Τόσο η Amazon όσο και η Google έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τους smart assistants τους και για το ότι κλέβουν δεδομένα των χρηστών. Τώρα, όμως, φαίνεται πως και ο Siri της Apple δεν είναι ο πιο αξιόπιστος assistant.
Σύμφωνα με μια έκθεση της εφημερίδας The Guardian, οι υπάλληλοι της Apple μπορούν να ακούνε τις συνομιλίες σας. Ο λόγος; Για να βελτιώσουν τον Siri.
Ποιες πληροφορίες παίρνει ο Siri;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Siri ακούει διάφορες συζητήσεις, που ο περισσότεροι δεν θα ήθελαν να δημοσιοποιηθούν. Ο Siri μπορεί να ακούει ζευγάρια που κάνουν σεξ, εμπιστευτικές ιατρικές πληροφορίες, συμφωνίες για ναρκωτικά και πολλά άλλα.
H Newpark Resources χτυπήθηκε από Ransomware
Πρόστιμο ΜΕΤΑ: Παράνομη Συλλογή Δεδομένων στην Νότια Κορέα
Έργο τέχνης του ρομπότ Ai-Da πωλήθηκε για $ 1,3 εκατ.
Η καταγραφή των συνομιλιών γίνεται μέσω συσκευών της Apple, όπως το Home Pod και το Apple Watch.
Υποτίθεται ότι η παρακολούθηση των συνομιλιών γίνεται για τον έλεγχο της ποιότητας του Siri. Η Apple αξιολογεί διάφορους παράγοντες στον smart assistant της, όπως για παράδειγμα το εάν η ενεργοποίησή του είναι εθελοντική. Επιπλέον, ελέγχεται κατά πόσο είναι αποτελεσματικός και βοηθάει τους χρήστες.
Τι λέει η Apple γι’ αυτό;
Η Apple δεν είπε ξεκάθαρα αν και κατά πόσο στέλνει τις καταγραφές του Siri στους υπαλλήλους της. Ωστόσο, ανέφερε ότι όντως αποθηκεύεται ένα μικρό μέρος των καταγραφών (περίπου το 1%) για τη βελτίωση του Siri.
Η Apple, σε μια δήλωση στη The Guardian, είπε: “Ένα μικρό μέρος των αιτημάτων του Siri αναλύεται για να βελτιώσει τον smart assistant. Τα αιτήματα των χρηστών δεν σχετίζονται με το Apple ID του χρήστη. Οι απαντήσεις του Siri αναλύονται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις και όλοι όσοι τα εξετάζουν έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας της Apple”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας smart assistant αποθηκεύει δεδομένα των χρηστών. Όπως είπαμε και πιο πάνω η Amazon και η Google έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές γι’ αυτό. Η Alexa της Amazon καταγράφει τα δεδομένα των χρηστών εδώ και αρκετό καιρό. Η ίδια η εταιρεία το παραδέχτηκε.
Ακόμη και ο Google Assistant αποθηκεύει δεδομένα των χρηστών. Η Google παραδέχτηκε ότι αποθηκεύει περίπου το 0,2% των δεδομένων με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων του AI assistant.
Όλες οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι αποθηκεύουν δεδομένα των χρηστών για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων τους. Όταν μάλιστα πρόκειται για την Apple, που θεωρεί πολύ σημαντική την ιδιωτική ζωή των πελατών της, το ζήτημα της αποθήκευσης προσωπικών στοιχείων παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.