ΑρχικήyoutubeBernardinelli-Bernstein: Ο γιγαντιαίος κομήτης κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Bernardinelli-Bernstein: Ο γιγαντιαίος κομήτης κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein, ένας κομήτης-τέρας όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω του μεγέθους του, παρακολουθείται από αστρονόμους καθώς κατευθύνεται προς τον Ήλιο.

κομήτης-τέρας

Νωρίτερα φέτος, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης δεδομένων που είχαν συλλεχθεί από το Dark Energy Survey, δύο αστρονόμοι ανακάλυψαν κάτι που θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει ποτέ στο ηλιακό σύστημα. Οι ίδιοι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια νέα μελέτη η οποία περιγράφει αυτόν τον κομήτη-τέρας ως “nearly spherical cow of comets”.

Δείτε επίσης: Πληροφορίες για τον πρώτο κομήτη που μας επισκέφθηκε από άλλο πλανήτη

Ο κομήτης έχει καταγραφεί ως κομήτης C/2014 UN271 αλλά είναι επίσης γνωστός ως κομήτης Bernardinelli-Bernstein. Αυτό το όνομα προκύπτει από τους δύο επιστήμονες που τον ανακάλυψαν, τον Pedro Bernardinelli και τον Gary Bernstein. Και οι δύο συνεργάζονται με το University of Pennsylvania.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο κομήτης έχει 125 μίλια (200 χλμ) πλάτος, αλλά η μελέτη, η οποία υποβλήθηκε για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal Letters και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα σε πρόχειρη μορφή στο preprint repository arXiv, θέτει την πιθανή διάμετρο κοντά στα 93 μίλια (150 χλμ.). Πρόκειται για έναν τεράστιο κομήτη, αφού αυτό το μέγεθος υποδηλώνει μια μάζα, 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κομήτη Hale-Bopp, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο Great Comet του 1997.

Δείτε επίσης: NASA: Οι «ηφαιστειακές εκρήξεις» στον Άρη μπορούν να κρύψουν τον Ήλιο

κομήτης Bernardinelli-Bernstein

Ο αστρονόμος Will Gater συγκέντρωσε απεικονίσεις από διάφορα άλλα μεγάλα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος, για να δώσει μια εικόνα για το πόσο μεγάλος είναι αυτός ο κομήτης-τέρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein είναι πολύ μεγαλύτερος από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Άρη. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες λένε ότι αν τοποθετηθούν δίπλα δίπλα οι δύο φυσικοί δορυφόροι του Άρη, Phobos και Deimos, πάλι θα δείχνουν μικροί, αφού αυτός ο κομήτης-τέρας θα έχει το διπλάσιο μέγεθος.

Δείτε επίσης: Ο πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το νερό

Ωστόσο, η Γη δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το γιγαντιαίο διαστημικό αντικείμενο. Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας. Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα και θα κάνει το πλησιέστερο πέρασμά του από τον Ήλιο το 2031. Σίγουρα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη αρχίσει να τραβά την προσοχή μετά από μια απότομη αύξηση της φωτεινότητάς του που αναφέρθηκε από το Las Cumbres Observatory, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS