ΑρχικήinetΨυχική υγεία: Μπορώ να εμπιστευτώ τις συμβουλές σε TikTok και Instagram;

Ψυχική υγεία: Μπορώ να εμπιστευτώ τις συμβουλές σε TikTok και Instagram;

Ψυχική υγεία: Μπορώ να εμπιστευτώ τις συμβουλές που δίνονται σε βίντεο σε TikTok και Instagram;

Οι συμβουλές ψυχικής υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σας μπερδέψουν. Ο αγαπημένος σας δημιουργός διαδικτυακού περιεχομένου μπορεί να προσφέρει έγκυρες συμβουλές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους ή τη χάραξη ορίων με τα μέλη της οικογένειας. Μπορεί όμως να διαδώσει και ψευδείς πληροφορίες ή να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να προωθήσει αμφίβολα προϊόντα.

Ψυχική υγεία

Οι δημιουργοί περιεχομένου λένε ότι πολλοί influencers έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους από την «αύξηση της ευαισθητοποίησης» στην παροχή καθοδήγησης. Και επειδή η φροντίδα ψυχικής υγείας στον πραγματικό κόσμο μπορεί να είναι ακριβή, δύσκολη στην πρόσβαση και στιγματισμό, περισσότεροι νέοι στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα.

Οι δημιουργοί διαδικτυακού περιεχομένου μπορεί να βοηθήσουν μαζικά εκατομμύρια χρήστες

Οι δημιουργοί περιεχομένου για την ψυχική υγεία συνήθως είναι αδειοδοτημένοι θεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί ή γιατροί με βαθιά κλινική εμπειρία. Επίσης πολλοί χρήστες κοινοποιούν αποσπάσματα από το δικό τους ταξίδι ψυχικής υγείας βοηθώντας άλλους ανθρώπους να μην αισθάνονται μόνοι.

Ωστόσο, οι πληροφορίες για την υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν γρήγορα να διαστρεβλωθούν. Δεδομένου ότι το περιεχόμενο ψυχικής υγείας προκαλεί εξαιρετικές αντιδράσεις, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν τις απόψεις τους. Προφανώς το ότι πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο περιεχόμεο κάνει πολύ πιο δύσκολη την δουλειά της δημιουργίας αντικειμενικού περιεχομένου.

Δείτε επίσης: Το TikTok θα λανσάρει λειτουργία live shopping στις ΗΠΑ

Η ψυχική υγεία είναι σημαντική, όπως και οι πληροφορίες που λαμβάνετε για αυτήν. Τώρα, ερχόμαστε στην σημαντική ερώτηση: Πως μπορείτε να προσδιορίσετε εάν το διαδικτυακό περιεχόμενο είναι χρήσιμο και έγκυρο;

Το να είσαι επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης ή κοινωνικής εργασίας δεν σε κάνει αυτόματα εμπειρογνώμονα ψυχικής υγείας.

Η Kaley Hobson, ψυχίατρος που ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενηλίκων και παιδιών, χρησιμοποιεί το TikTok για να δώσει πληροφορίες για την ψυχική υγεία. Οι ψυχολόγοι, ψυχιάτροι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και γιατροί είναι πιο πιθανό να μοιράζονται πραγματικές πληροφορίες για την υγεία.

Η Kristen Gibson είπε το εξής: απλώς βεβαιωθείτε ότι οι δημιουργοί δεν παρουσιάζονται ως ειδικοί ψυχικής υγείας αλλά είναι όντως.

Δείτε επίσης: Ο αντιπρόεδρος της Apple αποχωρεί μετά από χυδαίο σχόλιο σε βίντεο του TikTok

Μπορείτε να κάνετε έρευνα για το θέμα; Εάν ενδιαφέρεστε για ένα συγκεκριμένο θέμα ψυχικής υγείας, είπε η Hobson, κάντε κάποια έρευνα εκτός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Google Scholar είναι μια μηχανή αναζήτησης αφιερωμένη στην ακαδημαϊκή έρευνα. Αναζητήστε αυτό που θέλετε, κάντε κλικ σε μια μελέτη και διαβάστε την ενότητα “Summary” για μια περίληψη των ευρημάτων της. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας διαθέτει και ενημερωτικά δελτία για διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Δείτε επίσης: Το TikTok παραβίασε την ιδιωτική ζωή των παιδιών;

Η ψυχολογική έρευνα δεν αντικατοπτρίζει πάντα τις πραγματικές εμπειρίες των ανθρώπων. Για μεγάλο μέρος της ιστορίας του πεδίου, τόσο οι ερευνητές όσο και τα υποκείμενα της μελέτης ήταν λευκοί και άντρες, δήλωσε ο Leandro Olszanski, ένας εξουσιοδοτημένος σύμβουλος που κατασκευάζει TikTok βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες, οι έγχρωμοι και τα μέλη της κοινότητας LGBTQ συχνά δεν εκπροσωπούνται, είπε η Jenny “Tully” Gintoli, κλινική κοινωνική λειτουργός και εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια που φτιάχνει TikToks.

Πως θα καταλάβετε εάν το περιεχόμενο που συναντάτε σας βοηθάει; Το καλό και χρήσιμο περιεχόμενο πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε αισιόδοξοι – όχι απελπισμένοι και θυμωμένοι.

Ψυχική υγεία

Αυτό που πρέπει να έχετε συνεχώς στο μυαλό σας είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι το μέρος για να διαγνώσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους. Εάν αντιλαμβάνεστε ότι κάτι σας συμβαίνει επισκεφθείτε έναν ειδικό που θα σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε. Δεν πάσχουν όλοι από ψυχικές ασθένειες με τον ίδιο τρόπο. Όταν οι δημιουργοί περιεχομένου αναφέρουν συγκεκριμένα συμπτώματα, καταστάσεις ή συναισθήματα σαν να ισχύουν για όλους με μια συγκεκριμένη πάθηση, αυτό είναι ένα red flag.

Εάν ο δημιουργός κάνει διάγνωση ατόμων στο διαδίκτυο, κάντε τον unfollow. Και να θυμάστε ότι καμία διάγνωση δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ζήσετε μια καλή ζωή.

Πηγή πληροφοριών: worldbreakingpress.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS