Η NASA ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα δύο νέες αποστολές στην Αφροδίτη. Τώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοινώνει, επίσης, τα δικά του σχέδια για την αποστολή του σκάφους EnVision στον κοντινότερο στη Γη πλανήτη.
Μάθετε περισσότερα: NASA: Ξανά στην Αφροδίτη μετά από 30 χρόνια με δύο νέες αποστολές
Η Αφροδίτη έχει ονομαστεί και αδελφός πλανήτης ή δίδυμος πλανήτης της Γης, αλλά η Γη είναι ένα μέρος φιλικό προς την ανθρώπινη ζωή, με νερό, ενώ η Αφροδίτη έχει μια ατμόσφαιρα που αποτελείται κατά 96,5% από διοξείδιο του άνθρακα και κατά 3,5% από άζωτο. Το βασικό συστατικό των νεφώσεων πάνω από το στρώμα του διοξειδίου του άνθρακα, είναι θειικό οξύ και η θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή. Το EnVision θα παρέχει “μια ολιστική εικόνα του πλανήτη από τον εσωτερικό του πυρήνα έως την ανώτερη ατμόσφαιρα για να καθορίσει πώς και γιατί η Αφροδίτη και η Γη εξελίχθηκαν τόσο διαφορετικά“.
O ESA δεν θα είναι εντελώς μόνος του σε αυτή την αποστολή. Η NASA θα είναι συνεργάτης και θα παρέχει ένα όργανο ραντάρ που ονομάζεται Vensar για να κάνει μετρήσεις υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του πλανήτη. Το EnVision θα παρακολουθεί, επίσης, τα ατμοσφαιρικά αέρια, θα αναλύει τη σύνθεση της επιφάνειας και θα αναζητά σημάδια ενεργών ηφαιστείων.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Δείτε επίσης: Δημοσιεύτηκε μια νέα εκπληκτική εικόνα του πλανήτη Αφροδίτη
Οι ειδικοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ιδίως μετά από μια δημοσίευση του 2020, σύμφωνα με την οποία το αέριο φωσφίνη, το οποίο μερικές φορές έχει βιολογική προέλευση, μπορεί να υπάρχει στα σύννεφα του πλανήτη. Ένα άλλο διαστημικό σκάφος, το BepiColombo, με κατεύθυνση προς τον Ερμή, σταμάτησε για να κάνει κάποιες μετρήσεις στην Αφροδίτη στα τέλη του 2020. Οι ερευνητές αναρωτιούνται αν η Αφροδίτη κάποτε ήταν κατοικήσιμη, ή αν μπορεί να φιλοξενήσει κάποια μορφή μικροβιακής ζωής τώρα.
Οι αποστολές της NASA στην Αφροδίτη θα ξεκινήσουν πιθανότατα το 2028-2030, ενώ ο ESA σχεδιάζει να στείλει το EnVision στον πλανήτη τις αρχές του 2030.
“Μαζί με τις πρόσφατα ανακοινωμένες αποστολές υπό την ηγεσία της NASA, θα έχουμε ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα σε αυτόν τον αινιγματικό πλανήτη μέχρι την επόμενη δεκαετία“, δήλωσε ο διευθυντής επιστημών του ESA, Günther Hasinger, την Πέμπτη.
Δείτε επίσης: Το Solar Orbiter κατέγραψε την θέα της Αφροδίτης, της Γης και του Άρη
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η NASA και ο ESA που θέλουν να εξερευνήσουν την Αφροδίτη. Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος, JAXA, έχει στείλει εδώ και πολύ καιρό ένα διαστημικό σκάφος για να μελετήσει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.
Πηγή: CNET