ΑρχικήinetΠώς να αποφύγετε τους charity και donation scammers

Πώς να αποφύγετε τους charity και donation scammers

Στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης τα νέα διαδίδονται αστραπιαία, ειδικά εάν αυτά, δεν είναι ευχάριστα ! Στον τελευταίο, πολύ μεγάλο τυφώνα (Super Typhoon HAIYAN), που χτύπησε τις Φιλιππίνες το 2013, υπήρξε άμεση κινητοποίηση κυβερνήσεων και οργανισμών για την, όσο το δυνατόν, άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Οι scammers όμως , υπάρχουν και … καραδοκούν.

Ενώ τα παρακάτω νούμερα φαίνονται εξωπραγματικά, είναι δυστυχώς απολύτως αληθινά.

Phillipine's Haiyan typhoon numbers
Phillipine’s Haiyan typhoon numbers – Source OCHA & NDRRMC

Οι ειδήσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τα δημοσιογραφικά και ενημερωτικά sites, και τα κοινωνικά δίκτυα, από την πρώτη στιγμή μετέδιδαν τα νέα σε όλο τον κόσμο. Βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής, κάποιοι εξ ημών, αναζήτησαν τρόπους για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Κάποιοι όμως αναζήτησαν «άλλους τρόπους», επωφελούμενοι της τεράστιας καταστροφής, για να … βγάλουν χρήματα.

Οι δεύτεροι (scammers) , δημιούργησαν «εικονικούς» οργανισμούς υποστήριξης, προτρέποντας τους πρώτους να βοηθήσουν στέλνοντας οικονομική βοήθεια μέσω, κυρίως, των γνωστών υπηρεσιών PayPal, Western Union και MoneyGram. Δημιουργήθηκαν λοιπόν σελίδες στο διαδίκτυο, στο Facebook, και στάλθηκαν αμέτρητα spam e-mails ανά τον κόσμο για να βοηθήσουν τους πληγέντες, χρησιμοποιώντας τη γνωστή διαδικασία της δωρεάς.

Παρακάτω βλέπουμε δύο χαρακτηριστικά, πραγματικά παραδείγματα !!

Phillipines FaceBook Scammers page
Phillipines FaceBook Scammers page
Phillipines typhoon Scammers email
Phillipines typhoon Scammers email

 

Πώς μπορούμε να κάνουμε το καλό , αλλά … να μην το ρίξουμε στο «γιαλό» ;

Συνήθως, όλοι οι νόμιμοι οργανισμοί, ΔΕΝ δημιουργούνται μέσα σε μία ημέρα. Άρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μία καινούργια σελίδα στο facebook, θα έχει πολύ λίγα likes και posts, ενώ ενδέχεται να έχει μη επίσημους συνδέσμους (π.χ όνομα.blogspot.com όπως η φωτογραφία παραπάνω).

Δείτε προσεκτικά το όνομα του site διότι πολλοί χρησιμοποιούν περίπου τα ίδια ονόματα με αυτά των πραγματικά μεγάλων οργανισμών βοήθειας. (πχ. RedCross vs. RedKross ) . Κάντε αναζήτηση με το όνομα του οργανισμού, αντί να πατήσετε το link που αναφέρουν. Αυτή η κίνηση και μόνο, θα μειώσει δραματικά την περίπτωση να πάει σε λάθος χέρια η βοήθειά σας.

Προτιμάμε τους μεγάλους οργανισμούς όπως το www.redcross.org ή αν δεν είμαστε σίγουροι, μπορούμε να ενημερωθούμε από τις τοπικές πρεσβείες , για τους επίσημους οργανισμούς βοήθειας.

Εφόσον όμως επιλέξουμε την βοήθεια μέσω ηλεκτρονικής ή διαδικτυακής δωρεάς, ελέγχουμε προσεκτικά τις οδηγίες για την online πληρωμή και την δυνατότητα να πάρουμε απόδειξη για την προσφορά μας (Οι scammers δεν θα σας δώσουν απόδειξη και θα αποφύγουν την απάντηση). Εννοείται βέβαια πως αν υπάρχει διαθέσιμη μία προπληρωμένη κάρτα, την χρησιμοποιούμε.

Σε περίπτωση που μας ζητηθεί να μεταφέρουμε χρήματα μέσω Western Union, MoneyGram κλπ, θα πρέπει να μας χτυπήσουν καμπανάκια, (όπως στην περίπτωση του παραπάνω e-mail) αφού καμία επίσημη οργάνωση δεν χρησιμοποιεί υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, ενώ παρέχουν, πολλαπλές μεθόδους κατάθεσης χρηματικής βοήθειας (σε αντίθεση με τους scammers).

Για να μην κλαίμε και εμείς, επειδή θέλαμε να βοηθήσουμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε κατάσταση για να βγάλουν χρήματα.

Εκτός βέβαια αν σας περισσεύουν τόσα πολλά που δεν σας νοιάζει να χάσετε μερικές χιλιάδες από τα χρήματά σας. Σε αυτή την περίπτωση σας παρακαλώ να κάνετε μία δωρεά και σε εμένα …

donatenow

 

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS