ΑρχικήsecurityΣυνελήφθη ο ιδρυτής του Bitzlato για ξέπλυμα χρημάτων

Συνελήφθη ο ιδρυτής του Bitzlato για ξέπλυμα χρημάτων

Ο Ρώσος Anatoly Legkodymov, ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Bitzlato, συνελήφθη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις κατηγορίες των ransomware επιθέσεων και ξέπλυμα χρημάτων.

Ο Anatoly συνελήφθη στο Μαϊάμι την Τρίτη και χθες οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα.

Οι γαλλικές αρχές σε συνεργασία με την Europol και τη βοήθεια συνεργατών από την Ισπανία, Πορτογαλία και την Κύπρο, εξάρθρωσαν τις ψηφιακές επιχειρήσεις του ανταλλακτηρίου Bitzlato.

Δείτε επίσης: Η ανταγωνίστρια Kraken χάκαρε την παράνομη αγορά darknet Solaris

Σύμφωνα με την έκθεση της Chainalysis, εταιρεία ανάλυσης blockchain σχετικά με το ξέπλυμα χρημάτων, η Bitzlato έλαβε κρυπτονομίσματα αξίας 2 δισεκατομμυρίων στο διάστημα 2019-21, με τα 966 εκατ. από αυτά να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η Bitzlato κατάφερε να έχει 206 εκατ. κέρδος από αγορές στο darknet, 224.5 εκατ. από scams και 9 εκατ. από ransomware επιθέσεις.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι λόγω των ανεπαρκών KYC διαδικασιών (Know Your Costumer), η Bitzlato έγινε ο λεγόμενος παράδεισος των παράνομων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την αναφορά της Chainalysis, η εταιρεία είχε αρκετές «συναλλαγές» με την Hydra Market, η οποία θεωρούταν μια από τις μεγαλύτερες αγορές στο darknet πριν κλείσει από τις αμερικάνικες και γερμανικές αρχές το 2022.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι ο ιδρυτής της Bitzlato, Anatoly μαζί με άλλους υπεύθυνους του ανταλλακτηρίου γνώριζαν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα που συνέβαινε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κλεμμένων ταυτοτήτων για την εγγραφή λογαριασμών.

Συνελήφθη ιδρυτής Bitzlato ransomware  ξέπλυμα χρημάτων
Συνελήφθη ο ιδρυτής της Bitzlato

Παρά τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία δεν επέτρεπε σε χρήστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγγραφούν, οι αναφορές που έλαβε ο Anatoly Legkodymov έδειξαν σημαντικό traffic στην πλατφόρμα από διευθύνσεις IP με έδρα τις ΗΠΑ, με πάνω από 250 εκατομμύρια επισκέψεις μόνο τον Ιούλιο του 2022.

Χθες το πρωί, το Bitzlato ειδοποίησε τους χρήστες του ότι το ανταλλακτήριο είχε πέσει θύμα hacking και τους διαβεβαίωσε ότι όλα τα κεφάλαια τους ήταν ασφαλή.

Μετά την αρχική προειδοποίηση, ανακοίνωσαν επίσης πως «τα κεφάλαια είναι απολύτως ασφαλή» και για όποιον έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά, θα αποζημιωθεί πλήρως. Απενεργοποίησαν την υπηρεσία ως «μέτρο ασφαλείας» και ζήτησαν να μην ανανεώνουν τις υπηρεσίες τους μέχρι νεοτέρας.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Οι Ρώσοι χάκερ Sandworm επιτέθηκαν στην Ukrinform

Εκτός από τα νομικά μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Δίκτυο Καταπολέμησης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (FinCEN) χαρακτήρισε επίσης το Bitzlato ως “πρωταρχική ανησυχία για το ξέπλυμα χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες”  που συνδέονται με τη Ρωσία.

Το FinCEN σχολίασε επίσης ότι “το Bitzlato παίζει κρίσιμο ρόλο στο ξέπλυμα μετατρέψιμου εικονικού νομίσματος (CVC) διευκολύνοντας παράνομες συναλλαγές για ransomware επιθέσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία –συμπεριλαμβανομένης της Conti, ενός Ransomware-as-a-Service που έχει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της Ρωσίας“.

Ο ίδιος ο διευθυντής του FinCEN, Himamauli Das, πρόσθεσε ότι “το Bitzlato αποτελεί παγκόσμια απειλή, επιτρέποντας στους Ρώσους κυβερνοεγκληματίες και τις ransomware οργανώσεις να ξεπλένουν τα έσοδα τους”.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS