ΑρχικήHow ToΠώς θα προστατευτείτε από τις παραβιάσεις δεδομένων;

Πώς θα προστατευτείτε από τις παραβιάσεις δεδομένων;

δεδομένωνΣτην εποχή μας η παραβίαση των δεδομένων είναι συχνό και δυστυχώς αναπόφευκτο φαινόμενο. Ωστόσο οι ερευνητές ασφαλείας έχουν καλά νέα για εμάς, τους απλούς χρήστες. Υπάρχουν ορισμένοι εύκολοι τρόποι για να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, οι οποίοι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, αν και περιλαμβάνουν την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε για την ασφάλεια των δεδομένων μας.

Το κύριο θέμα είναι να υποθέσουμε ότι είμαστε ο στόχος. Αν και οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν παρακολουθούνται συγκεκριμένα, το λογισμικό που εξορύσσεται από τεράστιες ποσότητες δεδομένων – ενισχυμένο από τεχνητή νοημοσύνη – μπορεί να στοχεύσει τεράστιους αριθμούς καθημερινών ατόμων σχεδόν εξίσου εύκολα με οποιοδήποτε άτομο. Πρέπει να σκεφτόμαστε αμυντικά, για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε από μια σχεδόν αναπόφευκτη επίθεση, αντί να υποθέτουμε ότι θα αποφύγουμε τον κίνδυνο.

Τι είναι το πιο σημαντικό τώρα;

Τούτου λεχθέντος, είναι παράλογο και απογοητευτικό να σκεφτεί κάποιος ότι πρέπει να δώσει προσοχή σε κάθε πιθανή οδό επίθεσης. Είναι καλύτερο λοιπόν να απλοποιούμε την προσέγγισή μας, εστιάζοντας κυρίως στις πληροφορίες που επιθυμούμε να προστατεύσουμε.

Αρχίζοντας από το προφανές, φροντίζουμε το λογισμικό μας να είναι ενημερωμένο. Οι εταιρείες λογισμικού εκδίδουν ενημερώσεις όταν επιδιορθώνουν τις ευπάθειες ασφαλείας, αλλά αν δεν τις κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε εγκαίρως, αφήνουμε τον εαυτό μας απροστάτευτο από κακόβουλα λογισμικά. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα links που κάνουμε κλικ στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ή κατά την περιήγηση στο Web, καθώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αθέλητη λήψη κακόβουλου λογισμικού στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή μας ή να επιτρέψουμε στους χάκερς να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τα δεδομένα στο διαδίκτυο, οι σημαντικότερες πληροφορίες που πρέπει να προστατευθούν είναι τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για βασικούς λογαριασμούς – όπως τραπεζικές υπηρεσίες, κυβερνητικές υπηρεσίες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κοινωνικά μέσα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για το πόσο καλά οι ιστοσελίδες και οι εταιρείες διαφυλάσσουν τις πληροφορίες μας, αλλά μπορούμε να δυσκολέψουμε την είσοδο των χάκερς στον λογαριασμό μας.

Πώς? Το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε κάθε κρίσιμο ιστότοπο ή υπηρεσία, ανάλογα με τις δυνατότητες που μας προσφέρουν.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός: Όταν ένα σύνολο ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης πέφτουν σε κακόβουλα χέρια, οι χάκερς γνωρίζουν ότι είναι στην ανθρώπινη φύση να επαναλαμβάνει ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης σε πολλές τοποθεσίες. Συνεπώς, αρχίζουν σχεδόν αμέσως να δοκιμάζουν αυτούς τους συνδυασμούς οπουδήποτε μπορούν – όπως τραπεζικούς λογαριασμούς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένας επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας πληροφοριών υποστηρίζει ότι μετά την παραβίαση του Yahoo πριν από μερικά χρόνια, οι τραπεζικοί χώροι χτυπήθηκαν με πολλαπλές προσπάθειες να συνδεθούν με διαπιστευτήρια που υποκλάπηκαν από το Yahoo.

Χρήση μεγάλων κωδικών πρόσβασης

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με το τι κάνει έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Κάτι που συχνά οδηγεί πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν σύνθετους κωδικούς πρόσβασης όπως “7hi5! SMyP @ s4w0rd”. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι πολύ σημαντικό είναι οι κωδικοί πρόσβασης να είναι μεγάλοι σε μέγεθος. Αυτό τους καθιστά πιο ανθεκτικούς όταν κάποιος προσπαθεί να τους μαντέψει δοκιμάζοντας πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς.

Το λογισμικό διαχείρισης κωδικών πρόσβασης μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο να θυμόμαστε τέτοιους κωδικούς.

Χρήση μιας επιπλέον γραμμής άμυνας

Για να προσθέσουν ένα ακόμα επίπεδο προστασίας πολλοί ιστότοποι (για παράδειγμα, η Google) μας επιτρέπουν να ενεργοποιήσουμε τον αποκαλούμενο έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Αυτό μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο smartphone που παράγει έναν αριθμητικό κωδικό κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου ή ένα φυσικό στοιχείο που συνδέεται στη θύρα USB του υπολογιστή. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους ιστότοπους που στέλνουν κωδικό σε μορφή μηνύματος κειμένου, καθώς αυτή η μέθοδος είναι ευάλωτη σε παρακολούθηση.

Με αυτά τα απλά βήματα και με νέα νοοτροπία, θα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς από την επόμενη παραβίαση δεδομένων. Οι χάκερς δεν θα έχουν τα διαπιστευτήρια για όλους τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο. Και αν χρησιμοποιούμε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, οι κακοί μπορεί να μην έχουν καν τη δυνατότητα να μπουν στο λογαριασμό του οποίου τα διαπιστευτήρια μόλις έκλεψαν.

Εστιάζοντας στο τι είναι πιο σημαντικό να προστατεύσουμε και χρησιμοποιώντας απλές αλλά αποτελεσματικές μεθόδους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις πληροφορίες μας, μπορεί πραγματικά να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS