ΑρχικήinetΦιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα

Φιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα

Φιλορωσικές ομάδες συγκεντρώνουν κρυπτονομίσματα για να στηρίξουν τις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς ο πόλεμος με την Ουκρανία συνεχίζεται, αποκάλυψε μια έκθεση έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Από τις 22 Σεπτεμβρίου, αυτές οι ομάδες συγκέντρωσης κεφαλαίων είχαν συγκεντρώσει 400.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την TRM Labs, μια εταιρεία συμμόρφωσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και διαχείρισης κινδύνου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ομάδες, χρησιμοποιώντας την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσφέρουν τρόπους στους ανθρώπους να στέλνουν κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούνται για την παροχή στρατιωτικών ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία και την υποστήριξη της εκπαίδευσης μάχης σε τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μια ομάδα που η TRM Labs εντόπισε ότι συγκεντρώνει crypto κεφάλαια είναι η Task Force Rusich την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περιγράφει ως «νεοναζιστική παραστρατιωτική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε μάχες μαζί με τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία». Το Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control (OFCA) επέβαλε κυρώσεις στην Task Force Rusich.

Φιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα
Φιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα

Δείτε επίσης: Η Ουκρανία εξαρθρώνει ομάδα που έκλεψε 30 εκατ. accounts και τα πούλησε στο dark web

Σε ένα κανάλι Telegram, η TRM Labs ανακάλυψε ότι αυτή η ομάδα ήθελε να συγκεντρώσει χρήματα για αντικείμενα όπως εξοπλισμός θερμικής απεικόνισης και ραδιόφωνα.

Το Novorossia Aid Coordinating Center, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014 για να υποστηρίξει τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συγκέντρωσε περίπου 21.000 δολάρια σε crypto, κυρίως bitcoin, με στόχο την αγορά drones, ανέφερε η έκθεση.

Η Ρωσία επλήγη από μια σειρά κυρώσεων μετά την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος που είχε ως στόχο να την αποκόψει από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να αποφύγει αυτές τις κυρώσεις. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο σύστημα crypto στην κλίμακα που θα απαιτούνταν για να μετακινήσει χρήματα η Ρωσία.

Αλλά με τις παραστρατιωτικές ομάδες, αυτό που συμβαίνει είναι ότι διακινούν χρήματα σε μια μικρότερη κλίμακα, η οποία είναι αρκετή για τα αντικείμενα που πρέπει να αγοράσουν.

Αυτές οι ομάδες πιθανότατα χρησιμοποιούν ανταλλακτήρια που δεν συμμορφώνονται απαραίτητα με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλους κανονισμούς, σύμφωνα με τον Ari Redbord, επικεφαλής νομικών και κυβερνητικών υποθέσεων της TRM Labs.

Φιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα
Φιλορωσικές ομάδες στηρίζουν την Ρωσία με κρυπτονομίσματα

«Πιθανώς χρησιμοποιούν χρηματιστήρια που δεν συμμορφώνονται για να μεταφέρουν αυτά τα κεφάλαια [σε νόμισμα fiat]», είπε ο Redbord στο CNBC.

Δείτε επίσης: Η Coinbase μπλοκάρει 25.000 crypto addresses που συνδέονται με τη Ρωσία

«Και μπορεί κανείς να το κάνει αυτό. Απλώς δεν γίνεται σε μεγάλη κλίμακα. Και νομίζω ότι εκεί είναι που μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερα σε μεγαλύτερες κλίμακες. Φυσικά, θα υπάρξουν περισσότερα. Θα είναι όμως δισεκατομμύρια δολάρια; Πολύ απίθανο.»

Ο Redbord είπε ότι η TRM Labs χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό διαθέσιμων στο κοινό διευθύνσεων πορτοφολιού, καθώς και διασταυρούμενο έλεγχο άλλων ιστότοπων και δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο για να αναγνωρίσει τις ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία. Ωστόσο, είπε ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε εάν αυτές οι ομάδες συνεργάζονταν με τη ρωσική κυβέρνηση ή υποστηρίζονται με οποιονδήποτε τρόπο από το Κρεμλίνο.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν τεθεί στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η Ουκρανία αναζητά δωρεές μέσω ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία μπορούν να σταλούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα χρησιμοποιούνται και από ρωσικές παραστρατιωτικές ομάδες.

«Νομίζω ότι ένα ενδιαφέρον μέρος αυτής της ιστορίας είναι ότι η κρυπτογράφηση είναι απλώς ένας τρόπος πληρωμής σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι ένας τρόπος μετακίνησης κεφαλαίων. Και υπάρχει ένα παράδειγμα χρήσης του για καλό και παράδειγμα χρήσης του για κακό σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Redbord.

Πηγή: cnbc.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS