ΑρχικήinetiSPEX: Μετρήστε την ρύπανση της ατμόσφαιρας με το κινητό σας

iSPEX: Μετρήστε την ρύπανση της ατμόσφαιρας με το κινητό σας

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους Φωτός 2015, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πειραματική εκστρατεία iSPEX που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Leiden υπό την αιγίδα της UNESCO και καλεί τους Αθηναίους να συμμετάσχουν στην δράση.

Athens iSPEX

Στόχος του Διεθνούς Έτους είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής.

Η εκστρατεία iSPEX που θα λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο πολιτών-παρατηρητών της αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Για το σκοπό αυτό, το Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, έχει αναλάβει την διάθεση συσκευών iSPEΧ στους Αθηναίους που είναι κάτοχοι κινητών συσκευών iPhone 4/4s/5/5s.

Το ΕΑΑ φιλοδοξεί να διατηρήσει το εθνικό δίκτυο iSPEX για την παρακολούθηση και συστηματική χαρτογράφηση των ατμοσφαιρικών επεισοδίων στην Αθήνα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών σχετικά με την υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, αναμένεται ότι τα δεδομένα που θα συλλέγονται από το παρατηρητήριο πολιτών iSPEX θα συνεισφέρουν στην βελτιστοποίηση των δορυφορικών παρατηρήσεων που συλλέγονται καθημερινά από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΕΑΑ.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες-παρατηρητές θα συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα που διεξάγεται στο ΕΑΑ προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι μετρήσεις στον Αττικό ουρανό θα πραγματοποιηθούν από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Οκτωβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ενδείκνυται όμως να πραγματοποιούνται είτε νωρίς το πρωί μεταξύ 7-11π.μ., είτε αργά το απόγευμα μεταξύ 4-8μ.μ. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο μετρήσεις ημερησίως.

Το αποτέλεσμα των μετρήσεων παρουσιάζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου με την μορφή ενός χρωματισμένου χάρτη. Στη συνέχεια ο χρήστης καλείται να αναρτήσει τις μετρήσεις του στη βάση δεδομένων του iSPEΧ ώστε να υποβληθούν σε περαιτέρω επεξεργασία.

Μετά την ολοκλήρωση του πειράματος, όλες οι μετρήσεις iSPEΧ θα αναλυθούν και θα επεξεργαστούν από το ΕΑΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν χάρτες αερολυμάτων για την Αθήνα. Οι τελικοί χάρτες θα δημοσιευθούν στην Ελληνική και στην Ευρωπαϊκήιστοσελίδα αντίστοιχα.

Για να συμμετάσχετε στην δράση θα πρέπει να αποκτήσετε μία συσκευή iSPEX η οποία διανέμεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Επικοινωνία: ispex@noa.gr) και μετά να κατεβάσετε την αντίστοιχη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά στο App Store (συμβατότητα iSPEΧ μόνο για iPhone 4/4s/5/5s).

Στην συνέχεια δεν έχετε παρά να μετρήσετε τα σωματιδια ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης εντός της συσκευασίας της συσκευής iSPEΧ. Οι οδηγίες είναι διαθέσιμες στα Ελληνικά και στην ιστοσελίδα του ΕΑΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα εδώ και στο παρακάτω βίντεο:

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS