ΑρχικήsecurityΗ.Β.: Ελέγχει το AI chatbot του Snapchat - Κίνδυνος για απόρρητο;

Η.Β.: Ελέγχει το AI chatbot του Snapchat – Κίνδυνος για απόρρητο;

Η Snap, δημιουργός της δημοφιλούς εφαρμογής Snapchat, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους εκατομμυρίων λιρών, μετά την εκδίκαση προκαταρκτικής ειδοποίησης από τη βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων, σχετικά με την απουσία αξιολόγησης των κινδύνων απορρήτου που μπορεί να φέρει το AI chatbot της σε χρήστες και ιδιαίτερα σε παιδιά.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ΓΕΠ) ανακοίνωσε ότι η εταιρεία απέτυχε να “αναγνωρίσει και να αξιολογήσει επαρκώς τους κινδύνους” για αρκετά εκατομμύρια Βρετανούς χρήστες του My AI, συμπεριλαμβανομένων ατόμων 13 έως 17-ετών.

Snapchat My AI chatbot

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Snapchat έχει 21 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νεότερων ατόμων, με την εταιρεία έρευνας Insider Intelligence να εκτιμά ότι το 48% των χρηστών είναι 24 ετών και κάτω. Περίπου το 18% των χρηστών είναι ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Δείτε επίσης: Snapchat: Οι χρήστες φρικάρουν με το AI bot που είχε το δικό του μυαλό

Τα προσωρινά ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν μια ανησυχητική αποτυχία της Snap [δημιουργού του Snapchat] να εντοπίσει και να αξιολογήσει επαρκώς τους κινδύνους απορρήτου για τα παιδιά και τους άλλους χρήστες, πριν από την κυκλοφορία του My AI“, δήλωσε ο John Edwards, ο επίτροπος πληροφοριών.

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η Snap έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Οκτωβρίου για να καταθέσει σχετικά, πριν ληφθεί τελική απόφαση για τη λήψη μέτρων.

Δεν πρέπει να βγει κανένα συμπέρασμα σε αυτό το στάδιο σχετικά με παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων“, ανέφερε ο ICO.

Εάν αποφασιστεί ότι το AI chatbot του Snapchat είναι επικίνδυνο για τα δεδομένα των Βρετανών χρηστών, η Snap θα πρέπει να σταματήσει την επεξεργασία δεδομένων σε σχέση με το My AI, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστεί για τους πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι να πραγματοποιηθεί μια “επαρκής αξιολόγησης κινδύνου” για την υπηρεσία.

Ενώ η προτεραιότητα του ICO είναι να σταματήσει οποιαδήποτε δυνητική παραβίαση της ιδιωτικότητας και να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση του My AI με τους ισχύοντες νόμους, υπάρχει, επίσης, πιθανότητα για επιβολή προστίμου, ίσου με το 4% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η υπηρεσία My AI τροφοδοτείται από την τεχνολογία GPT της OpenAI, δημιουργού του δημοφιλούς AI chatbot ChatGPT.

Δείτε επίσης: Οι ομάδες hacking πλέον εφαρμόζουν το ransomware εντός 24 ωρών από την παραβίαση των θυμάτων

Είμαστε ξεκάθαροι ότι οι οργανισμοί πρέπει να λάβουν υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, παράλληλα με τα οφέλη“, είπε ο Edwards. “Η σημερινή προκαταρκτική ειδοποίηση δείχνει ότι θα λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο“.

Η Snap κυκλοφόρησε τη λειτουργία My AI για τους χρήστες του Snapchat+, της συνδρομητικής υπηρεσίας της, τον Φεβρουάριο και λίγο αργότερα, τον Απρίλιο, την έκανε διαθέσιμη και στους υπόλοιπους χρήστες.

απόρρητο
Η.Β.: Ελέγχει το AI chatbot του Snapchat – Κίνδυνος για απόρρητο;

Εξετάζουμε προσεκτικά την προσωρινή απόφαση του ICO“, δήλωσε εκπρόσωπος της Snap. “Όπως και εκείνοι, έτσι και εμείς δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το απόρρητο των χρηστών μας… Σύμφωνα με την τυπική προσέγγισή μας για την ανάπτυξη προϊόντων, το AI εργαλείο πέρασε από μια ισχυρή διαδικασία νομικού ελέγχου και ελέγχου απορρήτου, προτού διατεθεί στο κοινό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τον ICO για να διασφαλίσουμε ότι αισθάνονται άνετα με τις διαδικασίες μας για την αξιολόγηση κινδύνου“.

AI chatbots και κίνδυνοι για το απόρρητο

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι επιχειρήσεις αξιοποιούν όλες τις νέες προηγμένες δυνατότητες για να επιτύχουν αύξηση της αποδοτικότητας, των επιδόσεων και της ικανοποίησης των πελατών. Ξεχωριστή περίπτωση είναι τα AI chatbots, τα οποία έχουν προκαλέσει αλματώδη ανάπτυξη στην παροχή υπηρεσιών πελατών. 

Για να υπάρξει όμως μία πιο εις βάθος εξέταση, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την αξία των δεδομένων. Στο ψηφιακό περιβάλλον, τα δεδομένα είναι “χρυσός”. Η προστασία τους, συνεπώς, είναι πρωταρχικός στόχος.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε backdoor σε οικονομικά Android TV boxes

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ο ρόλος της ρυθμιστικής αρχής εποπτείας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, που εξετάζει επί του παρόντος το Snapchat και το AI chatbot του, για να σιγουρευτεί ότι τα δεδομένα των Βρετανών πολιτών είναι ασφαλή.

Ασφάλεια δεδομένων

Η επιβολή αυστηρών νομοθετικών κανόνων και η δημιουργία διάφανων πρωτοκόλλων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν προδιαγραφές για την προστασία δεδομένων, και αυτές πρέπει να παρακολουθούνται αυστηρά. Εκτός από την τήρηση των κανόνων, είναι απαραίτητη η ενθάρρυνση της συστηματικής ανατροφοδότησης και εποπτείας από μέρους των αρχών. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του απορρήτου των χρηστών, αλλά πρέπει να αποτελεί συνεχή πηγή ευημερίας και προόδου.

Πηγή: www.theguardian.com/technology

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS