ΑρχικήgamingVideo Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών

Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών

Video Games consoles

Περίπου κάθε τρία με πέντε χρόνια, οι οπαδοί των βιντεοπαιχνιδιών ανταμείβονται συνήθως με κονσόλες νέας γενιάς. Με αυτόν τον τρόπο, το gaming αναπτύσσεται συνεχώς, προσφέροντας όλο και καλύτερη εμπειρία στους gamers.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Καλύτερα τα κορίτσια στη δημιουργία videogames!

κονσόλες
Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν τραβήξει την προσοχή των gamers τα τελευταία χρόνια είναι οι Microsoft, Sony και Nintendo. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει τεράστια συστήματα όπως το Sega, το Atari, το Intellivision και άλλα, αλλά σήμερα, οι τρεις μεγάλες εταιρείας κυριαρχούν απολύτως στην αγορά κονσολών.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι προδιαγραφές και οι πωλήσεις που κάνουν μια κονσόλα ξεχωριστή. Τα παιχνίδια είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα συστατικά επιτυχίας. Ένα σύστημα είναι τόσο καλό όσο οι εφαρμογές που το υποστηρίζουν. Η ποιότητα και η ποσότητα των πρωτότυπων και τρίτων τίτλων μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει μια κονσόλα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ας δούμε ποιά είναι τα video games consoles που έχουν κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970 και πιο συγκεκριμένα το 1977, έχουμε την κυκλοφορία του Atari 2600.

Ήταν μια οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών που αναπτύχθηκε και παρήχθη από την Atari, Inc. Κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1977 και δημοσιοποίησε τη χρήση υλικού που βασίζεται σε μικροεπεξεργαστές και παιχνίδια που αποθηκεύονται σε εναλλάξιμες κασέτες ROM. Αυτή η μορφή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Fairchild Channel F το 1976. Η αρχική κονσόλα Atari μετονομάστηκε σε Atari 2600 το 1982 όταν η Atari κυκλοφόρησε την κονσόλα επόμενης γενιάς, Atari 5200.

Επόμενο στη λίστα είναι το Nintendo Entertainment System.

Το αρχικό Nintendo Entertainment System έφερε σίγουρα την επανάσταση στον κόσμο των οικιακών κονσολών. Παρουσίασε δημοφιλή παιχνίδια όπως το αρχικό Legend of Zelda και το σίκουελ του Donkey Kong Classics καθώς και τα τρία πρώτα παιχνίδια Super Mario Bros.

Μία ακόμα δημοφιλής κονσόλα για την εποχή της ήταν και το Sega Genesis που κυκλοφόρησε το 1988.

Αν και συχνά επισκιάστηκε από τη Nintendo, η εταιρεία Sega κατάφερε να είναι μπροστά από την ανταγωνίστριά της, απελευθερώνοντας την 16-bit κονσόλα της πριν από τη Nintendo. Η Sega κυκλοφόρησε αρκετά επιτυχημένα παιχνίδια στην κονσόλα Genesis, με κυριότερο το Sonic the Hedgehog. Το Genesis σηματοδοτεί την πλησιέστερη κονσόλα της Sega που έχει φτάσει την τεράστια δημοτικότητα της Nintendo.

Από τη λίστα μας δε μπορεί να λείπει φυσικά η πρώτη και πιο επιτυχημένη από όλες τις φορητές κονσόλες της γενιάς της, Nintendo Game Boy.

Διαθέτοντας εμβληματικούς τίτλους όπως το Super Mario Land και το Pokémon, η κονσόλα είχε επίσης μια λογική τιμή. Αυτό επέτρεψε στο Game Boy να κυριαρχήσει στην αγορά των φορητών κονσολών gaming.

Η κυριαρχία της Nintendo στις φορητές κονσόλες συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους διάφορους διαδόχους του Game Boy, συμπεριλαμβανομένων των Game Boy Color και Game Boy Advance να παραμένουν εξαιρετικά επιτυχημένοι. Ο διάδοχος της σειράς Game Boy, το Nintendo DS, παραμένει η δεύτερη κονσόλα παιχνιδιών με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών και η φορητή κονσόλα χειρός με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Δείτε ακόμα: Η Nintendo μετατρέπει ένα από τα παλιά της εργοστάσια σε μουσείο

Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών
Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών

Το 1994 κυκλοφορεί για πρώτη φορά το Sony PlayStation, μια από τις πιο σημαντικές και πιο διάσημες κονσόλες παιχνιδιών όλων των εποχών.

Το αρχικό σύστημα gaming PlayStation έφερε μια κινηματογραφική εμπειρία παιχνιδιού στο σαλόνι σας, ενώ απευθυνόταν και σε ενήλικες, κάτι που σηματοδότησε μια νέα εποχή στην οικιακή ψυχαγωγία.

Η λίστα μας συνεχίζεται με το Sony PlayStation 2, μία από τις πιο διάσημες κονσόλες παιχνιδιών όλων των εποχών.

Το Sony PlayStation 2, είναι και επίσημα η κονσόλα με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, έχοντας πουλήσει πάνω από 157 εκατομμύρια μονάδες.

Συγκεκριμένα, το PS2 είναι επίσης το πρώτο σύστημα βιντεοπαιχνιδιών που διαθέτει backwards compatibility, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παίξει παιχνίδια φτιαγμένα για το αρχικό PlayStation καθώς και για το PS2 νέας γενιάς. Η συνεχιζόμενη δημοτικότητά του οδήγησε στην ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια παραγωγής των δεκατριών ετών. Στην πραγματικότητα, το PS2 δεν διακόπηκε επίσημα μέχρι την κυκλοφορία του μοντέλου PlayStation 4 Pro.

Η Microsoft παρέμεινε σταθερός ανταγωνιστής της Sony όσον αφορά τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Μία από τις πλέον δημοφιλείς κονσόλες της εταιρείας, αλλά και γενικά, είναι το σύστημα Xbox, το οποίο έχει καταφέρει να ανταγωνιστεί σταθερά το PlayStation. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έφερε επανάσταση στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών ήταν ο πολλαπλασιασμός του διαδικτυακού παιχνιδιού για πολλούς παίκτες.

Ενώ οι παλαιότερες κονσόλες (όπως το Sega Dreamcast) είχαν δυνατότητες διαδικτύου, το Xbox Live σημείωσε την πρώτη πραγματικά επιτυχημένη προσπάθεια εμπειρίας παιχνιδιού στο διαδίκτυο. Παρόλο που το Xbox Live κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του αρχικού Xbox, δεν ξεδίπλωσε τις πλήρεις δυνατότητές του έως ότου κυκλοφόρησε το Xbox 360 το 2005.

Μιλώντας για βιντεοπαιχνίδια, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την εξέλιξη του PC gaming, που έχει συμβεί κάπως ανεξάρτητα από τις κονσόλες.

Οι οικιακές κονσόλες παρέχουν γενικά πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στον κόσμο του gaming, καθώς ένας υπολογιστής gaming γενικά πρέπει να αγοραστεί σε εξαρτήματα και να συναρμολογηθεί κομμάτι κομμάτι. Σε αντάλλαγμα για αυτήν την επιπλέον προσπάθεια, οι παίκτες υπολογιστών λαμβάνουν μια πιο προσαρμόσιμη εμπειρία καθώς και καλύτερα γραφικά, ταχύτερη απόκριση και πρόσβαση σε ενημερώσεις τρίτων για ορισμένα παιχνίδια.

Μία από τις πιο διάσημες κονσόλες παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν στο τομέα του gaming, είναι το Nintendo Switch.

Η κονσόλα κατάφερε να κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα, κι όπως όλα δείχνουν το Switch είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κονσόλες της Nintendo, ανανεώνοντας πλήρως το gaming όπως το γνωρίζαμε. Το Switch είναι το αποκορύφωμα όλων των δυνατοτήτων της Nintendo, συνδυάζοντας μια ενημερωμένη έκδοση των χειριστηρίων κίνησης μετά το καινοτόμο Nintendo Wii.

Εξαιτίας αυτού, το Switch περιέχει πιο ισχυρούς μηχανισμούς κονσόλας που παράγουν μια απολύτως κινηματογραφική εμπειρία παιχνιδιού σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει κάνει οποιαδήποτε κονσόλα Nintendo μέχρι τώρα. Ίσως το κλειδί για τη δημοτικότητα του Switch, ωστόσο, είναι ο διπλός του ρόλος, τόσο ως φορητή κονσόλα όσο και ως οικιακή κονσόλα.

Επιπλέον εκτός από αυτές τις δυνατότητες, προσφέρει και τα αποκλειστικά παιχνίδια της Nintendo, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά δημοφιλών τίτλων στη σειρά Legend of Zelda και Super Mario.

Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών
Video Games consoles: Οι δημοφιλέστερες κονσόλες όλων των εποχών

Δείτε επίσης: Το Nintendo Switch OLED δεν είναι πλέον διαθέσιμο για προπαραγγελία

Πριν από το PS5, το PS4 άνοιξε ξανά την μάχη των κονσολών, αφού το PlayStation 3 επισκιάστηκε από την κυκλοφορία του Xbox 360.

Αυτό ήταν λογικό αν σκεφτούμε τους τίτλους παιχνιδιών που προσφέρει, από το God of War έως το Spider-Man, σε παιχνίδια όπως το remake του Final Fantasy VII, το Death Stranding και το The Last of Us 2. Επιπλέον, ήταν η πρώτη κονσόλα με ένα “αληθινό” ακουστικό VR που λειτούργησε αρκετά καλά σε πολύ πιο προσιτή τιμή. Το PlayStation 4 είχε ευελιξία και μια εκπληκτική βιβλιοθήκη βιντεοπαιχνιδιών που του έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν.

Μία από τις πιο καινοτόμες κονσόλες που κυκλοφόρησαν είναι το Wii.

Το Wii ήταν ένα αξιοσημείωτο σημείο καμπής για τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών όχι μόνο λόγω του σχεδιασμού και ελέγχου κίνησης, αλλά κι επειδή ανανέωσε τον τρόπο που βλέπουμε τα βιντεοπαιχνίδια. Ήταν μία κονσόλα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλη την οικογένεια.

Είχε επίσης μια βιβλιοθήκη πολύ καλών τίτλων, όπως το Mario (Smash, Mario Kart) και πολλά άλλα remakes αλλά και νέες IP, καθιστώντας την μια σχεδόν τέλεια κονσόλα για την εποχή της.

Η μέχρι τώρα πορεία των κονσολών βιντεοπαιχνιδιών, δείχνει ότι πρόκειται για ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο που βελτιώνει όλο και περισσότερο την οικιακή εμπειρία gaming.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS