ΑρχικήYoutubeΜελέτη: Άνθρωποι και θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια...

Μελέτη: Άνθρωποι και θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με μια προσομοίωση υπολογιστή, οι ήπειροι θα μετατοπιστούν και θα σχηματίσουν μια τεράστια ενιαία μάζα γης, μια υπερ-ήπειρο, που θα είναι υπερβολικά ζεστή και ξηρή για να υποστηρίξει ζωή.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, βασίστηκε σε ένα μοντέλο προσομοίωσης της Γης και προβλέπει μετατοπίσεις των ηπείρων και σημαντικές ατμοσφαιρικές αλλαγές. Υποδηλώνει ότι σε 250 εκατομμύρια χρόνια, θα δημιουργηθεί μια ηφαιστειογενής υπερήπειρος, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν Pangea Ultima. Θα βρίσκεται στην τροπική περιοχή της Γης κατά μήκος του ισημερινού.

Δείτε επίσης: NASA: Έφερε στη Γη 250 γραμμάρια σκόνης από τον αστεροειδή Bennu

Δεν θα ήταν η πρώτη υπερ-ήπειρος που θα εμφανιζόταν στον πλανήτη μας, καθώς προηγούμενες γεωλογικές έρευνες έχουν δείξει ότι μια αρχική υπερ-ήπειρος, η Pangea, υπήρχε μεταξύ περίπου 300 και 180 εκατομμυρίων χρόνων πριν αρχίσει να διασπάται και να δημιουργεί τις ηπειρωτικές δομές που γνωρίζουμε σήμερα.

Το νέο μοντέλο δείχνει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ χερσαίων μαζών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια υπερ-ήπειρο γεμάτη ηφαίστεια, που απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Η αλλαγή στο έδαφος, σε συνδυασμό με την αυξημένη ηλιακή ενέργεια και τις υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πιθανότατα θα καταστήσει τις συνθήκες στην Pangea Ultima “ακατάλληλες για τα θηλαστικά“. Η μελέτη αναφέρει ότι τα προβλεπόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με έναν φωτεινότερο ήλιο θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα σημείο καμπής του κλίματος” που θα προκαλέσει τη “μαζική εξαφάνιση” των γήινων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

άνθρωποι θα εξαφανιστούν από Γη
Μελέτη: Άνθρωποι και θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια

Ο Alex Farnsworth, μετεωρολόγος, paleoclimate modeler στο University of Bristol και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι οι θερμοκρασίες στην υπερ-ήπειρο θα είναι πολύ υψηλές και θα αυξάνονται περισσότερο κάθε μήνα.

Δείτε επίσης: Διαστημικά συντρίμμια παραλίγο να συγκρουστούν στην τροχιά της Γης

Τα θηλαστικά είναι, εξελικτικά, ένα από τα μεγάλα είδη που έχουν επιζήσει, ικανά να ζουν σε πολλά κλίματα και περιβάλλοντα από τότε που έγιναν κυρίαρχα μετά το K/Pg“, έγραψε ο Farnsworth. Το K/Pg, συντομογραφία του Cretaceous-Paleogene, ήταν ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης στη Γη που εξαφάνισε όλους τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα πρώτα θηλαστικά εμφανίστηκαν στη Γη κάπου μεταξύ 170 και 225 εκατομμυρίων ετών πριν, με τους πρώτους τεκμηριωμένους προγόνους των ανθρώπων να εμφανίζονται πολύ αργότερα.

Παρά το γεγονός ότι επιβίωσαν από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, τα θηλαστικά έχουν κάποια “θερμικά όρια“, που σημαίνει ότι μπορούν να ανεχθούν μόνο ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον Farnsworth. Και, όπως υποδηλώνει η νέα μελέτη, μεγάλο μέρος της υπερ – ηπείρου θα βρίσκεται σε τροπικά μέρη, το οποίο σημαίνει πολλή ζέστη και ξηρασία στο εσωτερικό και ζέστη και υγρασία γύρω από τις ακτές. Το μεγαλύτερο μέρος της γης στη Pangea Ultima προβλέπεται να είναι πιο ζεστό από 40 βαθμούς Κελσίου κατά τους θερμότερους μήνες του έτους, με πολύ λίγες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια.

Δείτε επίσης: Parker Solar Probe – Ήλιος: Το διαστημόπλοιο πέρασε μέσα από coronal mass ejection

υπερ-ήπειρος Pangea Ultima
Μελέτη: Άνθρωποι και θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τη Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια

Οι ερευνητές πρότειναν, επίσης, ότι η ζωή θα μπορούσε να εξαφανιστεί στην Pangea Ultima, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που τα φυτά δεν θα είναι σε θέση να κάνουν φωτοσύνθεση, πράγμα που θα σήμαινε τελικά πολύ λίγο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσαν να προσαρμοστούν τα φυτά σε αυτό το μελλοντικό περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την μελλοντική γεωλογική δομή της Γης, όπως προβλέπει η μελέτη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά επεκτείνονται σε ατμοσφαιρικές αλλαγές, μεταβολές στα επίπεδα των θαλασσών και πίεση στα οικοσυστήματα. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο για την παρούσα γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η έρευνα για τον εντοπισμό εξωπλανητών, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή, είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Πηγή: www.cbsnews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS