ΑρχικήinetYouTube Αλγόριθμος: Προτείνει βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας

YouTube Αλγόριθμος: Προτείνει βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας

Έρευνα που πραγματοποίησε η Mozilla δείχνει ότι ο αλγόριθμος του YouTube προτείνει βίντεο που οι θεατές εύχονται, εκ των υστέρων, να μην είχαν δει, ενώ, κατά καιρούς, προτρέπει τους χρήστες να παρακολουθήσουν βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας σχετικά με ακατάλληλο περιεχόμενο.

Η Mozilla ζήτησε από τους χρήστες του Firefox browser να εγκαταστήσουν μια επέκταση browser με την ονομασία “RegretsReporter”, η οποία παρακολουθούσε τα YouTube βίντεο που έβλεπαν και τους ρωτούσε αν λυπούνται που παρακολούθησαν το καθένα από αυτά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2020 και Μαΐου 2021, 37.380 χρήστες επεσήμαναν 3.362 βίντεο που είχαν παρακολουθήσει ως «δυσάρεστα» (regrettable) – ένα ποσοστό δηλαδή περίπου του 1% όλων αυτών που παρακολούθησαν. Οι αναφορές για τέτοια βίντεο ήταν υψηλότερες στη Βραζιλία, με περίπου 22 βίντεο ανά 10.000 προβολές να καταγράφονται ως «δυσάρεστα».

Διαβάστε επίσης: ASMR Videos: Τι είναι το νέο digital trend του YouTube;

YouTube Αλγόριθμος βίντεο πολιτικές
YouTube Αλγόριθμος: Προτείνει βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας

Στη συνέχεια, οι ερευνητές της Moziila παρακολούθησαν τα αναφερόμενα βίντεο και τα έλεγξαν σύμφωνα με τις οδηγίες περιεχομένου του YouTube. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, διαπίστωσαν ότι το 12,2% των βίντεο που αναφέρθηκαν, είτε δεν έπρεπε να υπάρχουν καν στο YouTube είτε δεν θα έπρεπε να προτείνονται μέσω του αλγορίθμου του, επισημαίνουν οι ερευνητές της εταιρείας.

Επιπλέον, περίπου το 1/5 των βίντεο που αναφέρθηκαν, εμπίπτει σε αυτό που οι κανόνες του YouTube χαρακτηρίζουν ως «παραπληροφόρηση» και άλλο ένα 12% διέδιδε παραπληροφόρηση για την πανδημία του COVID-19, πρόσθεσαν οι ερευνητές. Άλλα ζητήματα που επισημάνθηκαν στην εν λόγω έρευνα, αφορούσαν βίαιο ή γραφικό περιεχόμενο καθώς και ρητορική μίσους που προωθούσε η δημοφιλής πλατφόρμα.

Η Brandi Guerkink από τη Mozilla της Γερμανίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Μερικά από τα ευρήματά μας, εάν κλιμακωθούν και φτάσουν το μέγεθος της βάσης χρηστών του YouTube, μπορούν να θέσουν σημαντικά ερωτήματα και αυτό θα ήταν πραγματικά ανησυχητικό. Αυτό που βρήκαμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.»

Δείτε ακόμη: Μήπως ο αλγόριθμος του TikTok προωθεί τον εξτρεμισμό;

Τα περισσότερα από τα αμφιλεγόμενα βίντεο εμφανίζονταν στους χρήστες μέσω του αλγορίθμου του YouTube, ο οποίος προτείνει βίντεο από κανάλια που ένας χρήστης ενδέχεται να μην ακολουθεί ή να μην έχει αναζητήσει ποτέ.

Σύμφωνα με αναφορές, τα βίντεο στα οποία δεν χρησιμοποιούταν η αγγλική γλώσσα ήταν 60% πιο πιθανό να αναφερθούν ως «δυσάρεστα», κάτι που οι ερευνητές θεωρούν πως οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλγόριθμοι του YouTube εκπαιδεύονται κυρίως σε βίντεο αγγλικής γλώσσας.

YouTube Αλγόριθμος βίντεο πολιτικές
YouTube Αλγόριθμος: Προτείνει βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας

Ο Savvas Zannettou από το Max Planck Institute for Informatics της Γερμανίας επεσήμανε τα εξής: «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής των αποφάσεων εποπτείας ανά χώρα και διαβεβαίωσης ότι το YouTube διαθέτει ειδικούς συντονιστές που γνωρίζουν τί συμβαίνει σε κάθε χώρα.»

Πρόταση: WhatsApp: Σύντομα οι χρήστες θα στέλνουν βίντεο υψηλής ποιότητας

Επιπλέον, η Guerkink σημείωσε ότι η έλλειψη διαφάνειας του YouTube σχετικά με τον αλγόριθμό του είναι «απαράδεκτη», ειδικά μετά από χρόνια έρευνας που έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό του στην κοινωνία.

Από την άλλη μεριά, ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε τα εξής: «Στόχος του συστήματος προτάσεών μας είναι να συνδέει τους θεατές με το περιεχόμενο που τους αρέσει και σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, προτείνονται περισσότερα από 200 εκατομμύρια βίντεο μόνο στην αρχική σελίδα». Η εταιρεία πρόσθεσε ακόμη ότι έκανε αλλαγές στο σύστημα προτάσεών της πέρυσι, με τις οποίες μειώθηκε το «οριακό περιεχόμενο» σε λιγότερο από το 1% των βίντεο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS