ΑρχικήinetHackers μπορούν να οδηγήσουν πλοία και αεροπλάνα χτυπώντας το σύστημα GPS

Hackers μπορούν να οδηγήσουν πλοία και αεροπλάνα χτυπώντας το σύστημα GPS

SpoofingΤα συστήματα GPS που κυκλοφορούν είναι ευάλωτα και οι ευπάθειες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από hackers ή τρομοκράτες. Με αυτές τις ευπάθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν πλοία – ακόμη και εμπορικά αεροσκάφη, σύμφωνα με μια τρομακτική νέα μελέτη που αποκαλύπτει μια τεράστια τρύπα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και όχι μόνο.

 

Χρησιμοποιώντας έναν φορητό υπολογιστή, μια μικρή κεραία και ένα ηλεκτρονικό GPS “spoofer” που κοστίζει 3.000 δολάρια, ο ειδικός GPS, Todd Humphreys και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας  κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο ενός προηγμένου συστήματος πλοήγησης που βρισκόταν πάνω σε ένα γιοτ αξίας 80.000.000 δολαρίων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

“Πραγματοποιήσαμε injection με τα spoofing σήματα μας σε κεραίες GPS και ήμασταν ουσιαστικά σε θέση να ελέγξουμε το σύστημα πλοήγησης με τα δικά μας σήματα spoofing,” ανέφερε ο Humphreys στο Fox News.

[col grid=”3-1 first”]“Φανταστείτε να κλείσουμε ένα λιμάνι. Φανταστείτε  ένα προσαραγμένο πλοίο. Αυτές οι επιπτώσεις είναι πραγματικά ανησυχητικές” [/col]

 

Δίνοντας πλαστά ραδιοσήματα στο σκάφος, η ομάδα της Γιούτα ήταν σε θέση να οδηγήσει το πλοίο πολύ μακριά, κατευθύνοντας το αριστερά και δεξιά. Ήταν σε θέση να το οδηγήσουν σε επικίνδυνα  ή ακόμη και να του δώσουν μια πορεία σύγκρουσης με άλλο πλοίο. Καθ όλη τη διάρκεια του hacking, το GPS του πλοίου έδειχνε ότι όλα κυλούσαν ομαλά και ότι το πλοίο   κινείται σε μια ευθεία γραμμή, κατά μήκος της προβλεπόμενης πορεία του. Δεν υπήρχαν συναγερμοί, ή κάποια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Λοχαγός Andrew Schofield, ο οποίος κάλεσε τον Humphreys και την ομάδα του στο εξωτερικό για να διεξάγουν το πείραμα ανέφερε στο Fox News ότι ο ίδιος και το πλήρωμά του έμειναν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα.

“Για τη θαλάσσια κυκλοφορία, μπορούν να υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις”, δήλωσε ο  Humphreys στο Fox News. “Το 90 τοις εκατό των φορτίων σε όλο τον κόσμο μεταφέρονται από την θάλασσα. Φανταστείτε το κλείσιμο ενός λιμένα. Φανταστείτε ένα προσαραγμένο πλοίο. Αυτές οι επιπτώσεις είναι πραγματικά ανησυχητικές. ”

Τα αεροσκάφη έχουν παρόμοια συστήματα πλοήγησης με εκείνο πάνω του White Rose της Drachs που έγινε hacked από τον Humphreys. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ένα εμπορικό αεροσκάφος θα μπορούσε εύκολα να οδηγηθεί από πλαστά σήματα στο GPS του.

Η κυβέρνηση έχει επίγνωση αυτής της κρίσιμης ευπάθειας. Πέρυσι, το Fox News δημοσίευσε ένα πρώιμο πείραμα του Humphreys που το έκανε χρησιμοποιώντας ένα μικρό, μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος. Ήταν σε θέση να το τροφοδοτήσει το GPS του με “spoofing” σήματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει σχεδόν από τον ουρανό. Τότε ο Humphreys κλήθηκε ενώπιον του Κογκρέσου να καταθέσει και του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει με αξιωματούχους της FAA, της CIA και του Πεντάγωνου.

foto securityaffairs.co

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS