ΑρχικήSecurityFBI: Νέα απάτη στοχεύει χρήστες εφαρμογών γνωριμιών

FBI: Νέα απάτη στοχεύει χρήστες εφαρμογών γνωριμιών

Το FBI προειδοποιεί για μια νέα απάτη που στοχεύει χρήστες εφαρμογών γνωριμιών. Απατεώνες προωθούν πλαστά συστήματα επαλήθευσης σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών, χρεώνοντας τους χρήστες με συνδρομές.

απάτη εφαρμογές γνωριμιών

Σε αντίθεση με τις ρομαντικές απάτες που συχνά συνδυάζονται με κάποια επενδυτική απάτη, αυτά τα πλαστά συστήματα επαλήθευσης βασίζονται σε επαναλαμβανόμενες μηνιαίες χρεώσεις για το θύμα. Επιπλέον, τα δεδομένα εγγραφής τους, συμπεριλαμβανομένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμών τηλεφώνου, ονομάτων και στοιχείων πιστωτικών καρτών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω απάτες ή μπορούν να πωληθούν σε άλλους εγκληματίες.

Πώς γίνεται η απάτη;

Η απάτη δεν είναι περίπλοκη, αλλά η σταδιακή διαδικασία εξαπάτησης την καθιστά πολύ αποτελεσματική έναντι ανυποψίαστων χρηστών.

Δείτε επίσης: Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τις διαδικτυακές απάτες

Οι απατεώνες πλησιάζουν τα θύματα σε μια εφαρμογή ή ιστότοπο γνωριμιών και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ρομαντική σχέση. Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων, ζητούν τη μεταφορά της συνομιλίας σε κάποια άλλη πλατφόρμα, που υποτίθεται ότι είναι πιο ασφαλής.

Σε αυτό το στάδιο, οι απατεώνες στέλνουν έναν σύνδεσμο στο θύμα, που το οδηγεί σε μια φαινομενικά νόμιμη πλατφόρμα επαλήθευσης. Εκεί, το θύμα θα πρέπει να επαληθεύσει ότι δεν είναι “σεξουαλικός κακοποιητής”.

Υπό το πρόσχημα της ασφάλειας, ο απατεώνας παρέχει έναν σύνδεσμο που κατευθύνει το θύμα σε έναν ιστότοπο που διαφημίζει μια «δωρεάν» διαδικασία επαλήθευσης για προστασία από τη σύναψη σχέσης με κακοποιητές, όπως σεξουαλικούς παραβάτες ή κατά συρροή δολοφόνους“, εξηγεί το PSA του FBI.

Το FBI εξήγησε ότι αυτός ο ιστότοπος εμφανίζει και διάφορα ψεύτικα άρθρα για να προσθέσει μια αίσθηση νομιμότητας και αξιοπιστίας.

Ο ιστότοπος επαλήθευσης προτρέπει το θύμα να παράσχει πληροφορίες όπως το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία“.

Δείτε επίσης: Απατεώνες κάνουν κλωνοποίηση φωνής γνωστού ατόμου του θύματος για να αποσπάσουν χρήματα

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης, το θύμα ανακατευθύνεται σε έναν ιστότοπο γνωριμιών, χαμηλής ποιότητας. Από εκεί και έπειτα, εμφανίζεται μια μηνιαία χρέωση, προς μια άγνωστη επιχείρηση, στο αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής του κάρτας.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι απάτες στις εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους χρήστες. Καταρχάς, μπορεί να προκαλέσουν οικονομική απώλεια (όπως σε αυτή την περίπτωση με τις μηνιαίες συνδρομές). Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους να τους στείλουν χρήματα ή να αποκαλύψουν πληροφορίες πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, οι απάτες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ψυχολογική βλάβη. Όπως είπαμε, δημιουργούν ψεύτικες προσωπικές σχέσεις με τα θύματά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική ταλαιπωρία όταν αποκαλυφθεί η απάτη.

FBI πλαστά συστήματα επαλήθευσης

Τέλος, οι απάτες στις εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση της ιδιωτικότητας. Οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν προσωπικές πληροφορίες που έχουν αποκτηθεί μέσω της απάτης, για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω απάτες ή να πωλήσουν τις πληροφορίες σε τρίτους.

Δείτε επίσης: 2023: Οι Αμερικανοί έχασαν 1,1 δισ. σε απάτες πλαστοπροσωπίας

Για την προστασία από πλαστά συστήματα επαλήθευσης, το FBI προτείνει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Ανοίξτε μόνο συνημμένα από γνωστές επαφές και μόνο αφού τα σαρώσετε για ιούς.
  • Διατηρήστε την επικοινωνία σε γνωστούς ιστότοπους γνωριμιών, που προσφέρουν κάποια ασφάλεια.
  • Σταματήστε την επικοινωνία με ύποπτα προφίλ σε ιστότοπους γνωριμιών και κάντε σχετική αναφορά στην πλατφόρμα, αν βλέπετε κάτι περίεργο.
  • Να είστε επιφυλακτικοί όταν κάποιος σας εκφράζει την αγάπη του πολύ γρήγορα ή ζητά βοήθεια (π.χ. οικονομική).
  • Μην μοιράζεστε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες με άτομα που μόλις γνωρίσατε στο διαδίκτυο.
  • Ελέγχετε τακτικά τους οικονομικούς λογαριασμούς σας για μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα χαμηλού ορίου ή εικονικές κάρτες για online συνδρομές.
  • Αποφύγετε ιστότοπους που χρησιμοποιούν τακτικές εκφοβισμού για εγγραφές και επαληθεύστε τη νομιμότητα των πηγών πληροφοριών.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS