ΑρχικήsecurityΟι Anonymous και άλλες ομάδες hacking βοηθούν τους διαδηλωτές στο Ιράν με...

Οι Anonymous και άλλες ομάδες hacking βοηθούν τους διαδηλωτές στο Ιράν με κυβερνοεπιθέσεις

Οι Anonymous και άλλες παγκόσμιες ομάδες hacking συμμετέχουν στον αγώνα που κάνουν οι διαδηλωτές στο Ιράν για να αντισταθούν στους αυστηρούς νόμους που έχει η χώρα για το χιτζάμπ.

Δείτε επίσης: Το Cheerscrypt ransomware συνδέεται με την ομάδα hacking Emperor Dragonfly

Χιλιάδες χάκερ έχουν οργανωθεί στο Διαδίκτυο για να ενορχηστρώσουν κυβερνοεπιθέσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους και θεσμούς, καθώς και να μοιραστούν συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε τα όρια της πρόσβασης στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας εργαλεία ενίσχυσης της ιδιωτικής ζωής.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Ιράν είναι εξαιρετικά περιορισμένη τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν για τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας 22χρονης Ιρανής.

Η Amini πέθανε στο νοσοκομείο της Τεχεράνης κάτω από ύποπτες συνθήκες στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού συνελήφθη από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής» του Ιράν για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας της χώρας. Η αστυνομία είπε ότι η Amini δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της επειδή τα μαλλιά της έβγαιναν έξω.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η Amini ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία. Οι ιρανικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε αδικοπραγία και ισχυρίστηκαν ότι η Amini πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε το νέο Android spyware «RatMilad»

Doxing και επιθέσεις DDoS

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η ομάδα Anonymous, ισχυρίστηκε ότι εισέβαλε στη βάση δεδομένων του ιρανικού κοινοβουλίου, λαμβάνοντας τα προσωπικά στοιχεία των νομοθετών.

Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η Atlas Intelligence Group, μια άλλη ομάδα hacking, λέει ότι διέρρευσε αριθμούς τηλεφώνου και email Ιρανών αξιωματούχων και διασημοτήτων, μια τακτική γνωστή ως «doxing».

Ομάδες που συνδέονται με τους Anonymous λένε ότι δημοσίευσαν δεδομένα που υποτίθεται ότι προέρχονταν από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, υπουργεία και υπηρεσίες – καθώς και από ένα πανεπιστήμιο – και ανέλαβαν την ευθύνη για hacks στην ιρανική προεδρία, την κεντρική τράπεζα και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και είναι δύσκολο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί των χάκερ, οι ειδικοί στον κυβερνοχώρο είπαν ότι έχουν δει πολλά σημάδια αναστάτωσης στο Ιράν από άγρυπνους χάκερ.

Σε μια επίθεση DDoS, οι χάκερ υπερφορτώνουν έναν ιστότοπο με μεγάλα ποσά επισκεψιμότητας για να τον κάνουν απρόσιτο.

Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η ομάδα Anonymous εξαπέλυσε μια σειρά από κυβερνοεπιθέσεις σε ρωσικές οντότητες ως απάντηση στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Επίθεση DDoS στους servers του video game Overwatch 2

Anonymous

Παράκαμψη των περιορισμών στο διαδίκτυο

Ομάδες hacking ενθαρρύνουν τους Ιρανούς πολίτες να παρακάμψουν τον αποκλεισμό του Διαδικτύου της Τεχεράνης χρησιμοποιώντας VPN (virtual private network), proxy servers και το dark web — τεχνικές που επιτρέπουν στους χρήστες να κρύβουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα, ώστε να μην μπορούν να παρακολουθούνται από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP).

Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, μια ομάδα με 5.000 μέλη μοιράζεται λεπτομέρειες σχετικά με ανοιχτούς VPN servers για να βοηθήσει τους πολίτες να παρακάμψουν τον αποκλεισμό του Διαδικτύου, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point, η οποία τεκμηριώνει τις προσπάθειες των hacktivists στο Ιράν. Μια ξεχωριστή ομάδα, με 4.000 μέλη, διανέμει links σε εκπαιδευτικούς πόρους σχετικά με τη χρήση των proxy server.

Μόλις ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να περιορίσει τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικών μέσων όπως το WhatsApp και το Instagram, σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσει την διαδικτυακή κοινοποίηση των βίντεο που δείχνουν την αστυνομική βία.

Τουλάχιστον 154 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ιρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανεξάρτητη και μη κυβερνητική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει 41 θανάτους.

Οι ακτιβιστές της ψηφιακής ελευθερίας προσπαθούν επίσης να διδάξουν στους Ιρανούς πώς να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης Tor. Το Tor χρησιμοποιείται συχνά για πρόσβαση στο «dark web», ένα κρυφό τμήμα του Διαδικτύου που μπορεί να προσπελαστεί μόνο με χρήση ειδικού λογισμικού.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS