ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΓιγάντιο αστέρι κρύβεται πίσω από άγνωστο αντικείμενο και επανεμφανίζεται μετά από καιρό

Γιγάντιο αστέρι κρύβεται πίσω από άγνωστο αντικείμενο και επανεμφανίζεται μετά από καιρό

Αστρονόμοι παρατήρησαν ένα γιγάντιο αστέρι, περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

γιγάντιο αστέρι

Σε μια περίοδο περίπου 200 ημερών, αστρονόμοι στη Χιλή παρακολούθησαν, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA, τη σημαντική μείωση της φωτεινότητας του αστεριού και την επανεμφάνισή του. Η ομάδα πιστεύει ότι ένα μεγάλο αντικείμενο, σε τροχιά γύρω από το γιγάντιο αστέρι, το έκρυψε για λίγο από τη Γη. Ωστόσο, οι αστρονόμοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι ακριβώς ήταν αυτό το αντικείμενο που κάλυψε το αστέρι. Το φαινόμενο ονομάστηκε VVV-WIT-08.

Δείτε επίσης: NASA: Νέες εικόνες από το Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος

Είναι εκπληκτικό. Μόλις παρατηρήσαμε ένα σκοτεινό και μεγάλο αντικείμενο να περνάει ανάμεσα σε εμάς και το μακρινό αστέρι και μπορούμε να υποθέσουμε μόνο ποια είναι η προέλευσή του“, δήλωσε ο Sergey Koposov, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, προτείνει μερικές υποθέσεις για το τι συνέβη, αλλά η προσωρινή εξαφάνιση και επανεμφάνιση του αστεριού δεν φαίνεται να οφείλεται σε εγγενή χαρακτηριστικά του. Καλύφθηκε από κάτι άλλο.

Το VVV-WIT-08 ανακαλύφθηκε από το VISTA Variables in the Via Lactea survey, ένα project που χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο VISTA στη Χιλή. Το ακρωνύμιο WIT σημαίνει “What is this?” και χρησιμοποιείται όταν οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι για το λόγο για τον οποίο αυτά τα γιγάντια αστέρια μπορεί να αναβοσβήνουν.

Δείτε επίσης: Πώς να τραβήξετε καλές φωτογραφίες του φεγγαριού με το κινητό σας

Στο παρελθόν, έχουν ανακαλυφθεί πολλά WIT αντικείμενα και έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις: κβάζαρς, συγκρούσεις αστεριών και novas. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο φαινόμενο, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι κάτι άλλο έχει περάσει μπροστά από το αστέρι, προκαλώντας την προσωρινή εξαφάνισή του.

Σκέφτηκαν διάφορα αντικείμενα, αποκλείοντας την πιθανότητα ενός τυχαίου αντικειμένου που περιπλανιέται στο διάστημα και περνά μπροστά από το αστέρι. Ωστόσο, η ομάδα λέει ότι ένα σύννεφο σκόνης, γύρω από μια μαύρη τρύπα, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή αιτία.

Επίσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το VVV-WIT-08 μπορεί να ανήκει σε μια νέα κατηγορία “blinking giant binary star system”, όπου ένα γιγάντιο αστέρι κρύβεται μία φορά κάθε λίγες δεκαετίες από έναν άλλο αντικείμενο. Το αντικείμενο αυτό, που μπορεί να είναι ένα άλλο αστέρι ή ένας πλανήτης, περιβάλλεται από έναν αδιαφανή δίσκο, ο οποίος καλύπτει το γιγάντιο αστέρι, αναγκάζοντάς τον να εξαφανιστεί και να επανεμφανιστεί στον ουρανό.

Δείτε επίσης: Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Η ομάδα έχει, επίσης, εντοπίσει δύο άλλα αντίστοιχα φαινόμενα, το VVV-WIT-10 και το VVV-WIT-11, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς τους “γίγαντες που αναβοσβήνουν”.

Ο Leigh Smith, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Cambridge και πρώτος συγγραφέας της μελέτης είπε ότι υπάρχουν σίγουρα και άλλα τέτοια αστέρια, αλλά η πρόκληση είναι να βρεθούν τα αντικείμενα που τα κάνουν να εξαφανίζονται.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS