ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΟ Δορυφόρος Aditya L1 Της ISRO Είναι Στην Τελική Φάση

Ο Δορυφόρος Aditya L1 Της ISRO Είναι Στην Τελική Φάση

δορυφόρος Aditya L1 ISRO

Ο δορυφόρος Aditya L1 της ISRO που λειτουργεί ώς ηλιακό παρατηρητήριο έφτασε στο Σημείο Lagrange 1 και θα τοποθετηθεί σύντομα στην τελική του τροχιά.

Ο δορυφόρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εισέλθει σε αυτό που είναι γνωστό ως “halo orbit”, από όπου θα μπορεί να παρακολουθεί τον Ήλιο από διάφορες γωνίες για περιεκτικές ηλιακές παρατηρήσεις.

Δείτε επίσης: NASA: Πήγε πολύ κοντά στην Ιώ, το ιδιαίτερο φεγγάρι του Δία – Εντυπωσιακές εικόνες

Η φιλόδοξη αποστολή Aditya L1 της Ινδίας, η πρώτη αφιερωμένη ηλιακή μελέτη της χώρας, πλησιάζει ένα σημαντικό ορόσημο καθώς πρόκειται να εισαχθεί στην τελική τροχιά της το απόγευμα της 6ης Ιανουαρίου.

Εκτοξεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, ο δορυφόρος είναι στον σωστό δρόμο για να εισέλθει σε μια “halo orbit” γύρω από το Σημείο Lagrange 1 (L1), ένα καίριο σημείο στο ηλιακό-γαιώδες σύστημα.

Το L1, που βρίσκεται περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, προσφέρει έναν σχετικά σταθερό τόπο για το Aditya L1 να παρατηρεί τον Ήλιο. Αυτή η στρατηγική τροχιά γύρω από το L1, γνωστή ως “halo orbit,” επιτρέπει στον δορυφόρο να παρακολουθεί τον Ήλιο από διάφορες γωνίες, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για συνολικές ηλιακές παρατηρήσεις.

Μέχρι την Τετάρτη, ο δορυφόρος Aditya L1 της ISRO θα έχει περάσει 124 ημέρες στο διάστημα, κατά τις οποίες άρχισε να συλλέγει επιστημονικά δεδομένα και εικόνες του Ήλιου μόλις 16 ημέρες μετά την εκτόξευσή του. Ο δορυφόρος έχει επιτύχει την καταγραφή εικόνων υψηλής ενέργειας από Χ-ακτίνες ηλιακών λάμψεων και πλήρων εικόνων του ηλιακού δίσκου, παρέχοντας στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες για τα φαινόμενα του Ήλιου.

Δείτε επίσης: NASA: Πρώτο επιτυχημένο πείραμα για το λέιζερ διπλής κατεύθυνσης

δορυφόρος Aditya L1 ISRO

Η επερχόμενη τροχιακή μετακίνηση στις 6 Ιανουαρίου είναι μια κρίσιμη και προκλητική για τον Οργανισμό Διαστημικών Ερευνών της Ινδίας (ISRO). Περιλαμβάνει τη χρήση κινητήρων για την αλλαγή της ταχύτητας και της τροχιάς του δορυφόρου, διευκολύνοντας την είσοδό του στην επιθυμητή “halo orbit” γύρω από το L1.

Αυτή η μετακίνηση είναι μια προσπάθεια που δοκιμάζεται για πρώτη φορά από την ISRO, επιδεικνύοντας τη δέσμευση του οργανισμού στο να ωθεί τα όρια της διαστημικής έρευνας.

Ο Aditya L1 φέρει επτά επιστημονικά φορτία, συμπεριλαμβανομένου του Visible Emission Line Coronagraph (VELC), του Solar Ultraviolet Imaging Telescope (SUIT), του Solar Low Energy X-ray Spectrometer (SoLEXS) και του High-Energy L1 Orbiting X-ray Spectrometer (HEL1OS), που έχουν σχεδιαστεί για το άμεσο κατάστρωμα του Ήλιου. Άλλα όργανα μέτρησης in-situ, όπως το Aditya Solar Wind Particle Experiment (ASPEX), το Plasma Analyser Package for Aditya (PAPA) και το Advanced Tri-axial High-Resolution Digital Magnetometers, συμβάλλουν σε μια συνολική μελέτη των ηλιακών φαινομένων.

Η επιτυχία της αποστολής έχει παγκόσμια σημασία, καθώς οι παρατηρήσεις του Aditya L1 θα ενισχύσουν την κατανόησή μας για ηλιακές καταιγίδες, ακτινοβολίες και εκπομπές πριν επηρεάσουν τη Γη ή έρθουν υπό την επήρεια του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Δείτε επίσης: NASA: Ακόμα δεν έχει ανοίξει το κουτί με το δείγμα του αστεροειδή Bennu

Ο κορωνογράφος του δορυφόρου, τοποθετημένος στο επάνω κατάστρωμα, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν την επιφάνεια του Ήλιου με πρωτοποριακή λεπτομέρεια.

Ένας κορωνογράφος είναι μια τηλεσκοπική συσκευή που σχεδιάστηκε για να φράξει το άμεσο φως από έναν αστέρα ή άλλο φωτεινό αντικείμενο, ώστε κοντινά αντικείμενα – τα οποία αλλιώς θα ήταν κρυμμένα στη φωτεινή λάμψη του αντικειμένου – να μπορούν να αναλυθούν.

Με την πλούσια σουίτα εργαλείων του, ο Aditya L1 είναι έτοιμος να συμπληρώσει δεδομένα από άλλες αποστολές παρατήρησης του Ηλίου, συμπεριλαμβανομένου του Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η αποστολή αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την προαγωγή της ηλιακής επιστήμης και προσθέτει ένα πολύτιμο εργαλείο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την κατανόηση των πολυπλοκοτήτων του πλησιέστερου μας αστέρα.

Πηγή: firstpost

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS