ΑρχικήinetApple: Κάνει πιο ευέλικτα τα ωράρια εργασίας για να μην φτιάξουν σωματείο...

Apple: Κάνει πιο ευέλικτα τα ωράρια εργασίας για να μην φτιάξουν σωματείο οι υπάλληλοι

Apple ωράρια εργασίας

Οι υπάλληλοι της Apple στα καταστήματα λιανικής θέλουν να δημιουργήσουν ένα σωματείο, ώστε να μπορούν όλοι μαζί, οργανωμένα, να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η Apple έχει εκφράσει ανοιχτά την αρνητική άποψή της σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο και έχει προσπαθήσει να αποθαρρύνει τους εργαζομένους να γίνουν μέλη ενός συνδικάτου. Πριν λίγο καιρό, οι εργαζόμενοι στην τοποθεσία Grand Central Terminal της Apple ζήτησαν κατώτατο μισθό 30 $, μαζί με προνόμια όπως “περισσότερο χρόνο διακοπών και καλύτερες επιλογές συνταξιοδότησης”. Οι πιέσεις που λαμβάνει η Apple την έκαναν να πάρει κάποια μέτρα για να ηρεμήσει τους εργαζομένους. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό για τους υπαλλήλους στα καταστήματα λιανικής. Τώρα, φαίνεται πως η Apple συμφώνησε να κάνει πιο ευέλικτα και τα ωράρια εργασίας στα καταστήματα λιανικής, ώστε οι υπάλληλοι να είναι πιο ευχαριστημένοι και να μη νιώθουν την ανάγκη να φτιάξουν σωματείο.

Δείτε επίσης: Apple: Καθυστερεί η επιστροφή στο γραφείο στην Bay Area

Σύμφωνα με αναφορές, η Apple ενημέρωσε το προσωπικό σε ορισμένα καταστήματα ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, προτείνονται αλλαγές που θα επιτρέπουν στους υπαλλήλους να μην εργάζονται για παραπάνω από πέντε ημέρες συνεχόμενα. Μέχρι τώρα, μπορεί να δούλευαν και έξι ημέρες στη σειρά. Ωστόσο, θα υπάρχουν εξαιρέσεις σε περιόδους κυκλοφορίας προϊόντων και κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα είναι επιλέξιμοι για μια ειδική ημέρα άδειας το Σαββατοκύριακο κάθε έξι μήνες.

Λέγεται ότι κάποιες από τις αλλαγές που θα φέρει η Apple, θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ άλλες θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο χρόνο.

Δείτε επίσης: Elon Musk στους υπάλληλους της Tesla: Επιστρέψτε στο γραφείο ή παραιτηθείτε

Apple υπάλληλοι σωματείο
Apple: Κάνει πιο ευέλικτα τα ωράρια εργασίας για να μην φτιάξουν σωματείο οι υπάλληλοι

Apple vs συνδικαλισμός

Όταν η Apple έμαθε ότι οι υπάλληλοι στα καταστήματα λιανικής έχουν αρχίσει προσπάθειες δημιουργίας σωματείων, δεν αντέδρασε καλά. Σε ένα σημείωμα που διέρρευσε τον περασμένο μήνα, η εταιρεία πρότεινε ότι ο συνδικαλισμός θα “αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε“. Η επικεφαλής λιανικής της Apple, Deirdre O’Brien, έστειλε στη συνέχεια ένα βίντεο στους υπαλλήλους λιανικής στις ΗΠΑ στο οποίο τους αποθάρρυνε να συνδικαλιστούν.

Το Communications Workers of America (CWA) απάντησε στην αντίδραση της Apple υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία διεξάγει μια “συστηματική εκστρατεία” για να εκφοβίσει τους υπαλλήλους της και να παρέμβει στα δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται.

Δείτε επίσης: Eργασία από το σπίτι: Οι εργολάβοι της Google δεν έχουν τα ίδια προνόμια με τους υπάλληλους

Πριν ανακοινώσει τα πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας, η Apple είχε ανακοινώσει κι άλλες αλλαγές εν μέσω των σχεδίων συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η εταιρεία διπλασίασε τις αμειβόμενες ημέρες ασθενείας, προχώρησε σε αύξηση των ημερών διακοπών κλπ. Τουλάχιστον ένα Apple Store φέρεται να ακύρωσε την ψηφοφορία για τη συνδικαλιστική οργάνωση μετά από αυτές τις αλλαγές, αλλά ίσως χρειαστούν πολλά παραπάνω μέτρα από την εταιρεία, για να εγκαταλείψουν όλοι οι εργαζόμενοι αυτή την ιδέα.

Πηγή: 9to5mac.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS