ΑρχικήYoutubeΞεχασμένο αντιβιοτικό μπορεί να είναι η λύση για τα ανθεκτικά βακτήρια

Ξεχασμένο αντιβιοτικό μπορεί να είναι η λύση για τα ανθεκτικά βακτήρια

Ένα αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια, πριν εγκαταλειφθεί και ξεχαστεί, μπορεί να προσφέρει νέες λύσεις, αυτή τη φορά για τον αναδυόμενο κίνδυνο των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων.

Δείτε επίσης: Παχυσαρκία τέλος: Νέο φάρμακο μιμείται την άσκηση και κάει το λίπος

αντιβιοτικό

Τα μισά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα για την εξόντωση των βακτηρίων είναι παραλλαγές ενώσεων που ανακαλύφθηκαν πριν σχεδόν έναν αιώνα, κατά την “χρυσή εποχή” των αντιβιοτικών.

Ένα φάρμακο με την ονομασία streptothricin απομονώθηκε τη δεκαετία του 1940, τραβώντας την προσοχή για την δυνητική του αξία στη θεραπεία μολύνσεων που προκαλούνται από αυτό που ονομάζονται gram αρνητικά βακτήρια.

Αντίθετα με τα gram θετικά βακτήρια, αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν διαθέτουν ένα ανθεκτικό κυτταρικό τοίχωμα στο οποίο στοχεύουν πολλά αντιβιοτικά. Η εύρεση εναλλακτικών λύσεων ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια λίστα με τα πιο επικίνδυνα, φαρμακοανθεκτικά παθογόνα που υπάρχουν. Τα περισσότερα ήταν gram αρνητικά βακτήρια.

Παρόλο που η στρεπτοθρικίνη είχε τη δυνατότητα να εξουδετερώνει βακτήρια, δεν κατάφερε να συνεχίσει την πορεία της. Κρίθηκε πολύ τοξική για την υγεία των νεφρών σε μια πρώτη μελέτη και έτσι θάφτηκε στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Φέτος, ο παθολόγος James Kirby από το Πανεπιστήμιο Harvard και οι συνάδελφοί του το ξεθάβουν, εξερευνώντας την πιθανότητά του υπό ένα νέο όνομα – νουρσεοθρικίνη.

Τώρα, με την εμφάνιση πολυανθεκτικών μικροβίων στα φάρμακα, για τα οποία υπάρχουν ελάχιστα, αν όχι καθόλου, αποτελεσματικά αντιβιοτικά για τη θεραπεία, ήρθε η ώρα να ξαναεξετάσουμε και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα αυτού που παραμελήσαμε στο παρελθόν“, είπε ο Kirby στο ScienceAlert τον Μάιο.

Το νουρσεοθρικίνη είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από βακτήρια του εδάφους που είναι gram θετικά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα μείγμα αντιβιοτικών, που έχουν ατομικά ονόματα όπως στρεπτοθρικίνη F (S-F) και στρεπτοθρικίνη D (S-D).

Δείτε ακόμα: Φάρμακο που αναγεννά τα δόντια ξεκινάει κλινικές δοκιμές

βακτήρια

Παρά το γεγονός ότι το νουρσεοθρικίνη και το S-D εμφανίζουν τοξικές επιδράσεις σε κύτταρα νεφρού στο εργαστήριο, ο Kirby και οι συνεργάτες του έχουν αποδείξει τώρα ότι αυτό δεν ισχύει για το S-F. Αυτή η ένωση εξακολουθεί να είναι υψηλά αποτελεσματική στον εξοντώση των ανθεκτικών σε φάρμακα gram αρνητικών βακτηρίων αλλά σε συγκεντρώσεις που δεν είναι τοξικές.

Σε πειράματα σε ποντίκια, το S-F κατάφερε πραγματικά να εξαφανίσει όλα τα βακτήρια που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά σε πολλά υπάρχοντα φάρμακα, με ελάχιστη ή καμία τοξικότητα.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες πίσω από την επίθεση της στρεπτοθρυκίνης δεν είναι ακόμα σαφείς, αλλά φαίνεται ότι το αντιβιοτικό δένεται σε gram βακτήρια και αλλοιώνει το μηχανισμό παραγωγής πρωτεϊνών τους με διαφορετικό τρόπο από άλλα φάρμακα.

Εάν οι ερευνητές καταφέρουν να καταλάβουν πώς, αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια ολόκληρη νέα κατηγορία φαρμάκων για τα βακτήρια που μέχρι στιγμής αποδείχθηκαν ανθεκτικά. Ο Kirby και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να εξερευνούν τον τρόπο ενίσχυσης των φυσικών στρεπτοθρικινών, όπως το S-F, για να λειτουργούν ακόμα καλύτερα ως “δολοφόνοι” των ανθεκτικών βακτηρίων.

Ανέφερε ότι ανυπομονούν για μια επανεμφάνιση ενδιαφέροντος σε αυτήν την ιστορικά σημαντική, αλλά παραμελημένη κατηγορία αντιβιοτικών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology.

Δείτε επίσης: Healistic: Η εφαρμογή που παραδίδει άμεσα φάρμακα στην πόρτα σας

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS