Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτησαν ένα πολυπόθητο στέμμα στους υπολογιστές με έναν ισχυρό νέο supercomputer στο Tennessee, ένα ορόσημο για την τεχνολογία που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιστήμη, την ιατρική και άλλους τομείς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου στο Top500 supercomputer ranking των πιο ισχυρών συστημάτων. Το σύστημα Frontier από το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL) που λειτουργεί με επεξεργαστές AMD EPYC πήρε την πρώτη θέση από τον περσινό πρωταθλητή, το σύστημα ARM A64X Fugaku της Ιαπωνίας. Βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία ολοκλήρωσης και δοκιμών στο ORNL στο Τενεσί, αλλά τελικά θα λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Το Frontier, που τροφοδοτείται από την πλατφόρμα Cray EX της Hewlett Packard Enterprise (HPE), ήταν το κορυφαίο supercomputer με μεγάλη διαφορά. Είναι το πρώτο (γνωστό) αληθινό σύστημα exascale, που φτάνει τα 1,1 exaflops στο Linmark benchmark. Ο Fugaku, εν τω μεταξύ, έκανε manage λιγότερο από το μισό με 442 petaflops, που ήταν αρκετό έτσι ώστε να μπορέσει να κρατηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια στην πρώτη θέση.
Το Frontier της ΗΠΑ ήταν το πιο αποτελεσματικό supercomputer. Λειτουργώντας με μόλις 52,23 gigaflops ανά watt, ξεπέρασε το σύστημα MN-3 της Ιαπωνίας για να κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα Green500. «Το γεγονός ότι το ταχύτερο μηχάνημα στον κόσμο είναι και το πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι απλά εκπληκτικό», δήλωσε ο διευθυντής του εργαστηρίου ORNL, Thomas Zacharia, σε συνέντευξη Τύπου.
Χάκερ παραβιάζουν Webcam χωρίς να φαίνονται ενεργοποιημένες
Επαναστατική Τεχνική Ρομποτικής Μεταμόσχευσης Πνευμόνων
Κίνα Tianwen 3 mission: Θα φέρει δείγμα από τον Άρη το 2031
Άλλα μηχανήματα στο TOP10 περιλαμβάνουν ένα άλλο σύστημα HPE Cray EX που εγκαθίσταται στο EuroHPC στη Φινλανδία (151,9 petaflops), το σύστημα Summit κατασκευασμένο από την IBM που χρησιμοποιεί 22-core Power (CPUs και GPUs NVIDIA Tesla V100 (148,8 petaflops) και Sierra του Lawrence Livermore, μια smaller-scale έκδοση του Summit που έφτασε τα 94,6 Pflop/s.
Η Κίνα κατείχε δύο θέσεις στην πρώτη δεκάδα με το Sunway TaihuLight από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Παράλληλης Μηχανικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών (NRCPC) και το Tianhe-2A που κατασκευάστηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας (NUDT). Ωστόσο, η Κίνα φημολογείται ότι έχει ήδη τουλάχιστον δύο συστήματα exascale (σύμφωνα με το Linmark benchmark) στα νέα συστήματα Sunway Oceanlite και Tianhe-3. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης της πολιτικής για το semiconductor, ωστόσο, η Κίνα φέρεται να μην αποκαλύπτει νέα benchmarks ή σημαντική πρόοδο.
Πηγή πληροφοριών: engadget.com