ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΠόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι του Jeff Bezos στο διάστημα

Πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι του Jeff Bezos στο διάστημα

Ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, έχει πάρει τη γενναία απόφαση να κάνει ένα ταξίδι 11 λεπτών στο διάστημα.

Jeff Bezos διάστημα

Δείτε επίσης: Ο Jeff Bezos τον Ιούλιο θα ταξιδέψει στο διάστημα μαζί με τον αδερφό του

Η διαστημική εταιρεία που ίδρυσε ο ίδιος, η Blue Origin έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, σχεδιάζοντας τον πύραυλο New Shepard, ο οποίος έχει περάσει από μία σειρά επιτυχημένων δοκιμών.

Ωστόσο, αυτό που θα κάνει ο Jeff Bezos, ο αδελφός του Mark Bezos και ο νικητής ενός διαδικτυακού διαγωνισμού, θα είναι η πρώτη πτήση του New Shepard, ενός πλήρως αυτόνομου συστήματος πυραύλων και διαστημικών σκαφών, που έχει σχεδιαστεί για να πηγαίνει τους κατόχους εισιτηρίων μία σύντομη βόλτα στο διάστημα.

Όμως το εγχείρημα, σίγουρα δεν είναι τόσο ασφαλές.

Αυτό που θα κάνουν στην ουσία οι αδερφοί Bezos, είναι να βγουν από τη δική μας ατμόσφαιρα και να επιστρέψουν αμέσως, σε περίπου 11 λεπτά.

Οι πτήσεις Suborbital διαφέρουν πολύ από τις τροχιακές πτήσεις, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε διαστημικές πτήσεις. Οι πτήσεις του Blue Origin New Shepard θα είναι σύντομες, αν και θα διανύσουν περισσότερα από 62 μίλια πάνω από τη Γη, το οποίο θεωρείται ως το άκρο του διαστήματος.

Οι τροχιακοί πύραυλοι πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετή ισχύ για να αναπτύξουν τουλάχιστον 17.000 μίλια την ώρα ή αυτό που είναι γνωστό ως τροχιακή ταχύτητα, δίνοντας ουσιαστικά αρκετή ενέργεια στο διαστημικό σκάφος, για να συνεχίσει να κινείται γύρω από τη Γη, αντί να επιστρέφει αμέσως πίσω λόγω της βαρύτητας.

Οι πτήσεις Suborbital απαιτούν πολύ λιγότερη ισχύ και ταχύτητα. Αυτό σημαίνει λιγότερος χρόνος για την καύση του πυραύλου, χαμηλότερες θερμοκρασίες που καίνε το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους, λιγότερη δύναμη και συμπίεση στο διαστημόπλοιο και γενικά λιγότερες ευκαιρίες να πάει κάτι στραβά.

Δείτε ακόμα: Κρασί που πήγε στο διάστημα πωλείται στην τιμή των 1 εκατ. $

Το New Shepard αναπτύσσει περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου, (2.300 μίλια την ώρα) για να βγει από την ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια, η κάψουλα του πληρώματος θα διαχωριστεί από τον πύραυλο στην κορυφή της τροχιάς και θα συνεχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω προτού αιωρηθεί στην κορυφή της πτήσης, δίνοντας στους επιβάτες λίγα λεπτά μηδενικής βαρύτητας. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στο έδαφος.

Jeff Bezos διάστημα

Η κάψουλα New Origin Shepard της Blue Origin, η οποία είναι πλήρως αυτόνομη και δεν απαιτεί πιλότο, δεν είχε ποτέ κάποιο ατύχημα σε 15 δοκιμαστικές πτήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μηδενικός.

Επειδή οι πτήσεις αυτού του είδους δεν απαιτούν τόσο μεγάλη ταχύτητα ή την έντονη διαδικασία προσπάθειας επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της Γης με απίστευτες ταχύτητες, θεωρούνται πολύ λιγότερο επικίνδυνες από τις τροχιακές πτήσεις.

Ωστόσο οι υψηλές ταχύτητες και τα μεγάλα υψόμετρα, συνοδεύονται από εγγενείς κινδύνους και ακόμη και μικρά σφάλματα μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες.

Η ατμόσφαιρα της Γης δεν θεωρείται γενικά βιώσιμη πάνω από τα 50.000 πόδια χωρίς διαστημική στολή και ο Jeff Bezos θα ταξιδέψει έως τα 350.000 πόδια. Αλλά η κάψουλα στην οποία ταξιδεύει θα είναι υπό πίεση, οπότε δεν χρειάζεται ειδική στολή για να τον κρατήσει ασφαλή και θα έχει πρόσβαση σε μάσκα οξυγόνου εάν η καμπίνα χάσει πίεση. Το διαστημικό σκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα ματαίωσης που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει την κάψουλα New Shepard και τους επιβάτες μακριά από τον πύραυλο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν επίσης εφεδρικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που βοηθούν την κάψουλα να προσγειωθεί απαλά, ακόμη και αν μερικά από τα αλεξίπτωτά της δεν ανοίξουν.

Δείτε επίσης: Γαλλία: Πραγματοποιεί τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις στο διάστημα!

Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθεί η απόλυτη ασφάλεια, σε περίπτωση δυσλειτουργίας του New Shepard.

Ακόμα κι αν οι πτήσεις Suborbital που είναι λιγότερο ριψοκίνδυνες από τις τροχιακές, μπορούν να είναι θανατηφόρες.

Ένα από τα διαστημικά αεροπλάνα της Virgin Galactic για παράδειγμα, διαλύθηκε το 2014 όταν ένας από τους συμπιεστές του οχήματος, χρησιμοποίησε πρόωρα το σύστημα φτερών που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το σκάφος σταθερό καθώς έκανε την κάθοδο του. Η προστιθέμενη έλξη στο αεροπλάνο το έσπασε σε κομμάτια, σκοτώνοντας έναν από τους πιλότους.

Η Blue Origin του Jeff Bezos δεν αντιμετώπισε παρόμοια τραγικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής της φάσης, αν και δεν υπάρχει εγγύηση ότι δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα μία κανονική πτήση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS