Καθώς ο αριθμός των ατόμων που παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή – δηλαδή οι gamers – έχει ανεβεί στα ύψη, οι χάκερ προσπαθούν όλο και περισσότερο να τους στοχεύσουν στις διαδικτυακές τους επιθέσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky.
Δείτε επίσης: Γιατί η Microsoft έδωσε $30.000 σε μια 20χρονη αυτοδίδακτη χάκερ;
Τον Μάρτιο του 2020, ο αριθμός τόσο ενεργών χρηστών που έπαιζαν παιχνίδια στο Steam έφτασε στον υψηλότερο όλων των εποχών. Ωστόσο, αυτό το ρεκόρ έσπασε ξανά τον Μάρτιο όταν η πλατφόρμα παιχνιδιών για υπολογιστές έφτασε τους 27 εκατομμύρια χρήστες.
Όπως και με άλλες διαδικτυακές τάσεις, οι χάκερ παρακολουθούν στενά αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον για gaming καθώς αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης αυτής της τάσης για προσωπικό κέρδος. Οι ανιχνεύσεις web antivirus για ιστότοπους που περιελάμβαναν ονόματα δημοφιλών παιχνιδιών και πλατφορμών αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, με τους ερευνητές της Kaspersky να παρατηρούν αύξηση κατά 54% στον ημερήσιο αριθμό αποκλεισμένων ανακατευθύνσεων μεταξύ Απριλίου 2020 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020.
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Δείτε επίσης: WordPress plugin bugs: Οι χάκερ μπορούν να εγγραφούν ως site admins
Ακόμα και αφού ελαττώθηκαν τα lockdowns για την πανδημία (αυτή την άνοιξη), ο αριθμός των διαδικτυακών επιθέσεων με θέμα το gaming συνέχισε να αυξάνεται προτού φτάσει στο υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών – στα 2,5 εκατομμύρια – τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ενώ υπήρξε μια μικρή πτώση στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο αριθμός αυτών των επιθέσεων αυξήθηκε και πάλι στα 1,1 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 34% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Θέλγητρα με θέμα το παιχνίδι
Όπως συνέβη με την έρευνα της Kaspersky πέρυσι, το πιο δημοφιλές παιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εξακολουθεί να είναι το Minecraft. Ωστόσο, φέτος το Counter Strike: Global Offensive κέρδισε το Minecraft και γίνεται το πιο δημοφιλές παιχνίδι που χρησιμοποιείται ως δόλωμα.
Οι πιο συνηθισμένες απειλές που αντιμετωπίζονται από την επίσκεψη κακόβουλων link που εκμεταλλεύονται τα ονόματα των δημοφιλών παιχνιδιών και πλατφορμών είναι trojan και malware που μεταμφιέζονται ως δωρεάν εκδόσεις, ενημερώσεις, επεκτάσεις και ακόμη και προγράμματα εξαπάτησης. Η τυχαία λήψη αυτών των κακόβουλων αρχείων μπορεί να επιτρέψει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να κάνουν τα πάντα, από τη διαγραφή και τον αποκλεισμό δεδομένων έως τη διακοπή της απόδοσης ενός gaming laptop ή desktop.
Η επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας και η ομάδα ανάλυσης της Kaspersky στη Ρωσία, η Maria Namestnikova εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου γιατί οι χάκερ και οι κυβερνοεγκληματίες έχουν αρχίσει να στοχεύουν όλο και περισσότερο τους gamers και τις εταιρείες gaming, όπως συνέβη με την πρόσφατη παραβίαση δεδομένων της EA, λέγοντας:
«Υπάρχει σήμερα ένας άνευ προηγουμένου αριθμός από gamers στον κόσμο – σχεδόν 3 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο θα συνεχίσουν ενδιαφέρονται για τη βιομηχανία και, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια στις εταιρικές συσκευές τους, αυτό θέτει σε κίνδυνο τους πόρους της εταιρείας. Ωστόσο, οι gamers μπορούν ακόμα να απολαύσουν το παιχνίδι. Απλώς πρέπει να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.»
Δείτε επίσης: Κεντρική Τράπεζα της Δανίας: Ρώσοι χάκερς είχαν πρόσβαση στο δίκτυό της για μήνες
Η Kaspersky συνιστά στους παίκτες να χρησιμοποιούν έναν password manager για να δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να προστατεύουν τους λογαριασμούς τους με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, να μην κατεβάζουν πειρατικά παιχνίδια, να χρησιμοποιούν antivirus software στις εγκαταστάσεις παιχνιδιών τους, να αγοράζουν μόνο παιχνίδια από επίσημα καταστήματα, να μην κάνουν κλικ σε συνδέσμους προς εξωτερικοί ιστότοποι σε συνομιλίες και παραμένουν σε επιφυλακή για καμπάνιες phishing για να παραμείνουν ασφαλείς από αυτές και άλλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Πηγή πληροφοριών: techradar.com