ΑρχικήinetΠώς να ενεργοποιήσω το DNS-over-HTTPS στο Google Chrome;

Πώς να ενεργοποιήσω το DNS-over-HTTPS στο Google Chrome;

Το DNS-over-HTTPS είναι ένα νέο σχετικά πρωτόκολλο web, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως το αρχικό πρωτόκολλο DNS. Δηλαδή ο κύριος σκοπός του είναι να πάρει ένα domain name, το οποίο πληκτρολογεί ένας χρήστης σε έναν browser και να στείλει ένα ερώτημα σε έναν server DNS για να μάθει την αριθμητική διεύθυνση IP του Web server που κάνει host αυτό το site.

DNS-over-HTTPS

 

Η διαφορά του αρχικού DNS με το DNS-over-HTTPS, είναι ότι το πρώτο πρωτόκολλο κάνει το αίτημα με απλό κείμενο, ενώ το δεύτερο ως κρυπτογραφημένο HTTPS. Με το DoH δεν είναι εφικτό να δει κάποιος τρίτος αυτά τα αιτήματα, ώστε να μπορεί να καταλάβει τι ψάχνει ο χρήστης. Η Mozilla Firefox έχει ήδη υποστηρίξει το DoH πριν λίγα χρόνια και η ενεργοποίηση του γίνεται πανεύκολα.

Η ενεργοποίηση του DNS-over-HTTPS στην Google, δεν είναι το ίδιο εύκολη. Βέβαια, λειτουργεί μια χαρά στο Chrome, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο interface του χρήστη για την ενεργοποίηση ή τη διαμόρφωσή του. Τώρα μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη πρωτοκόλλου DoH στο Google Chrome. Μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά τα βήματα που ακολουθούν θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα.

Αρχικά για να ενεργοποιηθεί το DoH στο Google Chrome, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα command-line argument, δηλαδή ένα σύνολο πρόσθετων οδηγιών.

  1. Βρείτε τη συντόμευση του Chrome. Αυτή μπορεί να είναι στη γραμμή εργασιών σας, στην επιφάνεια εργασίας, στο μενού έναρξης ή κάπου αλλού στο σύστημα αρχείων σας.
  2. Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση και επιλέξτε “Ιδιότητες” ή “Properties“.
  3. Στο πεδίο Target, προσθέστε το ακόλουθο κείμενο στο τέλος της διαδρομής συντόμευσης και πατήστε Αποθήκευση.

–enable-features = “dns-over-https <DoHTrial” –force-fieldtrials = “DoHTrial / Group1” –force-fieldtrial-params = “DoHTrial.Group1: server / https% 3A% 2F% 2F1.1.1 .1% 2Fdns-ερώτημα / μέθοδος / POST

Στην ουσία, αυτό το κείμενο θα κάνει το Chrome να χρησιμοποιεί τον Cloudflare DoH server, όμως οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν όποιον server επιθυμούν από την λίστα.

DNS-over-HTTPS

  1. Κάντε επανεκκίνηση αν το Chrome ήδη λειτουργεί, διαφορετικά απλά μπείτε από την αρχή στον Chrome.
  2. Για να ελέγξετε εάν η υποστήριξη DoH λειτουργεί στο Chrome, μεταβείτε στο https://1.1.1.1/help.

Δίπλα στο “Χρήση DNS μέσω HTTPS (DoH)”, πρέπει να λέει “Ναι”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS