ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΠαράλυτος άνδρας περπατά ξανά χάρη σε εμφύτευμα που συνδέει εγκέφαλο με νωτιαίο...

Παράλυτος άνδρας περπατά ξανά χάρη σε εμφύτευμα που συνδέει εγκέφαλο με νωτιαίο μυελό

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πώς ένας άνδρας με παράλυση κατάφερε να περπατήσει ξανά φυσικά, χάρη σε μια ιατρική συσκευή. Ο άνδρας είχε πρόβλημα για πάνω από δέκα χρόνια λόγω ενός τραυματισμού. Ο Δρ. Grégoire Courtine και η ομάδα του από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη ανέπτυξαν μια “διεπαφή εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης“. Αυτό το εμφύτευμα δημιουργεί μια άμεση νευρολογική σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και βοήθησε τον παράλυτο άνδρα να περπατήσει.

παράλυτος περπατά

Τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο παρακολουθούν τις προθέσεις για κίνηση και τις μεταφέρουν ασύρματα σε μια μονάδα επεξεργασίας, που φορά το άτομο εξωτερικά, σαν backpack. Οι προθέσεις μεταφράζονται σε εντολές που η μονάδα επεξεργασίας στέλνει πίσω μέσω δεύτερου εμφυτεύματος για την τόνωση των μυών.

Σύμφωνα με την έρευνα, έχουν γίνει δοκιμές σε ένα άτομο από την Ολλανδία και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα εγκεφάλου επιτρέπει σε παράλυτο άνδρα να επικοινωνεί

Ο Gert-Jan Oskam, 40 ετών, έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα στην Κίνα. Τα πόδια του είχαν υποστεί βλάβη, ενώ είχαν επηρεαστεί και τα χέρια και ο κορμός του.

Ο Oskam είχε μείνει παράλυτος για δέκα χρόνια και όπως είπε, ήθελε πολύ να περπατήσει ξανά.

Δοκίμασα πολλά πράγματα πριν, και τώρα πρέπει να μάθω πώς να περπατάω κανονικά ξανά (φυσικά) γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα“.

Ο Oskam είπε ότι χάρη στο νέο εμφύτευμα, μπορεί να περπατήσει τουλάχιστον 100 μέτρα, ανάλογα με την ημέρα. Μάλιστα, είπε ότι μπορεί να στέκεται χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του για λίγα λεπτά. Χάρη στην ιατρική συσκευή, ο Oskam μπορεί να κάνει πράγματα που πριν δεν μπορούσε. Για παράδειγμα, ήθελε να βάψει κάτι αλλά δεν είχε κανέναν να βοηθήσει. Οπότε στάθηκε και το έκανε μόνος του.

Μία προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι η εφαρμογή στοχευμένων ηλεκτρικών παλμών μπορεί να διεγείρει περιοχές του ποδιού που απαιτούνται για το περπάτημα. Αλλά η νέα τεχνολογία επιτρέπει ομαλότερες κινήσεις και καλύτερη προσαρμογή σε μεταβαλλόμενο έδαφος, επειδή επανασυνδέει δύο περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος που διακόπηκαν λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού.

Στο παρελθόν, ο Oskam είχε εγκαταστήσει στο σώμα του συσκευές διέγερσης, αλλά χρειαζόταν να κάνει κάποια κίνηση για να τις ενεργοποιήσει.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδα σε παράλυτους ανθρώπους

Τώρα, μπορώ απλώς να κάνω ό,τι θέλω και όταν αποφασίσω να κάνω ένα βήμα, η διέγερση θα ξεκινήσει“, είπε.

εμφύτευμα εγκέφαλος νωτιαίος μυελός

Ο Courtine δήλωσε ότι η διέγερση αυτή είναι διαφορετική επειδή ο Oskam έχει πλήρη έλεγχο, οπότε μπορεί να σταματήσει, να περπατήσει και να ανέβει σκάλες.

Μετά τις επεμβάσεις για την εμφύτευση των συσκευών, οι νευρολογικές διαδρομές επικοινωνίας δημιουργήθηκαν γρήγορα. Ο Oskam έκανε βήματα μέσα σε μια μέρα προπόνησης. Η σύνδεση διατηρήθηκε αξιόπιστη για πάνω από έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατά τον οποίον ο Oskam βρισκόταν στο σπίτι.

Η χρήση αυτής της “ψηφιακής γέφυρας” του επέτρεψε να περπατήσει ξανά και από τότε έχει ανακτήσει αρκετή δύναμη, ώστε να κάνει κάποια βήματα, ακόμα και όταν η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη.

Ο Oskam ήταν ο πρώτος που συμμετείχε στη δοκιμή για το εμφύτευμα, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι και άλλοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτή την τεχνολογία στο μέλλον.

Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί νευρολογική σύνδεση ξανά μεταξύ εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού και μάλιστα η σύνδεση γίνεται γρήγορα.

Δείτε επίσης: Άνδρας με παράλυση έγραψε και δημοσίευσε tweet μόνο με τη σκέψη του

Λένε ότι η επέκταση της σύνδεσης αυτής θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης ανθρώπους που έχουν παράλυση σε χέρια και ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θα ήθελαν να μειώσουν το μέγεθος του συστήματος για να είναι πιο εύχρηστο.

Η ιδέα μιας ψηφιακής γέφυρας μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού προμηνύει μια νέα εποχή στη θεραπεία των κινητικών προβλημάτων λόγω νευρολογικών διαταραχών“, έγραψαν οι ερευνητές.

Ο ιατρικός κόσμος συνεχίζει να κάνει τεράστια βήματα προόδου. Αυτά τα απίστευτα επιτεύγματα προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πηγή: www.9news.com.au

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS