ΑρχικήSecurityΟ διαβόητος χάκερ Julius “Zeekill” Kivimäki συνελήφθη στη Γαλλία

Ο διαβόητος χάκερ Julius “Zeekill” Kivimäki συνελήφθη στη Γαλλία

Ο Julius “Zeekill” Kivimäki, ένας 25χρονος Φινλανδός, διαβόητος για τα αμέτρητα εγκλήματά του στον κυβερνοχώρο, συνελήφθη αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, αφού διέφευγε από τον Οκτώβριο του 2022. Του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για εκβιασμό της Κέντρο Ψυχοθεραπείας Vastaamo και δημοσίευση σημειώσεων συνεδριών για πάνω από 22 χιλιάδες ασθενείς σε όλο το διαδίκτυο. Το φινλανδικό δικαστικό σύστημα εξέδωσε διεθνές ένταλμα έρευνας όταν δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη ακρόαση.

Julius “Zeekill” Kivimäki

Στα τέλη Οκτωβρίου 2022, ο Kivimäki κατηγορήθηκε (και «συνελήφθη ερήμην», σύμφωνα με τους Φινλανδούς) για απόπειρα εκβίασης χρημάτων από το Κέντρο Ψυχοθεραπείας Vastaamo. Σε αυτήν την παραβίαση, η οποία σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, ένας χάκερ που χρησιμοποιεί το handle “Ransom Man” απείλησε να δημοσιεύσει σημειώσεις ψυχοθεραπείας ασθενών εάν το Vastaamo δεν πλήρωνε εξαψήφιο αίτημα λύτρων.

Όταν το Vastaamo αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ransom Man, κατέφυγε στο να στοχοποιεί μεμονωμένα τους ασθενείς και να απαιτεί λύτρα 500 ευρώ με αντάλλαγμα να μην δημοσιεύσει τις σημειώσεις της θεραπείας τους.

Δείτε επίσης: Royal Ransomware: Linux έκδοση στοχεύει VMware ESXi servers

Όταν ο Ransom Man δεν πέτυχε και πολλά με τους εκβιασμούς, ανέβασε στο dark web ένα μεγάλο συμπιεσμένο αρχείο που περιείχε όλα τα κλεμμένα αρχεία ασθενών του Vastaamo.

Αλλά όπως τεκμηριώθηκε από το KrebsOnSecurity τον Νοέμβριο του 2022, οι ειδικοί ασφαλείας ανακάλυψαν σύντομα ότι ο Ransom Man είχε συμπεριλάβει κατά λάθος ένα ολόκληρο αντίγραφο του οικιακού τους φακέλου, όπου οι ερευνητές βρήκαν πολλές ενδείξεις που υποδεικνύουν την εμπλοκή του Kivimäki.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Kivimäki συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές του Courbevoie όταν ανταποκρίθηκαν σε μια αναφορά για ενδοοικογενειακή βία. Ο καυγάς ξεκίνησε αφού το ζευγάρι είχε επιστρέψει στο σπίτι του από ένα νυχτερινό κέντρο νωρίτερα το πρωί. Οι αναφορές αναφέρουν ότι ξέσπασε καυγάς μεταξύ των δύο ενώ βρίσκονταν στην κατοικία της κοπέλας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του Kivimäki λίγο πριν από τις 7 το πρωί, σύμφωνα με τη γαλλική ειδησεογραφία του actu.fr.

Όταν έφτασε η αστυνομία, μια άλλη γυναίκα – πιθανότατα συγκάτοικος – τους άνοιξε για να βρουν έναν ψηλό ξανθό άνδρα με πράσινα μάτια να κοιμάται μετά από μια προφανώς μακρά νύχτα. Αφού τον ξύπνησαν και τον ρώτησαν για έγγραφα ταυτότητας, εκείνος τους παρέδωσε την ταυτότητά του, η οποία έδειχνε ότι ήταν ρουμανικής υπηκοότητας.

Η γαλλική αστυνομία, η οποία ήταν επιφυλακτική ως προς την ταυτότητα του άνδρα, συμβουλεύτηκε τα αρχεία με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες και γρήγορα τον αναγνώρισε ως Kivimäki. Σε απάντηση, τον συνέλαβαν χωρίς δισταγμό.

Ο Kivimäki έγινε διάσημος αφού δήλωσε ότι είναι μέλος της Lizard Squad, μιας κολεκτίβας χάκερ που είναι γνωστή για τις χαμηλού επιπέδου επιθέσεις DDoS. Ωστόσο, τόσο Αμερικανοί όσο και Φινλανδοί ερευνητές έχουν δηλώσει ότι η συμμετοχή του Kivimäki στο κυβερνοέγκλημα ήταν εκτεταμένη από το 2008, όταν συστήθηκε σε έναν από τους ιδρυτές της HTP.

Φινλανδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο εγκληματίας αυτοαποκαλείτο “Ryan”, “RyanC” και έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει το όνομα του Ryan Cleary, μέλους της ανταγωνιστικής οργάνωσης χάκερ LulzSec που είχε φυλακιστεί για παραβίαση κώδικα.

Δείτε επίσης: Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση

Πολλές πηγές των αρχών επιβολής του νόμου επιβεβαίωσαν στο KrebsOnSecurity ότι ο Kivimäki ήταν αυτός που βρισκόταν πίσω από μια απειλή για βόμβα εναντίον του πρώην προέδρου της Sony Online Entertainment John Smedley τον Αύγουστο του 2014, με αποτέλεσμα την καθήλωση μιας πτήσης της American Airlines. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι οφειλόταν σε ένα tweet της Lizard Squad, σύμφωνα τόσο με τον Smedley όσο και με άλλους λογαριασμούς, φαίνεται ότι το τηλεφώνημα προερχόταν από τον ίδιο τον Kivimäki.

Ο Kivimäki συμμετείχε επίσης σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η υποβολή δόλιων απειλών για βόμβες, ώστε να προκληθεί μια εξαιρετικά εξοπλισμένη αντίδραση των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Η κραυγαλέα αδιαφορία του Kivimäki να καλύψει τα ίχνη του κίνησε την περιέργεια των Φινλανδών και Αμερικανών ερευνητών ηλεκτρονικού εγκλήματος, με αποτέλεσμα οι Φινλανδοί εισαγγελείς το 2015 να τον κατηγορήσουν για διάφορες παραβάσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Δείτε επίσης: Η ιρανική ομάδα hacking Holy Souls (NEPTUNIUM) είναι υπεύθυνη για το Charlie Hebdo hack

Ο Kivimäki κρίθηκε τελικά ένοχος για τη διοργάνωση περισσότερων από 50.000 εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της ηλικίας του εκείνη την εποχή (17 ετών), του επιβλήθηκε ποινή δύο ετών με αναστολή και έπρεπε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 6558 ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: krebsonsecurity.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS