ΑρχικήsecurityΗ ιρανική ομάδα hacking Holy Souls (NEPTUNIUM) είναι υπεύθυνη για το Charlie...

Η ιρανική ομάδα hacking Holy Souls (NEPTUNIUM) είναι υπεύθυνη για το Charlie Hebdo hack

Σύμφωνα με τη Microsoft, η ιρανική ομάδα hacking που υποστηρίζεται από το κράτος Holy Souls, γνωστή ως NEPTUNIUM, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, είναι υπεύθυνη για το hack στο Charlie Hebdo το 2020.

Δείτε επίσης: Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, η ιρανική ομάδα εθνικού κράτους, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατηγορήθηκε για την παραβίαση του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Η Microsoft, η οποία αποκάλυψε λεπτομέρειες για το περιστατικό, παρακολουθεί το cluster δραστηριοτήτων με το όνομα NEPTUNIUM με θέμα τα χημικά στοιχεία, μια εταιρεία με έδρα το Ιράν, γνωστή ως Emennet Pasargad.

Τον Ιανουάριο του 2022, το FBI αποκάλυψε μια κακόβουλη εκστρατεία influence που ενορχηστρώθηκε από δύο Ιρανούς υπηκόους και υποστηρίχθηκε από μια υποστηριζόμενη από το κράτος μονάδα στον κυβερνοχώρο για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Στα άτομα αυτά απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για τον ρόλο τους στη διάδοση παραπληροφόρησης και απειλών καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.

Η Microsoft αποκάλυψε πρόσφατα ότι η ομάδα hacking Holy Souls, γνωστή ως NEPTUNIUM, ισχυρίστηκε ότι είχε στην κατοχή της ιδιωτικές πληροφορίες 200.000 πελατών του Charlie Hebdo, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων κατοικίας/ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Η παραβίαση, η οποία επέτρεψε στο NEPTUNIUM να αποκτήσει πρόσβαση σε μια εσωτερική βάση δεδομένων, εικάζεται ότι ενορχηστρώθηκε ως αντίποινα κατά της δημοσίευσης για τη διεξαγωγή διαγωνισμού γελοιογραφίας που «γελοιοποιούσε» τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei.

Δείτε επίσης: Royal Ransomware: Linux έκδοση στοχεύει VMware ESXi servers

«Αφού η Holy Souls δημοσίευσε τα δείγματα δεδομένων στο YouTube και σε πολλά hacking φόρουμ, η διαρροή ενισχύθηκε από μια συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε το Κέντρο Ανάλυσης Ψηφιακών Απειλών (DTAC).

“Αυτή η προσπάθεια ενίσχυσης έκανε χρήση ενός συγκεκριμένου συνόλου τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών επιρροής (TTP) που το DTAC έχει δει στο παρελθόν σε ιρανικές επιχειρήσεις επιρροής hack-and-leak.”

Charlie Hebdo NEPTUNIUM

Δείτε επίσης: Οι hackers Lazarus έκλεβαν δεδομένα επί 2 μήνες

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο οντοτήτων, όπως η χρήση ψευδώνυμων για την εκτέλεση επιχειρήσεων παραβίασης και διαρροής, παραπλανητικών λογαριασμών sockpuppet και η πλαστοπροσωπία έγκυρων προσώπων – κάτι που ευθυγραμμίζεται με μια προειδοποίηση που κυκλοφόρησε το FBI τον Οκτώβριο του 2022.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του FBI, ο απώτερος στόχος είναι να αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στις εταιρείες-θύματα και στις χώρες-στόχους, υπονομεύοντας την ασφάλεια των δικτύων και των δεδομένων.

Ο οργανισμός σημείωσε ότι αυτές οι εκστρατείες hack-and-leak δεν προκαλούν μόνο οικονομικές απώλειες και ζημία στη φήμη των θυμάτων, αλλά περιλαμβάνουν επίσης ένα συνδυασμό hacking και κλοπής δεδομένων εκτός από την ανάπτυξη επιχειρήσεων πληροφοριών.

Το Charlie Hebdo αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γαλλικής κουλτούρας από το 1970 και ο αντίκτυπός του είναι αισθητός ακόμη και σήμερα. Παρά το γεγονός ότι δέχεται επιθέσεις λόγω του ενίοτε αμφιλεγόμενου περιεχομένου του, το περιοδικό έχει παραμείνει σταθερό στη δέσμευσή του για την ελευθερία του λόγου, ενώ συνεχίζει να παρέχει προκλητικά σχόλια για την επικαιρότητα. Η ανθεκτικότητά του έχει εμπνεύσει πολλούς και χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι πρέπει πάντα να προστατεύουμε το δικαίωμά μας στην ελευθερία της έκφρασης, αν πρόκειται ποτέ να έχουμε πραγματική δημοκρατία.

Πηγή πληροφοριών: thehackernews.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS