ΑρχικήsecurityΑνησυχία για την αυξημένη χρήση του AI από κυβερνοεγκληματίες

Ανησυχία για την αυξημένη χρήση του AI από κυβερνοεγκληματίες

Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε θέματα IT είναι ανήσυχοι για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) από κυβερνοεγκληματίες, ειδικά όσον αφορά τα deepfakes. Πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από την Integrity360, μεταξύ 205 επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας, το 68% εξέφρασε ανησυχίες για τη χρήση deepfakes για επιθέσεις στους οργανισμούς τους.

 AI κυβερνοεγκληματίες

Ο Brian Martin, Head of Product Development, Innovation and Strategy στην Integrity360, σχολίασε: “Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για κυβερνοεπιθέσεις αποτελεί ήδη απειλή για τις επιχειρήσεις, αλλά η αναγνώριση των μελλοντικών δυνατοτήτων και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει είναι μόνο η αρχή“.

Δείτε επίσης: AI & κυβερνοασφάλεια: Πλεονεκτήματα, προκλήσεις και προβλέψεις

Το στέλεχος ανέφερε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το πώς θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι σε αυτή την απειλή. Επίσης, είναι σημαντικό να διακρίνουν τι είναι και τι δεν είναι αληθινό, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν θύμα επίθεσης.

Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό (58%) συμφώνησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων.

Η εταιρεία Integrity360 διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες κατανοούν την επίδραση που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δείχνει επίσης ότι οι CIOs φαίνεται να καταλαβαίνουν λιγότερο αυτή την επίδραση στην κυβερνοασφάλεια.

Επιπλέον, το 61% των ερωτηθέντων εξέφρασαν ανησυχία για την αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης γενικά.

Δείτε επίσης: Τα παραδοσιακά malware εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον για το ChatGPT

Ανησυχία για την αυξημένη χρήση του AI από κυβερνοεγκληματίες

Τεχνητή νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια

Ενώ οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις τους, οι υπερασπιστές μπορούν επίσης να την αξιοποιήσουν για να ενισχύσουν την ασφάλεια των οργανισμών.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα της Integrity360 (73%) συμφώνησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις ασφαλείας. Ένα επιπλέον 71% συμφώνησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την ταχύτητα και την ακρίβεια της απόκρισης σε περιστατικά.

Πλεονεκτήματα και εφαρμογές του AI στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

1. Ανίχνευση νέων απειλών

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό απειλών στον κυβερνοχώρο. Συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνικές που βασίζονται στο λογισμικό ή σε μη αυτοματοποιημένους ελέγχους, η χρήση αυτών των τεχνολογιών είναι πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των επιθέσεων.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους και εκπαιδεύονται ώστε να ανιχνεύουν κακόβουλο λογισμικό και να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του συστήματος για να εντοπίζουν ακόμη και τις πιο μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να δείχνουν κάποια κακόβουλη δραστηριότητα, πριν δημιουργηθεί κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

2. Καταπολέμηση των Bots

Το AI μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στην καταπολέμηση των bots. Τα bots μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάληψη ελέγχου λογαριασμών με κλεμμένα credentials ή ακόμα και για τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση βοηθούν στη διάκριση μεταξύ καλών bots, κακόβουλων bots και ανθρώπων.

Δείτε επίσης: AI Υδατογράφημα: Προσπάθειες για Έλεγχο Παραπληροφόρησης

3. Πρόβλεψη κινδύνου παραβίασης

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προβλέπει τον κίνδυνο μιας παραβίασης. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στον προσδιορισμό του IT asset inventory, που είναι μια ακριβής και λεπτομερής καταγραφή όλων των συσκευών, χρηστών και εφαρμογών με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης σε διάφορα συστήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη το asset inventory και την έκθεση σε απειλές, τα συστήματα που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προβλέψουν πώς και πού είναι πιο πιθανό να υπάρξει μια παραβίαση.

4. Καλύτερη προστασία τελικού σημείου

Το επόμενο πλεονέκτημα περιλαμβάνει την καλύτερη προστασία τελικού σημείου. Στις μέρες μας, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερες συσκευές για απομακρυσμένη εργασία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι κρίσιμη για την ασφάλεια όλων αυτών των συστημάτων.

Η προστασία τελικού σημείου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται στην εκπαίδευση. Εάν συμβεί κάτι ασυνήθιστο, η τεχνητή νoημοσύνη μπορεί να το επισημάνει και να σας βοηθήσει να αντιδράσετε άμεσα.

5. Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών στην κυβερνοασφάλεια

Για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια, οι αναλυτές χρειάζεται να συλλέγουν, να αναλύουν και να διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και πόρους. Ωστόσο, η τεχνητή νoημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει αυτές τις εργασίες, αφήνοντας τους αναλυτές να επικεντρωθούν σε πιο σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS