Αρχικήbusinessispace: Αδιαπραγμάτευτη λόγω πληθώρας εντολών αγοράς

ispace: Αδιαπραγμάτευτη λόγω πληθώρας εντολών αγοράς

ispace

Οι μετοχές της Ιαπωνικής ispace, είχαν τρομερή ανταπόδοση κατά το ντεμπούτο τους στην αγορά δείχνοντας έτσι πως οι επενδυτές, ποντάρουν πολύ στην εταιρία και τις προσπάθειες της στην διαστημική ανάπτυξη.

Δείτε επίσης: Η Ιαπωνία στέλνει ένα ρομπότ σε σχήμα μπάλα στη Σελήνη

Οι μετοχές ανέρχονταν στα ¥585, περισσότερο από το διπλάσιο της προσφερόμενης τιμής των ¥254,σύμφωνα με το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Η αρχική προσφορά είχε αποτιμήσει την εταιρία με τη βάση της στο Τόκιο σε περίπου ¥20 δις. Αυτό έρχεται μετά από την πολυαναμενόμενη άφιξη του πρώτου σεληνιακού lander της εταιρίας, το οποίο είχε εκτοξευθεί από ένα SpaceX Falcon 9 πύραυλο το Δεκέμβριο κουβαλώντας 2 rovers και άλλα φορτία. Το Hakuto-R Mission 1, το οποίο έφυγε από το Cape Canaveral Space Force σταθμό στην Φλόριντα μετά από πολλές αναβολές, έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί αυτό το μήνα.

Μια επιτυχημένη αποστολή θα ανοίξει το δρόμο για την ιαπωνική startup επιχείρηση, με επικεφαλή τον Takeshi Hakamada, να γίνει ο κατασκευαστής του πρώτου εμπορικού διαστημικού σκάφους στον κόσμο που θα προσγειωθεί στο φεγγάρι. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για την ανάπτυξη σεληνιακών landers και να πληρώσει για τις εκτοξεύσεις που θα πραγματοποιήσει η SpaceX του Elon Musk.

ispace moon lander

Πρόταση: SpaceX: Θα μεταφέρει ένα rover μεγέθους SUV στη Σελήνη το 2026

Η διαστημική αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά και το φιλόδοξο πρόγραμμα του Musk για τον Άρη έχουν ωθήσει εταιρίες startup να κυνηγάνε νέες συμβάσεις για να αξιοποιήσουν πόρους στην επιφάνεια της σελήνης αλλά και σε άλλες περιοχές του διαστήματος. Το όραμα της ispace είναι να δημιουργήσει ανθρώπινο οικισμό στο φεγγάρι μέχρι το 2040. Όμως πριν από αυτό θέλει να γίνει η σεληνιακή έκδοση της FedEx-κερδίζοντας λεφτά με το να μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό και εμπορικά αγαθά.

Το Mission 1 lander είναι μέρος της $73 εκ. σύμβασης της NASA, την οποία κέρδισε μια ομάδα από το Cambridge στην Μασαχουσέτη, η Draper. Η συμφωνία προβλέπει υπηρεσίες παράδοσης από μέρος σε μέρος στο φεγγάρι στο πλαίσιο του αμερικάνικου προγράμματος Artemis.

Πριν το IPO, τον Αύγουστο του 2021, η ispace είχε αξία γύρω στα ¥76 δις. σε μια Series C κεφαλαιακή χρηματοδότηση. Με επικεφαλής το Incubate Fund, ήρθαν άλλοι έξι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλή στρατηγικής του ομίλου SoftBank, Katsunori Sago.

Διαβάστε επίσης: Πείραμα με Barbie μπορεί να βοηθήσει την αποστολή Artemis στο φεγγάρι

πηγή πληροφοριών:japantimes.co.jp

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS