ΑρχικήinetΝέες απαγορεύσεις στην χρήση του Ίντερνετ από την Κίνα

Νέες απαγορεύσεις στην χρήση του Ίντερνετ από την Κίνα

Νέες απαγορεύσεις στην χρήση του Ίντερνετ από την Κίνα

Υπό ασφυκτικότερο έλεγχο θέτει το Ίντερνετ η Κίνα, με νέους κανόνες που επιβάλλουν στους χρήστες να δηλώνουν το πραγματικό τους όνομα και να αφήνουν εκτός Διαδικτύου υλικό που αντιτίθεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας, μεταδίδει το Associated Press.

Οι νέες απαγορεύσεις, σύμφωνα με εταιρείες τεχνολογίας, εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει την χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων που παρακάμπτουν τα φίλτρα στο Ίντερνετ. Αφορούν δε, μπλογκ, φόρουμ συζητήσεων και άλλες ομάδες συζητήσεων. Οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα των συνδρομητών τους. Μάλιστα, όσοι αμφισβητούν την κρατική εξουσία ή την εθνική ενότητα θα χάνουν τους λογαριασμούς τους -δηλαδή την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Από την Κίνα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού online. Σύμφωνα με την ετήσια σχετική έκθεση, οι Κινέζοι στο Ίντερνετ φτάνουν τα 649 εκατομμύρια, από τους οποίους 557 εκατομμύρια μπαίνουν στο Ίντερνετ μέσω φορητών συσκευών.

O αριθμός των κινέζων χρηστών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες μικρο-μπλόγκινγκ, τύπου Twitter, συνέχισε να μειώνεται για δεύτερη χρονιά και το 2014 οι χρήστες ήταν λιγότεροι κατά 32 εκατομμύρια (-7,1%). Είχε προηγηθεί το 2013 σκληρή καταστολή της κυβέρνησης, μεταδίδει το AP.  Έτσι, στο τέλος του 2014 οι χρήστες υπηρεσιών microblogging περιορίστηκαν στα 249 εκατομμύρια.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση παρατηρείται στην χρήση υπηρεσιών mobile instant messaging, ειδικά της υπηρεσίας WeChat -οι χρήστες αυξήθηκαν κατά 17,8% και έφτασαν τα 508 εκατομμύρια -σχεδόν όλοι όσοι μπαίνουν στο Ίντερνετ από κινητό.

Το WeChat είναι μια υπηρεσία της εταιρείας Tencent, που εκτός από την ανταλλαγή μηνυμάτων επιτρέπει το μοίρασμα πληροφοριών μεταξύ κύκλων φίλων, τις διαδικτυακές πληρωμές, παιχνίδια και δημοσίευση περιεχομένου σε δημόσιους λογαριασμούς τους οποίους μπορεί κανείς να παρακολουθεί (ως “follower”). H κινέζικη κυβέρνηση φέρεται να ελέγχει την διάχυση πληροφοριών από το WeChat.

Πάντως, Twitter, Facebook και YouTube παραμένουν μπλοκαρισμένα στην Κίνα. Πρόσφατα δε, το Πεκίνο περιόρισε την πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google και επενέβη όταν είδε ότι τα δίκτυα VPN μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακάμψουν την απαγόρευση της πρόσβασης.

Η αρχή που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κίνας ονομάζεται «Κυριαρχία στο Διαδίκτυο», σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει το υλικό που δημοσιεύεται online εντός των συνόρων της.

Πηγή: tech.in.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS