HomesecurityBlack Friday: scammers impersonate DHL and other courier companies

Black Friday: scammers impersonate DHL and other courier companies

Black Friday: Απατεώνες υποδύονται την DHL και άλλες εταιρείες courier σε μηνύματα SMS και emails. Προσέξτε μην πέσετε στην παγίδα!

Black Friday

Η Black Friday έφτασε και δεν είστε οι μόνοι που χαίρεστε επειδή μπορείτε να αποκτήσετε τα αγαπημένα σας products σε πιο χαμηλές τιμές. Αυτή η περίοδος (που συμπεριλαμβάνει και τις προηγούμενες ημέρες που ξεκινούν οι εκπτώσεις) κάνει χαρούμενους και τους criminals του κυβερνοχώρου, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αυξημένες παραγγελίες προς όφελος τους.

Έτσι και φέτος, απατεώνες μιμούνται γνωστές εταιρείες courier και στέλνουν phishing μηνύματα σε χρήστες.

Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Proofpoint, οι απάτες SMS – που ονομάζονται “smishing” – έχουν σημειώσει μια σημαντική αύξηση. Τα ψεύτικα μηνύματα παριστάνουν companies παράδοσης, όπως η DHL ή η DPD.

See also: Bahamut hackers: modify OpenVPN app and add spyware

Η Proofpoint ανακάλυψε ότι το 2020, το 16% των smishing απατών ήταν ψεύτικα μηνύματα από υποτιθέμενες εταιρείες courier, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 56%. Σε γενικές γραμμές, οι attacks smishing στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν άλμα 105% μέσα σε ένα μόνο έτος. Ως εκ τούτου, η φετινή Black Friday θα μπορούσε να δει ακόμη περισσότερες απειλές.

Τα μηνύματα Smishing συχνά κάνουν λόγο για ένα “πακέτο” που δεν μπόρεσε να παραδοθεί και το θύμα πρέπει να επαναπρογραμματίσει την παράδοση ή για ένα πακέτο για το οποίο πρέπει να πληρωθεί ένα έξτρα ποσό για να παραδοθεί.

Το μήνυμα περιλαμβάνει έναν Link που όταν πατηθεί, οδηγεί το θύμα σε μια page phishing – μια ψεύτικη έκδοση του ιστότοπου της πραγματικής εταιρείας παράδοσης. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη phishing σελίδα για να εγκαταστήσουν malware στη συσκευή του θύματος ή να ζητήσουν από τα θύματα να εισαγάγουν Data κάρτας που στη συνέχεια κλέβουν.

See also: Domains used in pig butchering scams seized

Πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε απάτες όπως αυτή, επειδή παραγγέλνουν πολλά προϊόντα online κατά τη διάρκεια του Black Friday και της εορταστικής περιόδου και δεν γνωρίζουν απαραίτητα ποια εταιρεία courier θα χρησιμοποιηθεί. Οι εταιρείες παράδοσης συχνά στέλνουν νόμιμα μηνύματα κειμένου σύντομης μορφής στους Clients τους, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα πραγματικό μήνυμα από μια απάτη.

DHL courier
Black Friday: scammers impersonate DHL and other courier companies

Για να διαπιστώσετε αν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος, κοιτάξτε προσεκτικά τον σύνδεσμο. Αν έχει περίεργους χαρακτήρες ή λέξεις δεν είναι αξιόπιστος (π.χ. με σύμβολα []). Οι ιστότοποι με [] στους συνδέσμους τους είναι πιθανότατα ψεύτικοι, επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για έναν πραγματικό ιστότοπο να έχει τέτοια σύμβολα.

Δεν είναι περίεργο που συμβαίνουν διάφορες απάτες κατά τη διάρκεια εμπορικών εορτών, όπως η Black Friday. Η Bitdefender διαπίστωσε ότι οι τρέχουσες απάτες phishing include μηνύματα που προσφέρουν εκπτώσεις σε επώνυμα προϊόντα, πλαστές δωροκάρτες για δημοφιλή καταστήματα και ψεύτικες έρευνες που υπόσχονται τα πιο πρόσφατα τηλέφωνα Android μετά την ολοκλήρωσή τους.

See also: Online spoofing service iSpoof: police arrest 146 people

Προστατευτείτε έναντι των smishing/phishing επιθέσεων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτείτε από τις επιθέσεις smishing είναι απλώς να γνωρίζετε την ύπαρξή τους. Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, ακόμη και αν το μήνυμα φαίνεται νόμιμο. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα μήνυμα κειμένου είναι πραγματικό, επικοινωνήστε με τον υποτιθέμενο αποστολέα χρησιμοποιώντας έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που γνωρίζετε ότι είναι νόμιμη. Και να θυμάστε, αξιόπιστοι organizations δεν θα σας ζητήσουν ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τον κωδικό πρόσβασης. Εάν λάβετε ένα μήνυμα κειμένου που σας ζητάει τέτοιου είδους πληροφορίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για απάτη.

Source : www.techradar.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Subscribe to the Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS