ΑρχικήsecurityiCloud και WhatsApp: Πως μπορούν να σας παγιδέψουν για παιδική πορνογραφία;

iCloud και WhatsApp: Πως μπορούν να σας παγιδέψουν για παιδική πορνογραφία;

Ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με το νέο scanning tool της Apple που θα σαρώνει τις φωτογραφίες του iCloud χρηστών για τον εντοπισμό CSAM (Child Sexual Abuse Material) περιεχομένου, ότι μπορεί κάποιος επιτήδειος να σας στείλει υλικό παιδικής πορνογραφίας στο WhatsApp και να σας παγιδέψει!

Η Apple σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα ξεκινήσει τη σάρωση φωτογραφικών που είναι αποθηκευμένες στο iCloud με σκοπό να εντοπίσει περιεχόμενο που αφορά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Δείτε Ακόμα: Apple “Οι κυβερνήσεις δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο iCloud σας”

iCloud παιδική πορνογραφία: Πως θα σας παγιδέψουν για παιδική πορνογραφία μέσω WhatsApp;

Το νέο scanning tool της Apple, που ονομάζεται neuralMatch, θα σαρώσει εικόνες προτού μεταφορτωθούν στον διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης iCloud Photos της εταιρείας, συγκρίνοντάς τις με μια βάση δεδομένων γνωστών εικόνων κακοποίησης παιδιών. Εάν επισημανθεί ένα αρκετά ισχυρό ταίριασμα, τότε το προσωπικό της Apple θα μπορεί να ελέγξει με μη αυτόματο τρόπο τις αναφερόμενες εικόνες και, εάν επιβεβαιωθεί η κακοποίηση παιδιών, ο λογαριασμός του χρήστη θα απενεργοποιηθεί και θα ειδοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Εξαφανισμένων και Εκμεταλλευόμενων Παιδιών (NCMEC).

Δείτε Ακόμα: Telegram Πώς να μετακινήσετε ή να κάνετε backup των secret chats σε Android;

Με την δημοσίευση του νέου project ακολούθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εκατοντάδες διαμαρτυρίες και δεν ήταν λίγες οι εταιρείες, πρόσωπα υψηλού κύρους αλλά και απλοί χρήστες που εξέφρασαν τις δικές τους ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση της ασφάλειας και του ιδιωτικού απορρήτου. Πολλοί ήταν μάλιστα εκείνοι που θεώρησαν λανθασμένη την συγκεκριμένη στρατηγική κίνηση της Apple η οποία έχει βασίσει όλο το brand management και το marketing της πάνω στην γενική φιλοσοφία ότι η εταιρεία σέβεται την ιδιωτικότητα των πελατών της και είναι ο κατασκευαστής με την μεγαλύτερη ασφάλεια συσκευών.

Δείτε Ακόμα: Patch Tuesday Αύγουστος 2021 Fixed 44 ευπάθειες και το Print Spooler

Μεταξύ των προβληματισμένων ανθρώπων, βρίσκεται και ο διάσημος ειδικός ασφαλείας Kevin Beaumont, οποίος κατά καιρούς έχει εντοπίσει και έχει ρίξει φως σε δεκάδες ευπάθειες ασφαλείας σε συστήματα και συσκευές, ενώ ιδιαίτερη συμπάθεια φαίνεται να δείχνει στο Twitter μέσω του οποίου φροντίζει να ενημερώνει τους χρήστες για σημαντικά ζητήματα ασφαλείας.

Ο Kevin Beaumont, σε πρόσφατο tweet του αναφέρεται στο νέο iCloud scanning feature της Apple αποτυπώνοντας την εξής ανησυχία:

Apple iCloud παιδική πορνογραφία WhatsApp: Screenshot Kevin Beaumont’s tweet

«Σχετικά με την νέα CSAM iCloud λειτουργία της Apple δεν έχουμε σκεφτεί ένα πράγμα: Το WhatsApp αποθηκεύει αυτόματα τις ληφθείσες εικόνες στις Φωτογραφίες iCloud της συσκευής μας. Οποιοσδήποτε μπορεί να σας στείλει WhatsApp. Αν σας στέλνει κάποιος μια φωτογραφία με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών; Η Apple το βλέπει στις φωτογραφίες σας και ενημερώνει τις αρχές επιβολής του νόμου.»

Ο ειδικός ασφαλείας συνέχισε τονίζοντας ότι δεν τάσσεται υπέρ ή κατά της σάρωσης iCloud για CSAM (Child Sexual Abuse Material), απλά δεν μπορεί παρά να επισημάνει το εξής απλό, ότι το WhatsApp διαθέτει προεπιλεγμένη ρύθμιση αποθήκευσης των ληφθέντων φωτογραφιών στις εικόνες της συσκευής με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος κακόβουλος χρήστης να σας παγιδέψει εύκολα για παιδική πορνογραφία.

Δείτε Ακόμα: Email Confidential Πώς να προστατεύσετε εμπιστευτικές πληροφορίες

Την ανησυχία του Beaumont φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί ακόμα χρήστες του Twitter καθώς η Apple δεν έχει αναφερθεί ακόμα σε τρόπους με τους οποίους θα προστατέψει τους χρήστες από πιθανές απάτες ή σκόπιμες παγίδες. Το να δίνεις την δυνατότητα δε έναν hacker ή κακόβουλο χρήστη να παγιδεύει τους απλούς χρήστες με εικόνες παιδικής πορνογραφίας είναι ένα από τα ύψιστα κενά σφαλείας που μπορεί να δημιουργήσει η ίδια η εταιρεία στα συστήματά της.

Η Apple οφείλει να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις και να δημοσιεύσει μια λεπτομερή ανάλυση για το πως θα διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των χρηστών αλλά και την ασφάλεια τους ως πολίτες καθώς αν “hackers” (δεν θα χρειάζεται καν να έχει κάποιος τεχνικές γνώσεις για να παγιδέψει έναν χρήστη) εκμεταλλευτούν προς προσωπικό όφελος το νέο scanning feature η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου και οι απώλειες θα είναι δραματικές.

Δείτε Ακόμα: Η μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων από χάκερς! Χάθηκαν 600 εκατ.

Πως να μην αποθηκεύονται οι ληφθείσες φωτογραφίες από WhatsApp στο Apple iCloud σας;

Μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση από την Apple σχετικά με το ζήτημα ασφαλείας μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας με τον εξής τρόπο:

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του WhatsApp και στο Privacy.
  • Στη συνέχεια πηγαίνετε στα groups και επιλέγετε στο “Who can add me to groups” > MY CONTACTS
iCloud scanning παιδική πορνογραφία : Πως θα σας παγιδέψουν για παιδική πορνογραφία μέσω WhatsApp; WhatsApp παιδική πορνογραφία
  • Επιστρέψτε στις Ρυθμίσεις και πηγαίνετε, αυτή τη φορά, στο CHATS και απενεργοποιείτε το “Save to camera roll”
iCloud scanning WhatsApp παιδική πορνογραφία

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια επίσημη απάντηση από την Apple.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS