ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαPerseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη

Perseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη

Το ρόβερ “Perseverance” της NASA που προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου, βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero, στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών, δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι πολλές. Τώρα, το ρόβερ ετοιμάζεται να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη, ενώ οι επιστήμονες της αποστολής έχουν αποδείξεις για αρχαίες πλημμύρες στην ξεραμένη κοίτη της λίμνης στην οποία προσγειώθηκε. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής, έστω και μικροβιακής μορφής, στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ορόσημο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός δύο εβδομάδων σε μια επιστημονικά ενδιαφέρουσα περιοχή του κρατήρα Jezero που ονομάζεται “Cratered Floor Fractured Rough”.

Διαβάστε επίσης: Σημείο προσεδάφισης Perseverance: Πήρε το όνομα της Octavia E. Butler

Perseverance - δείγματα πετρωμάτων - Άρη
Perseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη

Έπρεπε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα δοκιμών των οργάνων και συστημάτων του ρόβερ, ενώ ενδιάμεσα η αποστολή του Perseverance πέρασε σε δεύτερο πλάνο, αφού έπρεπε να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις του drone που μετέφερε μαζί του. Όπως ανακοίνωσε η NASA, το ρόβερ ξεκινά επιτέλους το βασικό στάδιο της αποστολής του και είναι έτοιμο να συλλέξει και να αναλύσει, στη συνέχεια, το πρώτο δείγμα από κάποιο πέτρωμα της περιοχής στην οποία βρίσκεται.

Το ρόβερ θα αρχίσει να συλλέγει πετρώματα τα οποία θα αναλύσει με τα όργανα που διαθέτει. Αν κάποιο από τα πετρώματα αποδειχθεί ενδιαφέρον, το ρόβερ θα το τρυπήσει για να πάρει δείγματα από το εσωτερικό του. Αυτά τα δείγματα, το Perseverance θα τα αποθηκεύσει και θα τα παραδώσει σε επόμενη αποστολή που έχει προγραμματιστεί να πάει στον Άρη, για να παραλάβει αυτά τα δείγματα και να τα φέρει πίσω στη Γη για μελέτη.

Perseverance - δείγματα πετρωμάτων - Άρη
Perseverance: Έτοιμο να συλλέξει τα πρώτα δείγματα πετρωμάτων στον Άρη

Δείτε ακόμη: NASA: Εξηγεί τί είναι το…ουράνιο τόξο που απαθανατίστηκε στον Άρη!

Εκτός από την κάλυψη «κενών» που υπάρχουν σχετικά με την κατανόηση της γεωλογίας της περιοχής, το ρόβερ θα αναζητήσει επίσης πιθανά σημάδια αρχαίων μικροβίων.

Αρχικά, θα αναπτύξει το ρομποτικό βραχίονα μήκους δύο μέτρων, για να προσδιορίσει με ακρίβεια από πού θα πάρει το δείγμα του. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο γδαρσίματος για να ξύσει το ανώτερο στρώμα του πετρώματος.

Πρόταση: Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Αυτά θα αναλυθούν από τα επιστημονικά όργανα που είναι τοποθετημένα στον πυργίσκο του Perseverance, για τον προσδιορισμό της χημικής και ορυκτής σύνθεσης, και θα αναζητηθεί οργανική ύλη.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS