ΑρχικήsecurityΔύο Εσθονοί έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 575 εκατομμυρίων

Δύο Εσθονοί έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 575 εκατομμυρίων

Την Κυριακή, δύο Εσθονοί υπήκοοι συνελήφθησαν στη χώρα τους, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις ΗΠΑ για τη διαχείριση ενός μαζικού συστήματος Ponzi με κρυπτονομίσματα που οδήγησε σε απώλειες άνω των 575 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δείτε επίσης: Φιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα

Εσθονοί

Οι Εσθονοί Sergei Potapenko και ο Ivan Turõgin, και οι δύο 37 ετών, κατηγορούνται για την εξαπάτηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με άλλους τέσσερις συνωμότες τους, που διέμεναν στην Εσθονία, τη Λευκορωσία και την Ελβετία μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Αυγούστου 2019.

Οι κατηγορούμενοι δρομολόγησαν τα χρήματα από τα θύματά τους μέσω διαφορετικών τραπεζικών λογαριασμών, εταιρειών βιτρίνας, υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων για να καταστήσουν δυσκολότερη την παρακολούθηση των κεφαλαίων.

Τον Δεκέμβριο του 2013, ίδρυσαν μια εταιρεία με την επωνυμία HashCoins OÜ, η οποία αντί να κατασκευάσει το δικό της υλικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όπως είχε δηλώσει ότι θα έκανε, εισήγαγε και συναρμολόγησε μοντέλα άλλων εταιρειών.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν κρυπτογραφία για την ασφάλεια των συναλλαγών τους και τον έλεγχο της δημιουργίας νέων μονάδων. Είναι αποκεντρωμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπόκεινται στον έλεγχο κυβερνήσεων ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το Bitcoin, το πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, δημιουργήθηκε το 2009.

Αφού οι Εσθονοί κατηγορούμενοι απέτυχαν να παράσχουν στους πελάτες εξοπλισμό για τον οποίο είχαν ήδη πληρώσει και προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή χρημάτων, έπεισαν αυτούς τους πελάτες – οι οποίοι είχαν προπληρώσει για υλικό εξόρυξης – να υπογράψουν συμβόλαια εξόρυξης εξ αποστάσεως μέσω μιας νέας υπηρεσίας που ονομάζεται HashFlare.

Δείτε ακόμα: Bill Gates: “Κρυπτονομίσματα και NFT βασίζονται στη θεωρία του χαζού”

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όσοι συμφωνούσαν να συμμετάσχουν στο σύστημα θα έπαιρναν “δικαιώματα βάσει συμβάσεων εξόρυξης που θα έδιναν στον πελάτη δικαίωμα σε ένα ποσοστό των κερδών” από συγκεντρωμένους πόρους για εξόρυξη από απόσταση.

κρυπτονομίσματα

Αντί για μια νόμιμη επιχείρηση, οι Εσθονοί διαχειρίστηκαν το HashFlare ως σύστημα Ponzi, όπου οι αποδόσεις και τα υπόλοιπα των νομισμάτων ήταν ψεύτικα.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, όταν οι επενδυτές ζήτησαν να εξαργυρώσουν τα έσοδά τους από την εξόρυξη, οι κατηγορούμενοι είτε αντιστάθηκαν στις πληρωμές είτε εξόφλησαν τους επενδυτές χρησιμοποιώντας εικονικό νόμισμα που αγοράστηκε στην ελεύθερη αγορά και όχι από πραγματικές εργασίες εξόρυξης.

Τέλος, ίδρυσαν μια εταιρεία στην Εσθονία με την επωνυμία Polybius Foundation OÜ (γνωστότερη ως Polybius Bank). Προσκάλεσαν δυνητικούς επενδυτές να χρηματοδοτήσουν το έργο μέσω μιας “αρχικής προσφοράς νομισμάτων” ή ICO. Σε αντάλλαγμα για εικονικές μάρκες που αναφέρονταν ως Polybius tokens (PLBT), οι συμμετέχοντες θα γίνονταν μέρος μιας “πραγματικής επανάστασης στην ψηφιακή κρυπτοτραπεζική“.

Συνολικά, οι Εσθοννοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν 31 εκατομμύρια δολάρια από άλλους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα του FBI. Τα κεφάλαια αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την Polybius Bank, αλλά αντ’ αυτού μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων. Ο οργανισμός δεν έδωσε ποτέ στους επενδυτές τα μερίσματα που υποσχέθηκε και δεν έγινε ποτέ επίσημη τράπεζα.

Δείτε επίσης: Πώς οι άνθρωποι κερδίζουν πραγματικά χρήματα από κρυπτονομίσματα

Οι δύο Εσθονοί ύποπτοι αντιμετωπίζουν 16 κατηγορίες για απάτη, μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης. Εάν καταδικαστούν, ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε να περάσει έως και 20 χρόνια στη φυλακή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS