ΑρχικήYoutubeΕπιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο!

Επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο!

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο πρώτος ζώντας ασθενής στον οποίο έγινε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Η ιατρική προοδεύει και η εποχή της μεταμόσχευσης οργάνων από ζώα σε άνθρωπο έχει ξεκινήσει για τα καλά. Την Τετάρτη, ο 62χρονος Richard Slayman, ο πρώτος ζωντανός άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, έφυγε από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο σπίτι του. Το νέο όργανο του Slayman φαίνεται να λειτουργεί καλά, δύο εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση.

Η μεταμόσχευση οργάνων από ζώο σε άνθρωπο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας έλλειψης δωρεών οργάνων. Οι πρόσφατες καινοτομίες στην τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δημιουργήσουν χοίρους που είναι πιο συμβατοί με την ανθρώπινη βιολογία. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα όργανα αυτών των χοίρων μπορούν να γίνουν δεκτά από το ανοσοποιητικό σύστημα του δέκτη.

Δείτε επίσης: Έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές επιτυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας σε ανθρώπους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς ήταν εγκεφαλικά νεκροί, και οι οικογένειές τους είχαν δώσει άδεια να διατηρηθούν τα σώματά τους ζωντανά για κάποιο χρονικό διάστημα, μέσω μηχανημάτων, ώστε οι ερευνητές να παρακολουθήσουν το όργανο. Τον Ιανουάριο του 2022, ο 57χρονος David Bennett έγινε ο πρώτος ζωντανός άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου, αλλά πέθανε δύο μήνες αργότερα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο δεύτερος ζωντανός αποδέκτης τροποποιημένης καρδιάς χοίρου, ο 58χρονος Lawrence Faucette, πέθανε ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Οι δύο αυτοί ασθενείς, καθώς και ο Slayman που δέχτηκε το νεφρό χοίρου, υποβλήθηκαν σε αυτήν την πειραματική διαδικασία λόγω των περιορισμένων επιλογών τους. Ο Slayman αντιμετώπιζε εδώ και καιρό διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση και έκανε μεταμόσχευση νεφρού το 2018. Ωστόσο, μερικά χρόνια μετά, άρχισε να μη λειτουργεί σωστά. Ξεκίνησε αιμοκάθαρση και είχε διάφορες επιπλοκές που απαιτούσαν τακτικές επισκέψεις στο νοσοκομείο για να τις αντιμετωπίσει. Αντιμέτωπος με την πιθανή προοπτική μιας μεγάλης αναμονής για ένα δεύτερο ανθρώπινο νεφρό, ο Slayman συμφώνησε να λάβει μεταμόσχευση νεφρού χοίρου.

Δείτε επίσης: HIV: Ακόμα ένα άτομο θεραπεύτηκε με θεραπεία βλαστοκυττάρων

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε από γιατρούς από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιώντας νεφρό από χοίρο που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας eGenesis. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τρία γονίδια χοίρου και πρόσθεσαν επτά ανθρώπινα γονίδια για να βελτιώσουν τη συμβατότητα του χοίρου. Απενεργοποίησαν επίσης αρκετούς ενδογενείς ρετροϊούς χοίρων, οι οποίοι είναι ενσωματωμένοι στο γονιδίωμα κάθε χοίρου.

Ο Slayman παρουσίασε συμπτώματα κυτταρικής απόρριψης μερικές ημέρες μετά τη διαδικασία, μια κοινή επιπλοκή μεταμόσχευσης. Αλλά οι γιατροί του κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν με στεροειδή και άλλα φάρμακα. Μέχρι στιγμής, το νέο νεφρό του Slayman φαίνεται να λειτουργεί σωστά και οι γιατροί έκριναν ότι μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε αν το σώμα του Slayman θα δεχτεί μακροπρόθεσμα το νέο όργανο. Επίσης, ακόμα και αν η μεταμόσχευση είναι επιτυχημένη, θα χρειαστούν πολλές κλινικές δοκιμές, προτού εφαρμοστεί ευρύτερα στο κοινό.

Ωστόσο, αυτή η μεταμόσχευση νεφρού χοίρου θα μπορούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ιατρική, καθώς η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργάνων από ζώα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Δείτε επίσης: Εταιρεία θέλει να δημιουργήσει “συνθετικά” ανθρώπινα έμβρυα για συλλογή οργάνων

Επιπλέον, η επιτυχία τέτοιων επεμβάσεων δείχνει ότι μπορεί να παράγονται όργανα που είναι συμβατά με το ανθρώπινο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο απόρριψης.

Τέλος, αυτή η επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για τη γενετική τροποποίηση άλλων ζώων για την παραγωγή οργάνων, αυξάνοντας τις επιλογές για τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις.

Πηγή: gizmodo.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS