ΑρχικήinetSir Clive Sinclair: Πέθανε στα 81 ο πρωτοπόρος των home computers

Sir Clive Sinclair: Πέθανε στα 81 ο πρωτοπόρος των home computers

Ο Sir Clive Sinclair, ο περίφημος εφευρέτης και επιχειρηματίας που έκανε προσιτά τα home computers στον περισσότερο κόσμο, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Sir Clive Sinclair home computers

Η κόρη του, Belinda, είπε ότι ο Sinclair πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης, μετά από μακρόχρονη μάχη με ασθένεια. Ο Sir Clive Sinclair εφηύρε, μεταξύ άλλων, την αριθμομηχανή τσέπης, αλλά ήταν περισσότερο γνωστός για τη διάδοση των home computers, φέρνοντάς τα σε βρετανικά καταστήματα σε σχετικά προσιτές τιμές.

Μερικές από τις πιο γνωστές και μεγάλες εταιρείες της gaming βιομηχανίας ξεκίνησαν σε ένα από τα ZX μοντέλα του. Μια συγκεκριμένη γενιά gamers είχε δύο επιλογές: ZX Spectrum 48K ή τον αντίπαλό του, το Commodore 64.

Δείτε επίσης: Η Razer έφτιαξε τα “Gaming Finger Sleeves”

Η Belinda Sinclair δήλωσε στον Guardian: “Ήταν ένα εκπληκτικό άτομο. Φυσικά, ήταν τόσο έξυπνος και τον ενδιέφεραν τα πάντα. Η κόρη μου και ο σύζυγός της είναι μηχανικοί, οπότε συνομιλούσε μαζί τους για τέτοια θέματα“.

Ο Sir Clive Sinclair εγκατέλειψε το σχολείο στα 17 του και εργάστηκε για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την ίδρυση της εταιρείας του, Sinclair Radionics.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εφηύρε μια σειρά αριθμομηχανών, οι οποίες ήταν αρκετά μικρές και ελαφριές ώστε να χωράνε στην τσέπη. Αυτό σε μια εποχή που τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα αριθμομηχανών ήταν τεράστια. “Ήθελε να κάνει τα πράγματα μικρά και φθηνά, ώστε οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτά“, είπε η κόρη του.

Το πρώτο του home computer, το ZX80, που πήρε το όνομά του από το έτος εμφάνισής του, έφερε επανάσταση στην αγορά. Με 79,95 λίρες σε kit form και 99,95 λίρες συναρμολογημένο τράβηξε το ενδιαφέρον των πελατών, αφού ήταν περίπου το ένα πέμπτο της τιμής των άλλων home computers εκείνη την εποχή. Πούλησε 50.000 μονάδες, ενώ ο διάδοχός του, το ZX81 με τιμή 69,95 λίρες, είχε ακόμα περισσότερες πωλήσεις (250.000). Τα ZX80 και ZX81 τον έκαναν πολύ πλούσιο: το 2010 ο Sinclair είπε στο Guardian ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η εταιρεία του είχε κέρδη 14 εκατομμυρίων λιρών.

Δείτε επίσης: Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών

Sir Clive Sinclair πέθανε
Sir Clive Sinclair: Πέθανε στα 81 ο πρωτοπόρος των home computers

Πολλοί διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Elon Musk και ο Lord Sugar έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη τους στα social media για το θάνατο του περίφημου Sir Clive Sinclair.

Το 1982, κυκλοφόρησε το ZX Spectrum 48K. Ο περίεργος σχεδιασμός του δεν το εμπόδισε να αποτελέσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της βρετανικής βιομηχανίας παιχνιδιών. Μερικά από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των gamers -τώρα έγχρωμα- που ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά περιλάμβαναν τα: Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore και Lords of Midnight.

Δείτε επίσης: Cambridge-1: Πώς ο supercomputer της NVIDIA θα ενισχύσει τον τομέα της υγείας

Ο Sinclair έγινε δημοφιλής λόγω της επιτυχίας των προϊόντων του. Ωστόσο, το όνομά του συνδέθηκε κα με μία από τις λιγότερο επιτυχημένες εφευρέσεις του – το Sinclair C5 – που του κόστισε οικονομικά.

Το Sinclair TV80, μια τηλεόραση τσέπης, ήταν μια άλλη συσκευή, όπως το C5, που δεν είχε επιτυχία, αν και οι άνθρωποι τώρα βλέπουν συνεχώς προγράμματα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Εκτός από τις εφευρέσεις, τα ενδιαφέροντά του περιελάμβαναν ποίηση, τρέξιμο και πόκερ.

Πηγή: The Guardian

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS