ΑρχικήsecurityWannaCry: Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να κινδυνεύουν

WannaCry: Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να κινδυνεύουν

WannaCryΗ επίθεση από το WannaCry ransomware είχε προκαλέσει χάος, καθώς είχε επηρεάσει πολλούς οργανισμούς, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές, ο κίνδυνος δε έχει περάσει. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε διαδικτυακές επιθέσεις, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατομμυρίων ασθενών.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στο WannaCry ransomware και σε άλλες επιθέσεις, οπότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών.

Μια έκθεση από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Καινοτομίας για την Υγεία, του Imperial College στο Λονδίνο, εξηγεί ότι οι βασικότεροι λόγοι, για τους οποίους τα νοσοκομεία είναι ευάλωτα, είναι η χρήση παλιών συστημάτων πληροφορικής, η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της ασφάλειας και η έλλειψη δεξιοτήτων ασφάλειας.

Μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, όπως να κλέψει δεδομένα των ασθενών, να εμποδίσει την πρόσβαση των γιατρών σε αρχεία των ασθενών και να σταματήσει τη σωστή λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού ή συσκευών, που σώζουν ζωές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει  να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας επειγόντως. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας θα πρέπει να συμπεριλάβει περισσότερους ειδικούς ασφαλείας και να εκσυγχρονίσει τα συστήματά της. Επίσης, είναι απαραίτητο να γίνει διαχωρισμός του δικτύου, έτσι ώστε να μην μολυνθεί όλο το σύστημα και περίπτωση ιού.

Επιπλέον, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και οι σύγχρονες ιατρικές συσκευές, θα επιφέρει αλλαγές και στην ασφάλεια. Η ασφάλεια πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τις νέες τεχνολογίες.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης WannaCry το 2017. Τα συστήματα υγείας επηρεάστηκαν, με αποτέλεσμα την ακύρωση χιλιάδων ραντεβού και τη μεταφορά χιλιάδων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Το συνολικό κόστος της επίθεσης WannaCry στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας εκτιμάται γύρω στις 92 εκατομμύρια λίρες.

Ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης, δρ. Saira Ghafur, δήλωσε τα εξής: “Από τότε που έγινε η επίθεση WannaCry το 2017, η συνειδητοποίηση του κινδύνου έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες πρωτοβουλίες και βελτιωμένες πρακτικές για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους”.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι πολιτικοί και οι ιατροί ζητούν ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο, υπάρχουν λίγα χρήματα, αν και τον Απρίλιο του περασμένου έτους η κυβέρνηση υποσχέθηκε 150 εκατομμύρια λίρες για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS