[su_heading size=”18″ margin=”30″]Υπάρχουν 2 τύποι hackers! Το πρώτο είναι αυτό που συχνά βλέπετε στις ταινίες του Hollywood, αντικοινωνικοί «σπασίκλες» που προσπαθούν να κατακτήσουν τον κυβερνοχώρο και να τα κάνουν όλα άνω κάτω! Το δεύτερο είδος είναι αυτοί που απλά απολαμβάνουν να ψάχνουν για καινούρια κόλπα πάνω σε software source code και hardware gigs.[/su_heading]
Ναι σωστά! Ο όρος hacker πιο συχνά αφορά αυτούς που ανήκουν στον δεύτερο τύπο και δεν έχουν κακές προθέσεις! Συχνά όμως ο όρος χρησιμοποιείται για εγκληματίες του κυβερνοχώρου.Υπάρχουν και καλοί και κακοί hackers! Οι καλοπροαίρετοι hackers συχνά ονομάζονται “white hats” και οι κακοί “black hats.”
[su_button url=”https://www.secnews.gr/102978/afierwma-stous-pio-gnwstous-hackers-part1/” target=”blank” style=”glass” background=”#3f12e5″ color=”#eef3ef6″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon_color=”#ffffff”]Αφιέρωμα στους πιο γνωστούς hackers! Part 1[/su_button]
Οι white hats συχνά αναφέρονται και ως ethical hackers. Αφού στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος μιλήσαμε για τους πιο γνωστούς black hats σήμερα θα μιλήσουμε για τους πιο γνωστούς αλλά και πιο ακριβοπληρωμένους ethical hackers. Αυτοί οι hackers είναι ειδικοί ασφαλείας που πληρώνονται για να χακάρουν εταιρίες και να ανακαλύψουν κενά ασφαλείας στα συστήματα τους πριν κάποιος κακόβουλος hacker τα βρει και τα εκμεταλλευτεί. Πολλές φορές αυτές οι ανακαλύψεις ανταμείβονται μέσω των bug bounty programs.
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι αυτοί:
Neel Metha (Google)
Το διάσημο HeartBleed ήταν ένα ελάττωμα στην OpenSSL cryptography βιβλιοθήκη. Ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Neel Metha, ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας της Google, το 2014 . Ανταμείφθηκε με 15.000$.
Sanmay Ved (Google)
H Google πλήρωσε 12.000$ σε ένα πρώην Googler ο οποίος με κάποιον τρόπο κατάφερε να αποκτήσει το domain της, Google.com για 1 λεπτό το 2015. Το ποσό ήταν αρχικά 6.000,13 (Google) αλλά αφού ο Ved δήλωσε ότι θα τα δώσει σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, η Google αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσό.
[su_button url=”https://www.secnews.gr/97358/google-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-domain/” target=”blank” style=”glass” background=”#3f12e5″ color=”#eef3ef6″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon_color=”#ffffff”]Η Google ανταμείβει τον άνθρωπο που κατείχε το domain της για 1’ [/su_button]
Pinkie Pie (Google)
Η Google πλήρωσε 150.000$ σε έναν hacker με το ψευδώνυμο Pinkie Pie ο οποίος επανειλημμένα είχε εντοπίσει σφάλματα στον Chrome συμπεριλαμβανομένων ενός Linux kernel bug κι ενός config file error.
Jordan Wiens (United)
Ο ερευνητής ευπαθειών από την Florida, Jordan Wiens έλαβε ένα εκατομμύριο δωρεάν αεροπορικά μίλια ως αμοιβή επειδή ανακάλυψε ένα RCE bug στο δίκτυο της αεροπορικής εταιρίας United.
Reginaldo Silva (Facebook)
Ο βραζιλιάνος μηχανικός υπολογιστών Reginaldo Silva βρήκε μια από τις χειρότερες ευπάθειες to 2013 στο software του Facebook που σχετιζόταν με τον κώδικα του authentication συστήματος OpenID. Έλαβε ως αμοιβή 33.500$.
James Forshaw (Microsoft)
Ο James Forshaw από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσε το 2014 ένα ελάττωμα που επηρέαζε κάποια θέματα ασφαλείας των αρχικών εκδόσεων των Windows 8.1. Έλαβε αμοιβή 100.000$.
Συντονιστείτε στο SecNews και την επόμενη Κυριακή για το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος!
[su_button url=”https://www.secnews.gr/103210/afierwma-stous-pio-gnwstous-hackers-part-2/” target=”blank” style=”glass” background=”#74ce35″ color=”#1e251f6″ wide=”yes” center=”yes” radius=”round” icon_color=”#ffffff”]Αφιέρωμα στους πιο γνωστούς hackers! Part 2 [/su_button]