ΑρχικήinetΟι καλλιτέχνες της Universal Music Group επιστρέφουν στο TikTok!

Οι καλλιτέχνες της Universal Music Group επιστρέφουν στο TikTok!

Η Universal Music Group και το TikTok ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια νέα συμφωνία αδειοδότησης που θα επαναφέρει τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες της δισκογραφικής στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα δώσει στους μουσικούς μεγαλύτερη προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη.

universal music tiktok

Το TikTok ξεκίνησε τη διαδικασία αφαίρεσης περιεχομένου της Universal από την πλατφόρμα της, μετά τη λήξη της συμφωνίας αδειοδότησής τους τον Ιανουάριο. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα, την τεχνητή νοημοσύνη, και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, για την προστασία των χρηστών του TikTok.

Δείτε σχετικά: Το TikTok ίσως απαγορευτεί και στην Ευρώπη εκτός των ΗΠΑ

Παρουσιάζοντας το νέο τους συνεργατικό σύμφωνο ως μια σύμπλευση πολλαπλών διαστάσεων, οι εν λόγω εταιρείες ανακοίνωσαν ότι κινούνται με «γοργούς ρυθμούς» προκειμένου να φέρουν εκ νέου τη μουσική των καλλιτεχνών τους στο TikTok. Επιπλέον, τόνισαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών για τη δημιουργία εσόδων, εκμεταλλευόμενοι τις εξελισσόμενες δυνατότητες του TikTok στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η πλατφόρμα σύντομων βίντεο αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο marketing και διαφήμισης για τη μουσική βιομηχανία. Το TikTok έχει καταστεί το κύριο μέσο μέσω του οποίου οι νέοι ηλικίας 16 έως 19 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύπτουν νέα μουσική, ξεπερνώντας το YouTube και πλατφόρμες ροής μουσικής όπως το Spotify, σύμφωνα με πληροφορίες της Midia Research.

Περίπου το 25% των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι ακούνε μουσική που έχουν ανακαλύψει μέσω του TikTok, σύμφωνα με δηλώσεις της Tatiana Cirisano, επικεφαλής αναλύτριας στην μουσική βιομηχανία της Midia. Ωστόσο, η Universal Music ισχυρίστηκε ότι οι καλλιτέχνες και οι τραγουδιστές της αμείβονται μόνο με ένα ποσό αυτών που λαμβάνει από άλλες μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η μουσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το TikTok συνεισφέρει μόλις το 1% στα ετήσια έσοδά της, αντιστοιχώντας σε περίπου 110 εκατομμύρια δολάρια για το 2023. Αντιθέτως, το YouTube κατέβαλε στη μουσική βιομηχανία 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από τους χρήστες του κατά τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Midia.

Διαβάστε επίσης: Τραγούδια της Taylor Swift επιστρέφουν στο TikTok!

Η Taylor Swift, ένα από τα κορυφαία ονόματα της Universal Music, επέλεξε να επαναφέρει επιλεγμένα τραγούδια της στο TikTok, προωθώντας έτσι το νέο της άλμπουμ με τίτλο “The Tortured Poets Department”.

Η Swift έχει αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα των ηχογραφήσεών της, χάρη στη συμφωνία που σύναψε το 2018 με την Universal. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει πού θα είναι διαθέσιμα τα τραγούδια της, σύμφωνα με το Financial Times.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αδειοδότηση, ενισχύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει στο επίκεντρο της διαφωνίας. Η Universal κατήγγειλε ότι το TikTok κατακλύζεται από ηχογραφήσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσω AI, περιλαμβάνοντας τραγούδια τα οποία οι χρήστες φτιάχνουν χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της πλατφόρμας.

Στην πρόσφατη συμφωνία της Πέμπτης, TikTok και Universal ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της μουσικής, θα προασπίζει την ανθρώπινη δημιουργικότητα καθώς και τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν οι καλλιτέχνες και οι συνθέτες.

Το TikTok δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με το UMG για την απομάκρυνση μη εξουσιοδοτημένης μουσικής που παράγεται από AI από την πλατφόρμα του. Επιπλέον, εργάζεται στην ανάπτυξη εργαλείων που θα βελτιώσουν την απόδοση των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών, όπως αναφέρεται στη δήλωση.

Η ανησυχία για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον δημιουργικό τομέα έχει εντείνει τελευταία. Τον Απρίλιο, η Artist Rights Alliance, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, εξέδωσε μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας την υπεύθυνη χρήση της AI. Πάνω από 200 μουσικοί και τραγουδοποιοί συνυπέγραψαν, καλώντας τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες να μην αναπτύξουν τεχνητή νοημοσύνη που θα υπονομεύει ή θα αντικαθιστά την ανθρώπινη δημιουργικότητα, ή που θα στερεί από τους δημιουργούς δίκαιη αποζημίωση για το έργο τους.

universal music tiktok

Δείτε ακόμη: Το νομοσχέδιο TikTok Divest-or-Ban εγκρίνεται στις ΗΠΑ

Η συμφωνία αναδεικνύεται σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας για το μέλλον του TikTok στις ΗΠΑ. Η πρόσφατη νομοθεσία που υπέγραψε ο Πρόεδρος Joe Biden προσδίδει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, ένα χρονικό περιθώριο 270 ημερών για να προχωρήσει σε πώληση των περιουσιακών της στοιχείων. Ως απάντηση, το TikTok δηλώνει αποφασισμένη να καταθέσει μήνυση αμφισβητώντας την εν λόγω νομοθεσία, την οποία χαρακτηρίζει ως απαγορευτική.

Πηγή: finance.yahoo.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS