ΑρχικήrapidalertMicrosoft Windows evolution: Από τα Windows 1.0 στα Windows 11

Microsoft Windows evolution: Από τα Windows 1.0 στα Windows 11

Microsoft Windows evolution: Το γνωστό σε όλους μας λειτουργικό σύστημα Windows μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1985 και από τότε έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις. Σε κάθε νέα έκδοση, η Microsoft προσθέτει νέα χαρακτηριστικά, ανανεώνει την εμφάνιση και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία χρήσης – αυτός, τουλάχιστον, είναι ο στόχος της.

Τί είναι όμως αυτό που έκανε την κάθε έκδοση να ξεχωρίζει; Πόσες εκδόσεις υπάρχουν, και πόσο δημοφιλείς υπήρξαν; Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις βασικότερες εκδόσεις του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος – από τα Windοws 1.0 στα Windows 11 – υπογραμμίζοντας τα χαρακτηριστικά καθεμίας από αυτές.

Microsoft Windows evolution
Microsoft Windows evolution

Windows 1.0 (1985)

Στις 20 Νοεμβρίου του 1985, η Microsoft έθεσε σε κυκλοφορία την πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος, τα Windοws 1.0. Ενώ αρχικά η κωδική ονομασία ήταν «Interface Manager», τελικά επικράτησε η ονομασία «Windοws», επειδή περιέγραφε καλύτερα τα πλαίσια ή “παράθυρα” υπολογιστή που αποτελούν το βασικό στοιχείο του συστήματος.

Τα Windοws 1.0 ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft με γραφικό περιβάλλον, αλλά και η αρχή δικαστικών μαχών με την Apple. Η Microsoft είχε συνεργαστεί με την Apple το 1984, προκειμένου να αναπτύξει εφαρμογές για τον Apple Macintosh. Ο Macintosh 128k ήταν ο πρώτος υπολογιστής μαζικής παραγωγής που ερχόταν με λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον, εικονίδια, και παράθυρα. Όταν, λοιπόν, η Microsoft παρουσίασε το δικό της λειτουργικό σύστημα – τα Windοws 1.0 – με παρόμοια χαρακτηριστικά, το λόγο είχαν οι δικηγόροι. Αυτά τα νομικά ζητήματα ήταν που δεν επέτρεψαν στον Bill Gates να ενσωματώσει χαρακτηριστικά όπως η επικάλυψη παραθύρων και ο κάδος ανακύκλωσης. Ωστόσο, το λειτουργικό σύστημα Windows 1.0 προσέφερε μία πρωτόγνωρη εμπειρία στους χρήστες IBM συμβατών υπολογιστών, που πλέον δεν χρειαζόταν να περιορίζονται στη γραμμή εντολών. Ο χειρισμός των Windows 1.0 γινόταν κατά κύριο λόγο με το ποντίκι, μία συσκευή εισόδου που δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη. Έτσι η Microsoft συμπεριέλαβε το παιχνίδι Reversi, ώστε οι χρήστες να εξοικειωθούν πιο εύκολα στη χρήση του.

Microsoft Windows evolution - Windows 1.0
Microsoft Windows evolution – Windows 1.0

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα θα χρειαζόμασταν οδηγούς για το πώς χρησιμοποιούμε τα Windows χωρίς ποντίκι.

Aρνητικά: Δικτύωση σχεδόν μηδενική και περιορισμένο command-line command set.

Οι σκεπτικιστές αποκαλούσαν το νέο τότε λειτουργικό σύστημα vaporware (ανύπαρκτο προϊόν).

Διαβάστε επίσης: Τα Windows 10 21H2 κυκλοφόρησαν για δοκιμή, αλλά όχι για όλους

Windows 2.0 (1987)

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία των Windows 1.0 και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου του 1987, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windοws 2.0, μία έκδοση που δεν είχε την ίδια επιτυχία με την πρώτη (1.0), λόγω software και hardware περιορισμών. Τα Windows 2.0 ήρθαν με εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας και εκτεταμένη μνήμη. Χάρη στη βελτιωμένη υποστήριξη γραφικών, ο χρήστης μπορούσε να επικαλύπτει παράθυρα, να ελέγχει τη διάταξη της οθόνης και να χρησιμοποιεί συντομεύσεις πληκτρολογίου για την επιτάχυνση της εργασίας. Ένα ακόμη επαναστατικό χαρακτηριστικό των Windows 2.0 ήταν η εισαγωγή του Control Panel, ή αλλιώς Πίνακα Ελέγχου. Εκεί, οι χρήστες έβρισκαν συγκεντρωμένες όλες τις βασικές ρυθμίσεις του συστήματος. Tην πρώτη τους εμφάνιση έκαναν επίσης το Word και το Excel, μαζί με το Aldus PageMaker για Windows, που μέχρι τότε ήταν διαθέσιμο μόνο σε Mac. Ορισμένοι προγραμματιστές software άρχισαν να αναπτύσσουν τα πρώτα τους προγράμματα με βάση τα Windows για αυτήν την έκδοση.

Microsoft Windows evolution - Windows 2.0
Microsoft Windows evolution – Windows 2.0

Το 1988, η Microsoft έγινε η μεγαλύτερη – με βάση τις πωλήσεις – εταιρεία παροχής software. Το ίδιο έτος η Apple κατέθεσε αγωγή εναντίον της Microsoft και της Hewlett-Packard, κατηγορώντας τα Windοws 2.0 για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ενάντια στο GUI της Apple. Ωστόσο, η ένσταση της Apple στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίφθηκε.

Windows 3.0 (1990)

Στις 22 Μαΐου του 1990, η Microsoft ανακοίνωσε την κυκλοφορία των Windοws 3.0 που σύντομα ακολουθήθηκαν από τα Windοws 3.1 το 1992. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, πωλήθηκαν συνολικά 10 εκατομμύρια αντίγραφα και των δύο εκδόσεων μαζί, καθιστώντας τα Windows το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα μέχρι εκείνη την εποχή. Αυτή η μεγάλη επιτυχία οδήγησε τη Microsoft στην αναθεώρηση των σχεδίων της. Το λειτουργικό σύστημα Windows είχε πλέον σημαντικά βελτιωμένη απόδοση, καλύτερη διαχείριση μνήμης, εξελιγμένα γραφικά με 16 χρώματα και βελτιωμένα εικονίδια, ενώ ερχόταν προεγκατεστημένο σε προσωπικούς υπολογιστές. Η εγκατάσταση του Windοws software γινόταν από δισκέτες, οι οποίες αγοράζονταν σε μεγάλες συσκευασίες και συνοδεύονταν από βαριά εγχειρίδια οδηγιών. Με τα Windοws 3.0, η Microsoft εισήγαγε έναν νέο “Διαχειριστή Αρχείων”, τον “Διαχειριστή Προγραμμάτων” κι έναν “Διαχειριστή Εκτύπωσης”. Τα Windοws χρησιμοποιούνταν όλο και περισσότερο στην εργασία και στο σπίτι και περιλάμβαναν πλέον παιχνίδια όπως η Πασιέντζα, οι Κούπες και ο Ναρκαλιευτής.

Αρνητικά: Έλλειψη multimedia και network features.

Microsoft Windows evolution - Windows 3.0
Microsoft Windows evolution – Windows 3.0

Windows 95 (1995)

Στις 15 Αυγούστου του 1995, η Microsoft έθεσε σε κυκλοφορία τα Windοws 95, πουλώντας 7 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στις πέντε πρώτες εβδομάδες. Τα Windοws 95 αποτέλεσαν έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην ιστορία των Windows. Επρόκειτο για την κυκλοφορία προϊόντος της Microsoft με τη μεγαλύτερη διαφήμιση. Στα τηλεοπτικά διαφημιστικά εμφανίζονταν οι Rolling Stones να τραγουδούν το “Start Me Up”, ενώ προβάλλονταν εικόνες του νέου κουμπιού “Έναρξη” (Start). Το δελτίο Τύπου ξεκινούσε με απλά λόγια: «Είναι εδώ». Είναι η εποχή των φαξ/μόντεμ, του email, του νέου ηλεκτρονικού κόσμου, των εντυπωσιακών παιχνιδιών πολυμέσων και του εκπαιδευτικού software. Τα Windοws 95 ήταν γραμμένα σε 32-bit, συνέχισαν να υποστηρίζουν την εκτέλεση εφαρμογών MS-DOS και διέθεταν ενσωματωμένη υποστήριξη Ίντερνετ φέρνοντάς μας τον Internet Explorer, δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο μέσω τηλεφώνου και νέες δυνατότητες Τοποθέτησης και Άμεσης Λειτουργίας που διευκόλυναν την εγκατάσταση hardware και software.  

Windows 95
Microsoft Windows evolution – Windows 95

Την εποχή που κυκλοφόρησαν τα Windοws 95, τα προηγούμενα λειτουργικά συστήματα Windοws και MS-DOS εκτελούνταν περίπου στο 80% των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Τα Windοws 95 αποτελούσαν την αναβάθμιση αυτών των λειτουργικών συστημάτων. Κυκλοφορούσαν σε 12 γλώσσες. Στα Windοws 95 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το μενού “Έναρξη”, η γραμμή εργασιών, τα κουμπιά ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος σε κάθε παράθυρο. Παράλληλα, για πρώτη φορά είδαμε το “plug-n-play”, που επιτρέπει την αναγνώριση μιας συσκευής με τη σύνδεσή της, χωρίς την εγκατάσταση ξεχωριστών οδηγών. Το λειτουργικό σύστημα Windοws 95 είχε αρκετά προβλήματα και κράσαρε συνεχώς, με αποτέλεσμα τη γέννηση των ενημερώσεων του λειτουργικού. Σαφώς δεν λειτουργούσαν όπως σήμερα, αλλά ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Windows 98 (1998) – Τα Windοws εξελίσσονται για εργασία και ψυχαγωγία

Τα Windows 98 τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 25 Ιουνίου του 1998, συνιστώντας την πρώτη έκδοση των Windows που σχεδιάστηκε ειδικά για καταναλωτές. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούνταν ευρέως στην εργασία και στο σπίτι, ενώ εμφανίζονταν Ίντερνετ καφέ όπου υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης. Τα Windοws 98 περιγράφονταν ως λειτουργικό σύστημα με καλύτερη λειτουργία και βελτιωμένες επιδόσεις. Τα Windοws 98 ήταν ουσιαστικά μία μεγάλη αναβάθμιση των 95, και επέτρεπαν τα μεγαλύτερα διαμερίσματα δίσκων, χάρη στο νέο σύστημα αρχείων FAT32. Με τα Windοws 98, ο χρήστης μπορούσε να βρει πληροφορίες πιο εύκολα στον υπολογιστή, αλλά και στο Ίντερνετ. Μεταξύ άλλων, υποστήριζαν μία σειρά από νέες τεχνολογίες όπως AGP, MMX, USB, DVD, και ACPI. Πλέον ο Internet Explorer αποτελούσε μέρος του λειτουργικού, μαζί με το Outlook Express, το Windοws Address Book και το Microsoft Chat.

Windows 98
Microsoft Windows evolution – Windows 98

Επίσης, τα Windows 98 περιείχαν τον NetShow Player, που αντικαταστάθηκε από τον Windows Media Player 6.2 στη δεύτερη έκδοση του λειτουργικού το 1999. Ενημέρωση έλαβε και η Εξερεύνηση των Windοws, με την προσθήκη των κουμπιών πλοήγησης, και την εισαγωγή της γραμμής διευθύνσεων. Για πρώτη φορά είδαμε το Windοws Update, που ειδοποιεί τον χρήστη ότι υπάρχουν ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft εισήγαγε επίσης το Windows Driver Model που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας οδηγών συμβατών με μελλοντικές εκδόσεις των Windοws. Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ήταν η γραμμή γρήγορης εκκίνησης, η οποία επέτρεπε στο χρήστη να εκτελεί προγράμματα χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσει μετάβαση στο μενού “Έναρξη” ή αναζήτηση στην επιφάνεια εργασίας.

Αρνητικά: Η προσαρμογή ήταν ακριβή στην απόδοση του συστήματος.

Δείτε ακόμη: Windows 365: Πρόσβαση στο Windows 10 cloud PC σας από οπουδήποτε

Windows 2000 (2000)

Τα Windows 2000 κυκλοφόρησαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2000, και ήταν μία νέα έκδοση Windows στη γραμμή των NT, στοχεύοντας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παρά τη φουτουριστική τους ονομασία, η πραγματική έκδοση ήταν Windοws 5.0, σε συνέχεια των NT 4.0. Μεταξύ άλλων, τα Windows 2000 είχαν προηγμένες δυνατότητες εκμετάλλευσης δικτύων, κοινής χρήσης συσκευών, και άλλα χαρακτηριστικά χρήσιμα σε εταιρικό περιβάλλον. Το σημαντικότερο στοιχείο τους ήταν η εφαρμογή, για πρώτη φορά, των αυτόματων ενημερώσεων μέσω Ίντερνετ και η υποστήριξη της αδρανοποίησης. Τελικά, αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκαν τα Windοws XP.

Αρνητικά: Τα Windows 2000 ήταν ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα εάν κάποιος διέθετε εφαρμογές που θα μπορούσαν να εκτελεστούν σε αυτό, αν και τα επίπεδα ασφάλειας μερικές φορές καθιστούσαν δύσκολη την εκτέλεση ορισμένων προγραμμάτων.  

Windows 2000
Microsoft Windows evolution – Windows 2000

Windows ME (2000)

Σχεδιασμένα για χρήση σε οικιακούς υπολογιστές, τα Windοws Millennium Edition, ή Windows ME κυκλοφόρησαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2000 ως μία ανανεωμένη έκδοση των Windows 98. Παρείχαν αρκετές βελτιώσεις στις λειτουργίες μουσικής, βίντεο και οικιακής δικτύωσης καθώς και στην αξιοπιστία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Ανάμεσα στις νέες εμφανίσεις ήταν η επαναφορά συστήματος, μια δυνατότητα που μπορεί να επαναφέρει τη ρύθμιση παραμέτρων του software του υπολογιστή σε ημερομηνία ή ώρα προγενέστερη αυτής κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Έρχονταν με ενσωματωμένο τον Internet Explorer 5.5, τον Windows Media player, ενώ είδαμε για πρώτη φορά το Movie Maker. Το MovieMaker παρέχει στους χρήστες τα εργαλεία για ψηφιακή επεξεργασία, αποθήκευση και κοινή χρήση οικιακών βίντεο. Και με τις τεχνολογίες Microsoft Windows Media Player 7, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα εντοπισμού, οργάνωσης και αναπαραγωγής ψηφιακών μέσων.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα Windows ήταν τόσο κακογραμμένο, που αποτύγχανε ακόμη και στην εγκατάστασή του. Πολλοί, μάλιστα, έλεγαν ότι το ME δεν σήμαινε Millennium Edition αλλά Mistake Edition. Παρόλα αυτά, είχε και κάποια καλά. Ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που βασίστηκε στο MS-DOS, και μας έκανε να εκτιμήσουμε την αναμονή μέχρι την κυκλοφορία των XP.

Microsoft - Windows ME
Microsoft Windows evolution – Windows ME

Windows XP (2001)

Τα Windows XP κυκλοφόρησαν στις 25 Οκτωβρίου του 2001 και για πολλούς, ήταν το πιο επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα Windows. Στα Windows XP, η Microsoft ένωσε την τεχνολογία των NT με το φιλικό περιβάλλον χρήσης των υπόλοιπων εκδόσεων του λειτουργικού της. Βασισμένα στον πυρήνα των Windows 2000, τα XP ήταν ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα, με πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης και αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Η πραγματική τους έκδοση ήταν Windows 5.1. Πλέον το plug-n-play λειτουργούσε καλύτερα από ποτέ, τα Windows είχαν ενσωματωμένο εργαλείο διαχείρισης ασύρματων συνδέσεων, ενώ διέθεταν το δικό τους εργαλείο εγγραφής οπτικών δίσκων.

Επίσης, είδαμε για πρώτη φορά το ClearType, που σχεδιάστηκε για να βελτιώνει την ανάγνωση κειμένου σε LCD οθόνες. Μεταξύ άλλων, υπήρχε η αυτόματη εκτέλεση αφαιρούμενων μέσων (όπως CD και USB Flash), αυτόματες ενημερώσεις, και εργαλεία αποκατάστασης. Παράλληλα, το 2005 είδαμε 64-bit εκδόσεις των XP, με τα Windows XP 64-bit Edition, και τα Windows XP Professional x64 Edition. Υπήρξε και μια έκδοση για Tablet PC, αλλά μέχρι και την κυκλοφορία του iPad, κανείς δεν έδινε σημασία στα πρώιμα tablet. Τα Windows XP ήταν το μακροβιότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, με τρία Service Packs, ενώ λάμβανε ενημερώσεις μέχρι το 2014, δηλαδή 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Windows XP
Microsoft Windows evolution – Windows XP

Αρνητικά: Παρά τη βελτίωση ασφαλείας, ήταν επιρρεπές σε malware, καθώς είχε πολλά κενά.

Windows Vista (2007)

Τα Windows Vista κυκλοφόρησαν στις 30 Ιανουαρίου του 2007, αποτελώντας το δεύτερο χειρότερο λειτουργικό σύστημα Windows. Είχαν τον ολοκαίνουριο πυρήνα Windows 6.0, ενώ διέθεταν ένα πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον εργασίας, την όψη γυαλιού, διάφανα στοιχεία και γενικότερα μια εμφάνιση σχεδιασμένη για να εντυπωσιάσει.

Όμως, ήρθαν με αμέτρητα προβλήματα ασυμβατότητας, κενά ασφαλείας και κυρίως τεράστια δίψα για πόρους συστήματος. Η μπάρα των widgets από μόνη της ήθελε μισό GB RAM με το που άνοιγε, χωρίς καν φορτωμένο κάποιο widget. Κατά τα άλλα, μας έφεραν την έκδοση 11 του Windows Media Player, τον Internet Explorer 7, το νέο Windows DVD Maker, το Photo Gallery, και το ολοκαίνουριο εργαλείο anti-spyware, τον Windows Defender. Επίσης, στα Windows Vista είδαμε το User Account Control ή UAC, που βοηθούσε στην ασφάλεια των χρηστών. Λειτουργούσε στο παρασκήνιο, και σχεδόν για οτιδήποτε έκαναν οι χρήστες, ζητούσε πρώτα την άδειά τους, ενοχλώντας τους απεριόριστα.

Τα Windows Vista δεν είχαν εμπορική επιτυχία, ενώ αρκετοί χρήστες παρέμειναν στα Windows XP. Ωστόσο, αρκετά προβλήματα του λειτουργικού διορθώθηκαν με το “Service Pack 1” που βγήκε μόλις 14 μήνες μετά την κυκλοφορία του. Επίσης, η τιμή τους ήταν υψηλή, ενώ μίκρυνε το μέγεθος των κουμπιών ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος, πράγμα που δυσκόλευε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή όσους είχαν προβλήματα όρασης.

Microsoft Windows Vista
Microsoft Windows evolution – Windows Vista

Windows 7 (2009)

Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν στις 22 Οκτωβρίου του 2009, έχοντας παρόμοιο περιβάλλον εργασίας με τα Vista, αλλά πιο ελαφρύ, τόσο στο μάτι όσο και στις απαιτήσεις συστήματος. Στόχος της Micrοsoft ήταν να αυξήσει τις επιδόσεις των Windows, και τα κατάφερε. Τα Windows 7 ήταν ό,τι και τα Vista, αλλά πιο σταθερά, πιο ασφαλή, πιο γρήγορα, και με καλύτερη συμβατότητα. Επίσης, υποστήριζαν εικονικούς οπτικούς δίσκους σε μορφή ISO, είχαν μία νέα βελτιωμένη έκδοση του Windows Media Center, και το νέο Aero Snap που επέτρεπε την τοποθέτηση των παραθύρων στις πλευρές της οθόνης. Πολλοί χρήστες αντικατέστησαν τα XP με το λειτουργικό σύστημα Windows 7.

Αρνητικά: Υψηλότερες απαιτήσεις hardware από Windows XP. Δεν υπήρχε επιλογή “In Place” upgrade από τα Windows XP στα Windows 7.

Windοws 7
Microsoft Windows evolution – Windοws 7

Windows 8 (2012)

Στοχεύοντας το μέλλον, η Microsoft επανασχεδίασε το λειτουργικό της σύστημα σε επίπεδο εμφάνισης, αν και ο πυρήνας ήταν ένα μόνο βήμα πάνω από τα Windows 7, στην έκδοση 6.2. Τα Windows 8 δανείστηκαν το Metro UI των Windows Mobile 7, και σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να είναι συμβατά με οθόνες αφής. Κυκλοφόρησαν στις 26 Οκτωβρίου του 2012, και αντί για το κλασικό μενού της έναρξης, είχαν τη “Start Screen”. Εδώ οι χρήστες έβρισκαν tiles που ήταν είτε συντομεύσεις προγραμμάτων, είτε live tiles που έδειχναν πληροφορίες. Το λειτουργικό σύστημα Windows 8 ήταν σαφώς γρηγορότερο από τους προκατόχους του. Επίσης, υποστήριζε τις ιδιαίτερα πιο γρήγορες USB 3.0 συσκευές χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστή εγκατάσταση driver όπως στα προηγούμενα Windows. Στο νεοφερμένο Windows Store οι χρήστες θα έβρισκαν ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές, που τρέχουν σε πλήρη οθόνη. Παρόλα αυτά, οι χρήστες μπορούσαν ακόμη να εγκαθιστούν συμβατικές εφαρμογές.

Η ριζική αλλαγή στο λειτουργικό της Microsoft δεν άρεσε σε όλους. Η εταιρεία προσπάθησε να ισορροπήσει την κατάσταση κάπου μεταξύ οθονών αφής και παραδοσιακής χρήσης. Δυστυχώς δεν τα πήγε και τόσο καλά. Γενικότερα, τα Windows 8 εισήγαγαν βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετές ώστε οι χρήστες να εγκαταλείψουν τα Windows 7.

Αρνητικά: Έλλειψη συγκεκριμένης ταξινόμησης εικονιδίων, μη βολικό interface για όσους είχαν laptops ή άλλες συσκευές που απαιτούν τη χρήση ποντικιού. Επικάλυψη των Metro και Aero User Interface. Το Metro Interface δούλευε καλά σε tablets, αλλά το User Interface δεν ήταν πολύ συμβατό σε desktop.

Πρόταση: Windows 11: Πώς να ελέγξετε αν το PC σας μπορεί να εκτελέσει το νέο OS

Microsoft - Windοws 8
Microsoft Windows evolution – Windοws 8

Windows 10 (2015)

Τα Windows 10, που κυκλοφόρησαν στις 29 Ιουλίου του 2015, έχουν διχάσει τους χρήστες όσο λίγες εκδόσεις των Windows. Εκ πρώτης όψεως, επρόκειτο για μια σαφώς βελτιωμένη έκδοση, ειδικά μετά τις αποτυχημένες σχεδιαστικές καινοτομίες των Windows 8/8.1. Στα Windows 10 επανήλθε το μενού “Έναρξη” αισθητά βελτιωμένο, και με περισσότερες δυνατότητες. Είχαν καλύτερη συμβατότητα με τις νέες συσκευές  και ενσωματώνουν το DirectX 12 για παιχνίδια. Επίσης, η Microsoft ενσωμάτωσε τον Microsoft Edge browser, τον διάδοχο του Internet Explorer. Παράλληλα, η εταιρεία έδωσε την επιλογή ρύθμισης του λειτουργικού συστήματος για χρήση σε tablet, προσαρμόζοντας το περιβάλλον για χρήση κυρίως με οθόνες αφής. Στόχος ήταν ο χρήστης να έχει μια ενιαία εμπειρία χρήσης ανάμεσα σε υπολογιστή, tablet, και smartphone με το Windows Phone. Ασχέτως αν τελικά το Windows Phone απέτυχε παταγωδώς και έχει πρακτικά εξαφανιστεί από την αγορά.

Η Microsoft, θέλοντας να προωθήσει όσο γινόταν περισσότερο τα Windows 10, επέτρεψε τη δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7 και Windows 8.1.

Windοws 10
Microsoft Windows evolution – Windοws 10

Όμως, μαζί με τα πολυάριθμα θετικά, ήρθαν και αρκετά αρνητικά. Ένα μεγάλο «αγκάθι» για πολλούς χρήστες στα Windows 10, ήταν ο βαθμός που η Microsoft παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του χρήστη και τα προσωπικά του δεδομένα. Επίσης σε μεγάλο μέρος του κοινού δεν άρεσε η υποχρεωτική φύση του Windows update, πόσο μάλλον το γεγονός πως «έκλεβε» μέρος από τη σύνδεση των χρηστών στο Ίντερνετ.

Μάλιστα, ένας εξοργισμένος καταναλωτής προχώρησε ακόμη και σε μήνυση κατά της Microsoft για την αυθαίρετη αναβάθμιση και κέρδισε τη δίκη.

Η Microsoft έχει απαντήσει δημόσια για το θέμα ιδιωτικότητας των Windows 10, ισχυριζόμενη πως τα στοιχεία είναι ανώνυμα, ενώ στόχος δεν ήταν η παρακολούθηση του χρήστη, αλλά μόνο η βελτίωση των υπηρεσιών.

Windows 11 (2021)

Πρόσφατα, η Microsoft παρουσίασε, στο event “What’s next for Windows“, τα Windows 11 και όλα τα νέα χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τον σχεδιασμό με τον οποίο θα έρθει το νέο λειτουργικό της σύστημα. Αν και το αρχικό σχέδιο που είχε ανακοινώσει πριν μερικά χρόνια η εταιρεία ήταν πως τα Windows 10 θα ήταν το τελευταίο λειτουργικό σύστημα, τα πράγματα άλλαξαν με την παρουσίαση των Windows 11. Το νέο λειτουργικό σύστημα είναι αρχικά διαθέσιμο για δοκιμαστική χρήση, ενώ θα κυκλοφορήσει επίσημα μέσα στο φθινόπωρο του 2021. Μέχρι στιγμής, τα Windows 11 περιλαμβάνουν ένα ολοκαίνουργιο περιβάλλον χρήσης, περισσότερες επιλογές για την διαμόρφωση του σχεδιασμού, καινούργια εικονίδια, νέο σχεδιασμό για το σύστημα διαχείρισης αρχείων, καθώς και ένα ολοκαίνουργιο μενού.

Microsoft Windows evolution - Windows 11
Microsoft Windows evolution – Windows 11

Επιπλέον, όλες οι προεγκατεστημένες εφαρμογές θα έχουν επίσης ανανεωμένο σχεδιασμό και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων του Ημερολογίου, του Καιρού και των Ειδήσεων. Παρέχεται επίσης νέο System Tray με αλλαγμένο σχεδιασμό στις Ειδοποιήσεις και τις Γρήγορες ενέργειες.

Τα Windows 11 έρχονται επίσης με βελτιωμένο ήχο και ανανεωμένες ρυθμίσεις, με πιο fluid σχεδιασμό και εμφάνιση που θα λατρέψουν εκατομμύρια χρήστες, ενώ αναμένεται να έρθουν μαζί με ένα ολοκαίνουργιο και αρκετά αλλαγμένο και βελτιωμένο Microsoft Store.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού συστήματος.

Νέος Σχεδιασμός

Ο νέος σχεδιασμός των Windows 11 έχει απλοποιηθεί και είναι ιδανικός για να εμψυχώσει την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα των χρηστών. Είναι μοντέρνος, φρέσκος, καθαρός και πανέμορφος. Από το νέο μενού της Έναρξης έως και τα εικονίδια, ο ήχος και οι γραμματοσειρές, όλα έχουν αλλάξει, με κύριο στόχο την απλότητα και την ευκολία χρήσης.

Με την πρώτη κιόλας ματιά στο νέο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, μπορούμε να παρατηρήσουμε τις ομοιότητες που έχει με τα Windows 10X. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Microsoft εμπνεύστηκε τον σχεδιασμό και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά από την Windows 10X έκδοση, η οποία ακυρώθηκε το 2021. Η Microsoft προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να μετατρέψει ολόκληρο τον σχεδιασμό του λειτουργικού της συστήματος στο Fluent Design της, και ενώ δεν κατάφερε να τον ολοκληρώσει στην 10η έκδοση, φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στα Windows 11.

Windοws 11
Windοws 11

Ο νέος fluent σχεδιασμός θα είναι διαθέσιμος σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων στην εφαρμογή των Ρυθμίσεων, στον File Manager, στις επιλογές και τα παράθυρα, στο μενού, στις ειδοποιήσεις και σε κάθε άλλο σχεδιαστικό κομμάτι των Windows 11.

Το μενού της έναρξης θα μπορεί επίσης να κεντραριστεί στο κέντρο, που απ’ ότι φαίνεται η εταιρεία θα το κρατάει έτσι ως προεπιλογή, ενώ οι χρήστες θα έχουν επίσης την δυνατότητα να το μεταφέρουν σε διαφορετικό σημείο.

Η εταιρεία ξεκίνησε να παρέχει επίσης περισσότερους τρόπους για να αλλάζουν οι χρήστες τον σχεδιασμό του λειτουργικού συστήματος, παρέχοντας ορισμένα έτοιμα θέματα τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν με μόλις ένα κλικ. Αν και αυτοί οι σχεδιασμοί δεν παρέχουν μεγάλες αλλαγές μεταξύ τους, ίσως δούμε την εταιρεία να τους εξελίσσει περισσότερο.

Microsoft Store και Android εφαρμογές

Το νέο Microsoft Store είναι μια έκδοση που ήρθε για να φέρει την επανάσταση στα προγράμματα και τις εφαρμογές. Συγκεκριμένα, θα φιλοξενεί έως και Win32 προγράμματα, πράγμα που σημαίνει πως μέσα στα ερχόμενα χρόνια, το Store της εταιρείας πιθανότητα να φιλοξενεί όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα, όπως συμβαίνει και με το MacOS και Linux.

Φυσικά, έρχεται με ανανεωμένο σχεδιασμό που παρέχει μια πλήρης Fluent εμπειρία. Η εταιρεία θα επιτρέπει επίσης στους προγραμματιστές των εφαρμογών να χρησιμοποιούν τα δικά τους δίκτυα παράδοσης περιεχομένου, φιλοξενώντας έτσι τις εφαρμογές και παρέχοντας τις ενημερώσεις γι‘αυτές χωρίς την απαίτηση να παρέχονται αποκλειστικά από το Microsoft Store.

Στο νέο Microsoft Store των Windοws 11, η εταιρεία θα προσθέσει και μερικές από τις γνωστότερες εφαρμογές της, συμπεριλαμβανομένων των Teams, Office, Edge και Visual Studio. Αυτό συμβαίνει μετά τις αλλαγές που έκανε στην Πολιτική του Store της, η οποία επιτρέπει Win32 προγράμματα.

Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης πως η Amazon θα φέρει, στο Microsoft Store, Android εφαρμογές, οι οποίες θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα και ακριβώς σαν να ήταν native εφαρμογές. Και ενώ οι εφαρμογές της Amazon δεν θα υποστηρίζουν το Google Play, το μελλοντικό σχέδιο είναι να αποκτήσει το Microsoft Store όσο το δυνατόν πιο πολλές Android εφαρμογές γίνεται.

Windοws 11
Windοws 11

Chat από το Microsoft Teams

Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό που δυστυχώς δεν κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών αλλά και των προγραμματιστών στα Windοws 10, ήταν η μπάρα με τις επαφές. Η Microsoft θέλησε όχι απλά να βελτιώσει αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά να το κάνει και ακόμα πιο χρήσιμο. Έχοντας αυτά κατά νου, η εταιρεία παρουσιάζει το Chat από το Microsoft Teams, μια συνομιλία την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι χρήστες για να πραγματοποιούν κλήσεις και βίντεο κλήσεις με τις επαφές τους, καθώς επίσης και να ανταλλάσσουν γρήγορα και εύκολα μηνύματα.

Το Chat από το Microsoft Teams θα έρχεται προεγκατεστημένο με κάθε έκδοση των Windοws 11 και θα λειτουργεί και με άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως το Android και το iOS.

Windοws 11
Windοws 11

Gaming

Αν είστε gamers, τότε η Microsoft ισχυρίζεται πως τα Windοws 11 έχουν σχεδιαστεί για εσάς. Σύμφωνα με την εταιρεία, το gaming υπήρξε ανέκαθεν θεμελιώδης στοιχείο του λειτουργικού συστήματος και έτσι, η νέα έκδοση θα είναι πλήρως βελτιστοποιημένη για να παρέχει μια καταπληκτική εμπειρία gaming.

Τα Windows 11 θα «ξεκλειδώσουν» το πλήρες δυναμικό σε όλη την τελευταίας γενιάς gaming τεχνολογία, παρέχοντας δυνατότητες όπως το DirectX 12 Ultimate, το οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει γραφικά και high frame rates σε υψηλά επίπεδα. Το DirectStorage θα παρέχει επίσης γρηγορότερους χρόνους φόρτωσης στα games και περισσότερες λεπτομέρειες στα γραφικά. Επιπλέον, το νέο λειτουργικό θα έρθει με το αυτόματο HDR για πιο vivid χρώματα και καλύτερη εμπειρία σε HDR οθόνες.

Ίσως τα καλύτερα νέα είναι πως τα Windοws 11 θα είναι συμβατά με όλα τα υπάρχοντα games, οπότε οι βελτιστοποιήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι προγραμματιστές θα είναι όλες μελλοντικές και προς το καλύτερο.

Windοws 11
Windοws 11

Διαθεσιμότητα και συμβατότητα με υπολογιστές

Τα Windοws 11 θα παρέχονται ως μια δωρεάν αναβάθμιση για τους χρήστες των Windows 10, εφόσον φυσικά το σύστημα τους είναι συμβατό με τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέφερε και τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος:

  • Έναν μοντέρνο 64-bit επεξεργαστή
  • 1Ghz clock speed
  • 2 cores
  • 64GB drive
  • 4GB RAM
  • UEFI, ικανότητα για Secure Book και TPM 2.0
  • 9-ινστών οθόνη με τουλάχιστον 1366×768 ανάλυση
  • DirectX 12 συμβατά γραφικά / WDDM 2.x

Οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος για τα Windοws 11 φέρνουν το τέλος των 32-bit εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως ένας υπολογιστής ή ένα laptop, για να είναι συμβατά, θα πρέπει να έχουν έναν σχετικά μοντέρνο επεξεργαστή 64-bit και τουλάχιστον 4GB διαθέσιμης μνήμης RAM.

Windοws 11
Windοws 11

Παρόλο που δεν θα υπάρχει 32-bit έκδοση των Windows 11, το λειτουργικό θα είναι πλήρως συμβατό με 32-bit εφαρμογές.

Τί θα απογίνουν τα Windοws 10;

Όπως και κάθε άλλη παλαιότερη έκδοση των Windοws, έτσι και τα πολυαγαπημένα Windοws 10 θα σταματήσουν να ενημερώνονται και να παρέχεται τεχνική υποστήριξη από την Microsoft γι‘ αυτά στις 14 Οκτωβρίου του 2025. Σε αυτή την ημερομηνία, συμπληρώνονται τα 10 χρόνια ζωής των Windows 10.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS