζητήματα ασφάλειας.

Όταν αυτά τα θέματα δεν διορθωθούν με τακτικά updates τόσο για το software όσο και για το hardware, οι συσκευές παραμένουν ευάλωτες σε επιθέσεις. Γενικότερα, για οτιδήποτε συνδέεται με το Διαδίκτυο, ακόμα και η πιο μικρή συσκευή, τα συχνά updates είναι απαραίτητα.

  1. Χρήση αδύναμων credentials.

Πολλές φορές οι συσκευές IoT έρχονται με προεπιλεγμένα credentials. Οι hackers χρειάζονται το username και το password μιας συσκευής, για να εκτελέσουν μια επίθεση. Όταν γνωρίζουν εξ αρχής το username, με brute-force επιθέσεις επιτυγχάνουν αυτό που θέλουν. Γι΄αυτό τα credentials πρέπει να αλλάζουν αμέσως μετά την απόκτηση της συσκευής.

  1. Malware και Ransomware.

Λόγω της εξέλιξης των συνδεδεμένων συσκευών, τα είδη των cyberattacks αυξάνονται. Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά εμπεριέχουν προσωπικές πληροφορίες  και δεδομένα, μπορεί να ζητηθεί από τους χρήστες μέχρι και χρηματικό αντίτιμο για ανάκτηση των δεδομένων τους.

  1. Πρόβλεψη και πρόληψη επιθέσεων.

Οι hackers βρίσκουν πάντα καινούρια cyberattacks. Έτσι, είναι επιτακτική η ανάγκη όχι μόνο να διορθωθούν τα ελαττώματα των συστημάτων, αλλά και να προβλεφθούν εξ αρχής οι επιθέσεις.

  1. Δυσκολία αναγνώρισης μολυσμένης συσκευής.

Το θέμα με τις IoT συσκευές είναι ότι οι χρήστες, τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν αν έχουν δεχτεί επίθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν υπάρχουν πολλές συσκευές, δεν είναι εύκολη η ταυτόχρονη παρακολούθηση όλων.

  1. Προστασία δεδομένων.

Σε αυτή τη σειρά συνδεδεμένων συσκευών, η προστασία των δεδομένων έχει γίνει πολύ δύσκολη, επειδή μεταφέρονται μεταξύ πολλών συσκευών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σχεδόν ποτέ δεν είναι ασφαλείς όλες οι συσκευές μέσω των οποίων μεταδίδονται ή λαμβάνονται δεδομένα, αφού πάντα μπορεί να προκύψει διαρροή.

  1. Χρήση συστημάτων διαχείρισης δεδομένων.

Η ποσότητα των δεδομένων που εισέρχονται στις συνδεδεμένες συσκευές είναι μεγάλη. Έτσι, αναμφίβολα θα χρειαστεί η χρήση εργαλείων AI για τη διαχείριση αυτών. Ο κίνδυνος εδώ, έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη και τα παραμικρά λάθη κατά τη διαμόρφωση μπορεί να προκαλέσουν διακοπή λειτουργίας. Αυτό είναι κρίσιμο, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

IoT

  1. Ασφάλεια στο σπίτι.

Τώρα όλο και περισσότερα κτίρια αλλά και διαμερίσματα γίνονται smart, αφού εξοπλίζονται με IoT συσκευές. Το θέμα είναι, ότι δε γνωρίζουν όλοι τις βέλτιστες πρακτικές του cybersecurity. Όταν οι hackers αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές, διακυβεύονται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη, όπως η διεύθυνση κατοικίας και τα στοιχεία επικοινωνίας. Το γεγονός αυτό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για άλλες επιθέσεις.

  1. Ασφάλεια στα αυτόνομα οχήματα.

Τα self-driving αυτοκίνητα, μπορούν να “καταληφθούν” από hackers από μακριά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τον έλεγχο και την ικανότητα να προκαλέσουν ατυχήματα και να θέσουν σε κίνδυνο τον οδηγό, τους επιβάτες αλλά και τα γύρω οχήματα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS