Αρχικήinet«Υβριδικοί» εργαζόμενοι: Η οικονομική ύφεση θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν στο γραφείο;

«Υβριδικοί» εργαζόμενοι: Η οικονομική ύφεση θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν στο γραφείο;

Καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και οι επιχειρήσεις ανησυχούν για μια πιθανή οικονομική ύφεση, οι προοπτικές για την ευέλικτη εργασία φαίνονται λίγο πιο αβέβαιες τους τελευταίους μήνες. Οι «υβριδικοί» εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο γραφείο;

Δείτε επίσης: Red Hat σε υπάλληλους: Δεν χρειάζεται να επιστρέψετε στο γραφείο

«Υβριδικοί» εργαζόμενοι

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), λίγο περισσότεροι από τρεις στους 10 εργαζομένους εργάζονται σήμερα εξ αποστάσεως τουλάχιστον μερικές μέρες την εβδομάδα. Όσοι είναι σε θέση να εργάζονται από το σπίτι αναφέρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (78%) λιγότερους περισπασμούς (53%) και ότι μπορούν να κάνουν περισσότερη δουλειά (53%).

Όπως είναι λογικό, οι «υβριδικοί» εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν αυτές τις ελευθερίες που αποκτήθηκαν με κόπο. Οι εργοδότες, ωστόσο, μπορεί να έχουν διαφορετικά σχέδια.

Δείτε επίσης: Elon Musk στους υπάλληλους της Tesla: Επιστρέψτε στο γραφείο ή παραιτηθείτε

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση των A.Team και MassChallenge, το 55% των ηγετών τεχνολογίας σχεδιάζει να ζητήσει από το προσωπικό να εργάζεται περισσότερο από το γραφείο τους επόμενους 12 μήνες. Επιπλέον, το 53% των ηγετών είπε ότι μια οικονομική ύφεση «θα διευκόλυνε την απαίτηση από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο». Καθώς οι προσλήψεις επιβραδύνονται και οι περικοπές θέσεων εργασίας διαφαίνονται, ορισμένοι εργοδότες μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να αντιστρέψουν –ή τουλάχιστον να περιορίσουν– την εξ αποστάσεως εργασία.

Αναμφίβολα πολλοί ηγέτες θα δώσουν προσοχή στο πώς αντιδρούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην κατάσταση. Η Apple, για παράδειγμα, έχει σχεδιάζει να περιορίσει τις προσλήψεις το επόμενο έτος για να αντιμετωπίσει το αβέβαιο οικονομικό κλίμα. Η Meta, η Microsoft και η Google έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για επιβράδυνση των προσλήψεων, ενώ και οι τέσσερις τεχνολογικοί γίγαντες έχουν κάνει κινήσεις για να επιστρέψουν τους εργαζομένους τους στο γραφείο σε πιο τακτική βάση τους τελευταίους μήνες.

Το να ζητάμε από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο ως αντίδραση στην οικονομική αβεβαιότητα μοιάζει περισσότερο με επιστροφή σε αυτό που αισθάνεται οικείο παρά ως πρακτικός τρόπος για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που έρχονται. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει τους ηγέτες να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου και να διευθύνουν την επιχείρηση τους με τον παραδοσιακό τρόπο, δεν πρόκειται απαραίτητα να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας ή της δέσμευσης. Τα στοιχεία της ONS υποδηλώνουν ότι το 78% των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι αναφέρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και η απομάκρυνση αυτού δεν θα προσφέρει τίποτα στους εργοδότες.

Οι εργαζόμενοι μπορεί επίσης να επιλέξουν να επιστρέψουν στο γραφείο εάν η εργασία από το σπίτι γίνει σημαντικά πιο ακριβή.

Δείτε επίσης: Το στέλεχος της Apple που παραιτήθηκε λόγω της πολιτικής επιστροφής στο γραφείο εντάσσεται στην Google

Το αν οι εργαζόμενοι θα εξοικονομήσουν χρήματα ή όχι δουλεύοντας από το γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι ένα άλλο ερώτημα. Προφανώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν τι τους συμφέρει καθώς το κόστος μετακίνησης παραμένει υψηλό οπότε έχουμε κόστος μετακίνησης σε σύγκριση με το ενεργειακό κόστος του να δουλεύεις από το σπίτι.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς οι αποφάσεις τους σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας επηρεάζουν τους εργαζόμενους.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS