HomeΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΟ πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το...

Ο πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το νερό

Πολλές δορυφορικές και ρομποτικές αποστολές που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν τεκμηριώσει τις πολλές κοιλάδες ποταμών του Άρη και τις κοίτες των λιμνών, αποκαλύπτοντας ένα τοπίο σκαλισμένο από έναν αρχαίο και ενεργό κύκλο νερού. Αλλά σήμερα, ο πλανήτης Άρης είναι πάρα πολύ ξηρός, και αν μια νέα μελέτη είναι σωστή, αυτό που φαίνεται να φταίει είναι το μέγεθος του ίδιου του πλανήτη.

Δείτε επίσης: Ταξίδι στον Άρη: Πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια ο άνθρωπος;

Άρης

Δείτε επίσης: Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Ο Wang, ο ανώτερος συγγραφέας μιας νέας μελέτης με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή Zhen Tian και δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, εξέτασε σταθερά ισότοπα καλίου σε διάφορους μετεωρίτες των οποίων η προέλευση είναι γνωστό ότι προσεγγίζει την παρουσία, τα επίπεδα και την κατανομή των πτητικών ουσιών που μπορούν να αποτελέσουν ιχνηλάτη για την ποσότητα του νερού που υπάρχει.

Αναλύοντας τη σύνθεση της Γης μαζί με μετεωρίτες από τον Άρη, το φεγγάρι και τον αστεροειδή 4-Vesta, οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μια καλά συσχετισμένη σχέση μεταξύ του μεγέθους ενός σώματος και της αφθονίας αυτού του συγκεκριμένου ισότοπου καλίου.

Επιπλέον, οι 20 μετεωρίτες του Άρη – ηλικίας 200 εκατομμυρίων ετών έως 4 δισεκατομμυρίων ετών – αποκάλυψαν ότι ο Άρης έχασε τις πτητικές του ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του νερού, με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό, τι η Γη τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια του σχηματισμού του.

Σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα, ο Άρης στον πρώιμο σχηματισμό του θα ήταν εξαιρετικά παρόμοιος με τη Γη, συμπεριλαμβανομένης μιας παχιάς ατμόσφαιρας που μοιάζει με τη Γη και στάσιμου νερού στην επιφάνειά του.

Ο Άρης έχασε το προστατευτικό μαγνητικό του πεδίο και οι καταστροφές των ηλιακών ανέμων απομάκρυναν μεγάλο μέρος της ατμόσφαιράς του και εξατμίστηκε όλο το νερό περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά τον σχηματισμό του.

Δείτε επίσης: Άρης: Κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του;

Ανάλυση: Τι σημαίνει αυτό για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής;

Η νέα μελέτη προσφέρει μια σημαντική εικόνα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Ενώ έχουμε βρει χιλιάδες εξωπλανήτες που περιφέρονται γύρω από εξωγήινα αστέρια, ο προσδιορισμός ποιοι είναι οι καλοί υποψήφιοι για να φιλοξενήσουν τη ζωή αποτελεί πρόκληση.

Η μελέτη όλων αυτών είναι επί του παρόντος ανέφικτη και πολλά μπορούν να αποκλειστούν από ορισμένα δεδομένα που ήδη γνωρίζουμε. Μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αποκλείσουμε πλανήτες που δεν περιφέρονται μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» του αστέρα, τη θεωρητική ζώνη γύρω από το άστρο όπου μπορεί να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια ενός πλανητικού σώματος. Αλλά τόσο η Αφροδίτη όσο και ο Άρης υπάρχουν εντός της κατοικήσιμης ζώνης του ήλιου μας, και επί του παρόντος είναι αμφότεροι αφιλόξενοι για ζωή.

Αυτή η νέα μελέτη θα μπορούσε να προσθέσει ένα άλλο σημαντικό φίλτρο στα δεδομένα των εξωπλανητών μας για να περιορίσει τους πιθανούς υποψηφίους για μελέτη, είπε ο Wang.

«Το μέγεθος ενός εξωπλανήτη είναι μία από τις παραμέτρους που είναι ευκολότερο να προσδιοριστεί. Με βάση το μέγεθος και τη μάζα, τώρα γνωρίζουμε εάν ένας εξωπλανήτης είναι υποψήφιος για ζωή, επειδή καθοριστικός παράγοντας πρώτης τάξης για την πτητική κατακράτηση είναι το μέγεθος».

Πηγή πληροφοριών: techradar.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS