Είναι γεγονός ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο είναι πολλοί. Οι εταιρείες, μεγάλες και μικρές, είναι από τους πιο συχνούς στόχους των hackers. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι περισσότεροι οργανισμοί αισθάνονται ανεπαρκείς απέναντι στις διαδικτυακές απειλές.
Η εταιρεία Axis Communications διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με το πόσο σίγουροι αισθάνονται οι οργανισμοί για την ασφάλειά τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 175 οργανισμοί. Από αυτούς, μόνο το 15% δήλωσε ότι διαθέτει επαρκείς άμυνες απέναντι στις απειλές στον κυβερνοχώρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι το 87% των εταιρειών, που αισθάνονται ασφαλείς, θεωρούν προτεραιότητά τους την ασφάλεια, καθώς θεωρούν τις διαδικτυακές επιθέσεις έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το πιο σημαντικό καθήκον τους είναι η «φυσική» προστασία των περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, κανένας από αυτούς τους οργανισμούς δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια εσωτερική απειλή. Περίπου το 60% κατηγορούν τα παλιότερα συστήματα προστασίας.
Ωστόσο, οι ερευνητές της Axis Communications υποστηρίζουν ότι οι hackers μπορούν να εκμεταλλευτούν και πρόσφατες εκδόσεις firmware και software. Αυτό δείχνει ότι επικρατεί μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι οι ενημερωμένες εκδόσεις προϊόντων είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των απειλών.
Χάκερ παραβιάζουν Webcam χωρίς να φαίνονται ενεργοποιημένες
Επαναστατική Τεχνική Ρομποτικής Μεταμόσχευσης Πνευμόνων
Κίνα Tianwen 3 mission: Θα φέρει δείγμα από τον Άρη το 2031
Οι ενημερώσεις δεν αρκούν. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πολυδιάστατη.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση των απειλών απαιτεί συνεχή και προσεκτική παρακολούθηση. Επιπλέον, οι οργανισμοί θα πρέπει να ορίσουν σαφείς και εφαρμόσιμες πολιτικές και διαδικασίες, να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους και να λάβουν μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των απειλών είναι η υιοθέτηση αυτής της ολιστικής προσέγγισης.
Όπως είπαμε και παραπάνω, οι περισσότεροι οργανισμοί θεωρούν πολύ σημαντική την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αλλά μόνο το 15% δηλώνει ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για μια επίθεση.
Το 45% των εταιρειών, που είχαν υποστεί επίθεση, έριξαν την ευθύνη στο social engineering και τα phishing emails, ενώ το 59% κατηγόρησαν τα παλαιότερα συστήματα. Το 26% δήλωσε ότι είχε βιώσει επίθεση τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 28% δεν ήξερε αν είχε πέσει θύμα επίθεσης ή όχι.
Στην πραγματικότητα, μόνο το 35% των ερωτηθέντων οργανισμών δήλωσε ότι συνεργάζεται με κάποιον ειδικό ασφαλείας.
Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούν οι οργανισμοί. Μια επίθεση μπορεί να προκαλέσει οικονομική ζημιά, αλλά και να βλάψει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρείας και των πελατών της.