ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαCambridge-1: Πώς ο supercomputer της NVIDIA θα ενισχύσει τον τομέα της υγείας

Cambridge-1: Πώς ο supercomputer της NVIDIA θα ενισχύσει τον τομέα της υγείας

Το Cambridge-1, ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής (supercomputer) του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι επίσημα σε λειτουργία και είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη βελτίωση του τομέα της υγείας και στην ενίσχυση της βιομηχανίας των βιοεπιστημών. Ο Cambridge-1 supercomputer δημιουργήθηκε από τη NVIDIA, η οποία επένδυσε συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια για το σχεδιασμό και την κατασκευή του υπερυπολογιστή. Tο Cambridge-1 αναμένεται να ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε τομείς όπως η ψηφιακή βιολογία, η γονιδιωματική και η ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Το σύστημα κατασκευάστηκε σε μόλις 20 εβδομάδες, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω COVID-19. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, ήταν ότι εμπόδισε τους μηχανικούς της NVIDIA να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους εκεί, στο στάδιο της κατασκευής.

Δείτε επίσης: Tesla: Παρουσίασε το νέο της υπερυπολογιστή για full self-driving AI

Για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, η εταιρεία χρησιμοποίησε διάφορες τεχνολογίες, όπως εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα, mobile robots που ελέγχονται απομακρυσμένα κ.ά. Όλα αυτά προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει άμεσα ο supercomputer Cambridge-1.

Τα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ σημαντικά και απέκτησαν ακόμα περισσότερη σημασία την περίοδο του COVID-19. Όταν αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να είναι πολύτιμα. Μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων κατά την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών κ.λπ.

Αλλά σύμφωνα με τη NVIDIA, μέχρι τώρα οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή υπολογιστική ισχύ για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια ποσά των δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τα παραπάνω.

Με τον supercomputer Cambridge-1 της NVIDIA, αυτό μπορεί να αλλάξει. Ο υπερυπολογιστής διαθέτει 400 petaflops AI απόδοσης και οκτώ petaflops Linpack απόδοσης και τροφοδοτείται από 80 συστήματα DGX A100 της NVIDIA, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για την κατασκευή και εκτέλεση AI projects σε μεγάλη κλίμακα.

Μόνο 20 από τα DGX A100 ισοδυναμούν με εκατοντάδες CPU. Η NVIDIA έχει πει ότι το Cambridge-1 είναι ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κατέχει επίσης την 41η θέση στη λίστα Top500, η ​​οποία απαριθμεί τους 500 πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο.

Το Cambridge-1 θα ενδυναμώσει τους παγκόσμιους κορυφαίους ερευνητές στις επιχειρήσεις και στον ακαδημαϊκό χώρο“, δήλωσε ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA.

Στην πραγματικότητα, πέντε οργανισμοί είχαν ήδη πρόσβαση στο σύστημα από τότε που ανακοινώθηκε πέρυσι. Ένας από αυτούς είναι η startup Oxford Nanopore Technologies, η οποία αξιοποιεί την υπολογιστική δύναμη του Cambridge-1 για τη διεξαγωγή γονιδιωματικής έρευνας, ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν πώς εξελίσσεται ο ιός COVID-19 για τον σχεδιασμό εμβολίων και θεραπειών.

Δείτε επίσης: Microsoft & UK κατασκευάζουν τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή καιρού στον κόσμο

Σύμφωνα με την NVIDIA, ο υπερυπολογιστής μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να τροποποιήσουν τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για τη γονιδιωματική αλληλουχία σε ώρες και όχι σε ημέρες, επιτρέποντας μεγαλύτερα επίπεδα ταχύτητας αλλά και ακρίβειας. Έτσι, οι επιστήμονες θα μπορούν να αντιδρούν ταχύτερα στις νέες μεταλλάξεις των ιών.

NVIDIA Cambridge-1 supercomputer

Το Cambridge-1 αναμένεται επίσης να προωθήσει την υγειονομική περίθαλψη πέρα ​​από την άμεση κρίση με την πανδημία.

Η NVIDIA συνεργάζεται με την AstraZeneca αλλά και με το King’s College London και το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, όπου επιστήμονες χρησιμοποιούν ήδη τον supercomputer Cambridge-1 για να βελτιώσουν τη διάγνωσή τους για διάφορες ασθένειες.

Δείτε επίσης: Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι πλέον σε λειτουργία

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή για να δημιουργήσουν συνθετικές εικόνες εγκεφάλου, που σύμφωνα με τη NVIDIA, ακόμη και οι ακτινολόγοι δεν μπορούσαν να τις ξεχωρίσουν από αυθεντικά visuals.

Αυτά τα συνθετικά δεδομένα επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς φαίνονται και λειτουργούν ασθένειες όπως η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του εγκεφάλου ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς έχουν πρόσβαση σε εικόνες εγκεφάλου που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία ή ο τύπος της νόσου.

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης για τους ασθενείς, στη βελτίωση υπηρεσιών όπως ο έλεγχος του καρκίνου του μαστού κ.ά.”, δήλωσε ο Ian Abbs, διευθύνων σύμβουλος του Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Πηγή:

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS