ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΤο Perseverance της NASA συλλέγει το δεύτερο δείγμα από τον Άρη

Το Perseverance της NASA συλλέγει το δεύτερο δείγμα από τον Άρη

Το PERSEVERANCE rover έκανε την πρώτη του επιτυχημένη τομή σε ένα βράχο του πλανήτη Άρη την Τετάρτη για να συλλέξει δείγμα από τον κρατήρα Jezero. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της αποστολής Justin Simon “Αυτά τα δείγματα όχι μόνο θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τη γεωλογία του κρατήρα, αλλά και ορυκτά που πιθανόν σχετίζονται με την ιστορία του νερού εκεί“.

Δείτε επίσης: Perseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη

Perseverance

Πρώτα όμως το rover, έπρεπε να συλλέξει ένα κομμάτι βράχου σε ένα δοχείο μεγέθους δοκιμαστικού σωλήνα. Μια πρώτη προσπάθεια στις αρχές Αυγούστου απέτυχε, καθώς ο πρώτος βράχος, με το παρατσούκλι “Roubion”, απλά θρυμματίστηκε καθώς το τρυπάνι εισχωρούσε σε αυτόν και κανένα από αυτά τα κομμάτια δεν έφτασε στο δοχείο.

Ωστόσο η δεύτερη προσπάθεια του Perseverance, σε ένα διαφορετικό βράχο, κατάφερε να αποσπάσει ένα δείγμα.

Η ανάλυση του νέου δείγματος φυσικά θα χρειαστεί λίγο χρόνο, αφού οι επιστήμονες της NASA δεν μπόρεσαν να πάρουν καθαρές φωτογραφίες λόγω των χαμηλών συνθηκών φωτισμού, γεγονός που καθιστά τις εικόνες δύσκολο να ερμηνευτούν. Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα το δείγμα τελικά να μη συλλέχθηκε, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνέβη.

Η αρχική προσπάθεια διάτρησης του Perseverance, δεν ήταν απόλυτη αποτυχία, καθώς έδωσε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο βράχος είχε φθαρεί από ένα ποτάμι που έρεε στον κρατήρα της λίμνης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Δεδομένου ότι ο βράχος ήταν πολύ σκονισμένος, οι επιστήμονες στη συνέχεια οδήγησαν το όχημα σε μια νέα περιοχή, αναζητώντας ένα διαφορετικό είδος βράχου για δειγματοληψία. Το Perseverance κινήθηκε ελαφρώς προς τα δυτικά, όπου σε μια ράχη οι ερευνητές βρήκαν έναν μεγαλύτερο βράχο που μοιάζει με ογκόλιθο, στον οποίο έδωσαν το παρατσούκλι «Rochette» και ο οποίος φαινόταν λιγότερο πιθανό να διαλυθεί όταν το rover θα έβαζε τα εργαλεία του σε αυτόν.

Δείτε ακόμα: Ηχητικό απόσπασμα από το Perseverance: Πως είναι η οδήγηση στον Άρη

NASA

Πριν από κάθε προσπάθεια δειγματοληψίας, το Perseverance εκτελεί αναγνώριση τραβώντας φωτογραφίες τον υποψήφιο βράχο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποίησε επίσης μια δοκιμή τριβής για να διαπιστώσει εάν ο Rochette ήταν αρκετά ανθεκτικός για δειγματοληψία. Το rover είναι εξοπλισμένο με ένα περιστροφικό κρουστικό δράπανο (με επιπλέον τρυπάνια). Η απόξεση ήταν θεαματικά επιτυχής, οπότε οι επιστήμονες αποφάσισαν να προχωρήσουν στην λήψη ενός δείγματος.

Μόλις επιβεβαιωθεί το δείγμα, το Perseverance θα το τοποθετήσει στην κοιλιά του και θα συνεχίσει την εξερεύνηση. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το Perseverance θα συγκεντρώσει δεκάδες δείγματα από ολόκληρο τον κρατήρα Jezero τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια θα τα αποθηκεύσει για μια μελλοντική αποστολή επιστροφής στη γη. Αυτά τα δείγματα θα διευρύνουν την κατανόηση των επιστημόνων για το παρελθόν αυτού του γειτονικού πλανήτη, όταν ήταν πιθανότατα λιγότερο άνυδρος και πιο φιλικός προς τη ζωή.

«Κάθε βράχος που μπορούμε να πάρουμε από τον Άρη λέει τη δική του ιστορία. Υπάρχουν πολλές ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν από τα στρώματα στον πυθμένα του κρατήρα», δήλωσε η Kirsten Siebach, πλανητική γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ο κρατήρας δεν περιέχει μόνο στοιχεία για μια χαμένη λίμνη, αλλά και ροές λάβας. Με βάση τα ορυκτά, πολλά από τα πετρώματα φαίνονται ηφαιστειακά, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν βρει σαφή σημάδια ρωγμής ή ηφαιστείου από όπου η λάβα θα μπορούσε να έχει ξεχυθεί ή εκραγεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Δείτε επίσης: NASA Curiosity: Γιορτάζει τα 9 χρόνια στον Άρη με εντυπωσιακή πανοραμική εικόνα

Το rover διαθέτει 43 σωλήνες δειγμάτων, τους περισσότερους από τους οποίους οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν να γεμίσουν. Το διαστημικό όχημα θα αφήσει στη συνέχεια αυτή τη συλλογή βράχων στον κρατήρα και θα περιπλανηθεί σε άλλο έδαφος.

Προς το παρόν όμως, το Perseverance περιμένει οδηγίες από τους επιστήμονες της NASA. Το ακούραστο rover θα παραμείνει σε αυτή την τοποθεσία για μερικές ημέρες μέχρι η NASA να βεβαιωθεί ότι έχει το πρώτο της δείγμα και είναι έτοιμο να προχωρήσει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS