ΑρχικήsecurityΟ influencer Hushpuppi καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκιση για cyber fraud

Ο influencer Hushpuppi καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκιση για cyber fraud

Μπορεί να έχετε ακούσει για τον “Hushpuppi”, έναν influencer του Instagram, αλλά αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζετε είναι ότι μόλις καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης για συνωμοσία με σκοπό το ξέπλυμα χρημάτων από απάτες BEC.

Δείτε επίσης: Οι επιθέσεις password hacking αυξάνονται συνεχώς

Hushpuppi

Το πραγματικό όνομα του 40χρονου Νιγηριανού είναι Ramon Olorunwa Abbas και διατάχθηκε να πληρώσει αποζημίωση 1.732.841 δολαρίων σε δύο επιβεβαιωμένα θύματα, μια δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ και έναν επιχειρηματία στο Κατάρ.

Ο Abbas ομολόγησε σε αξιωματούχους του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι, κατά τη διάρκεια 18 μηνών μεταξύ 2019 και 2022, συνωμότησε για να ξεπλύνει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια – αν και δεν ήταν όλες οι απάτες επιτυχείς.

“Ο “Hushpuppi”, στόχευσε τόσο Αμερικανούς όσο και άλλων εθνικοτήτων άτομα, πραγματοποιώντας μια από τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στον κόσμο”, δήλωσε ο Don Alway, αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI στο Λος Άντζελες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο influencer πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε βορειοκορεάτες χάκερ που προσπαθούσαν να ληστέψουν ευρωπαϊκές τράπεζες.

Δείτε επίσης: Medibank: Αρνείται να πληρώσει λύτρα – Οι hackers πιέζουν με διαρροή δεδομένων

Ο Abbas δημιούργησε εισόδημα, το οποίο στη συνέχεια διοχέτευσε στη δημιουργία ενός εύπορου τρόπου ζωής στο Instagram. Με τη σειρά του, αυτό του χάρισε την ιδιότητα του influencer και τον βοήθησε σε επιθέσεις social engineering εναντίον μελλοντικών στόχων.

Ο Hushpuppi συνελήφθη στο Ντουμπάι τον Ιούνιο του 2020 και δήλωσε ένοχος για κατηγορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τον Απρίλιο του 2021.

Οι απάτες του Abbas, που περιγράφονται παρακάτω, απεικονίζονται στην ανακοίνωση του DoJ:

  • Ιανουάριος 2019 – προσφέρθηκε για ξέπλυμα 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων που κλάπηκαν από βορειοκορεάτες χάκερ σε μια τράπεζα της Μάλτας στον κυβερνοχώρο, κατευθύνοντας το ποσό μέσω λογαριασμών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
  • Μάιος 2019 – ξέπλυνε εκατομμύρια λίρες που κλάπηκαν από επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σύλλογο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας μεξικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Οκτώβριος 2019 – εξαπάτησε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη να στείλει 922.857 $ σε λογαριασμό υπό τον έλεγχο ενός συνεργάτη του.

Ο Abbas εξαπάτησε πολλούς ανθρώπους με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους ήταν η υπόσχεση δανείων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχειρηματίες του Κατάρ και η χορήγηση των χρημάτων μόνο αφού του κατέβαλαν εξωφρενικά “έξοδα διεκπεραίωσης”. Για παράδειγμα, ξεγέλασε έναν άνθρωπο να πληρώσει 330.000 δολάρια για ένα δάνειο που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ο συνεργός του Abbas σε πολλές από τις παραπάνω απάτες, ο Ghaled Alaumary, αναγνώρισε εγκλήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τον Νοέμβριο του 2020 και εκτίει επί του παρόντος ποινή φυλάκισης 140 μηνών.

Δείτε επίσης: Η Maple Leaf Foods έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης το σαββατοκύριακο

Ο Alaumary διατάχθηκε να καταβάλει πάνω από 30.000.000 δολάρια σε αποζημίωση, επειδή ήταν ο κύριος αποδέκτης των κλεμμένων κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει ότι είχε κεντρικότερο ρόλο στα κυκλώματα.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS