ΑρχικήYoutubeΤαξίδι στον Άρη: Πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια ο άνθρωπος;

Ταξίδι στον Άρη: Πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια ο άνθρωπος;

Το τελευταίο διάστημα, η ιδέα ότι ο άνθρωπος θα επισκεφτεί σύντομα τον κόκκινο πλανήτη, είναι όλο και πιο έντονη. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν, είναι η επικίνδυνη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια διαστημικών πτήσεων μεγάλης διάρκειας, όπως αυτών που θα χρειαστούν για να φτάσουμε στον Άρη. Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια των ανθρώπων, αφού υπάρχει φόβος για πιθανές εγκεφαλικές βλάβες, γαστρεντερικά προβλήματα και ανάπτυξη καρκίνου που θα μπορούσαν να προκληθούν από ένα ταξίδι στον Άρη.

ταξίδι στον Άρη ασφάλεια
Ταξίδι στον Άρη: Πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια ο άνθρωπος;

Μια νέα μελέτη προτείνει ότι αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αν το ταξίδι στον Άρη γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Δείτε επίσης: NASA Curiosity: Γιορτάζει τα 9 χρόνια στον Άρη με εντυπωσιακή πανοραμική εικόνα

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ενώ η διαστημική ακτινοβολία επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς και παρουσιάζει τεχνολογικές δυσκολίες για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, μια τέτοια αποστολή είναι ακόμα βιώσιμη“, αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Space Weather.

Το επιστημονικό έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι επικίνδυνης ακτινοβολίας: Solar Energetic Particles (SEP) που έρχονται από τον ήλιο και τα Galactic Cosmic Rays (GCR) που έρχονται από άλλους γαλαξίες. Η ένταση και η εξέλιξη και των δύο εξαρτώνται από την ηλιακή δραστηριότητα. Η δραστηριότητα των Galactic Cosmic Rays ενισχύεται περισσότερο κατά τη διάρκεια του λεγόμενου solar minimum και μειώνεται κατά τη διάρκεια του solar maximum. Αντίθετα, η ένταση των Solar Energetic Particles μεγιστοποιείται κατά τη διάρκεια του solar maximum και ελαχιστοποιείται κατά τη διάρκεια του solar minimum. Το solar minimum είναι η περίοδος με τη χαμηλότερη ηλιακή δραστηριότητα στα 11 χρόνια που διαρκεί ένας ηλιακός κύκλος. Αντίστοιχα το solar maximum είναι η περίοδος με τη μεγαλύτερη ηλιακή δραστηριότητα.

Δείτε επίσης: Η NASA ζητά 4 άτομα να ζήσουν στον Άρη για 1 χρόνο-Δηλώσεις συμμετοχής

Άρη άνθρωπος
Ταξίδι στον Άρη: Πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια ο άνθρωπος;

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ιδανική στιγμή για να ταξιδέψουν οι άνθρωποι στον Άρη είναι κατά το solar maximum, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο δραστηριότητας.

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων καταδεικνύουν ότι θα ήταν δυνατό να προστατευθεί ένα διαστημόπλοιο από ενεργειακά σωματίδια από τον ήλιο, επειδή, κατά τη διάρκεια του solar maximum τα πιο επικίνδυνα σωματίδια από μακρινούς γαλαξίες εκτρέπονται λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας“, δήλωσε το UCLA την Τετάρτη.

Αν το ταξίδι πραγματοποιηθεί αυτό το χρονικό διάστημα, οι σχεδιαστές διαστημικών σκαφών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία των αστροναυτών από τα Solar Energetic Particles, αφού ο αντίκτυπος των επικίνδυνων Galactic Cosmic Rays θα είναι μειωμένος. Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι το ταξίδι στον Άρη και η επιστροφή στη Γη θα πρέπει να γίνουν μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, για να υπάρχει ασφάλεια.

Δείτε επίσης: Perseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη

Η μέση πτήση στον Άρη διαρκεί περίπου εννέα μήνες, επομένως, ανάλογα με τον χρόνο εκτόξευσης και τα διαθέσιμα καύσιμα, είναι πιθανό ότι μια ανθρώπινη αποστολή θα μπορούσε να φτάσει στον πλανήτη και να επιστρέψει στη Γη σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι το ταξίδι στον Άρη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα και να συμπίπτει καλύτερα με το solar maximum.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS